Jahodové a čokoládové makronky

5. února 2013 v 12:06 | Teeda |  Chutě

Lehčí než vzduch. Křehčí než sněhová vločka. Sladké jako zamilované pusinky.



Co je potřeba:

- 3 bílky
- 25 g cukru krupice
- 200 g cukru moučka
- 110 g mandlí jemně mletých nebo mandlové mouky
- potravinářské barvivo (nebo kakao na čokoládovou verzi)

Vyšleháme bílky a postupně přidáváme cukr krupice, šleháme do hladké lesklé hmoty.
Mandle rozmixujte s cukrem moučka tak, aby konzistencí připomínaly mouku (do jemna). Směs a sníh opatrně zapracujeme, a pak přidáme barvivo. Hotové těsto musí být pevné, ale tekuté - tedy když uděláte špičku, měla by se po chvíli ztratit.
Směs přendáme do zdobičky a na pečící papír děláme maličká stejně velká kolečka. Dělejte o trochu menší než zamýšlíte - trochu se roztečou. Poklepeme ze spodu na plech, aby unikly bublinky a hmota si sedla a necháme alespoň půl hodiny zaschnout, aby pak byl vršek hladký.
Pečeme 15 minut na 180°C.

Jahodová náplň

- dvě lžíce jahodové marmelády
- 250 g mascarpone

Mascarpone našleháme spolu s marmeládou. Můžeme dosladit nebo dobarvit, jak se nám to líbí a chutná.

Ganache z bílé / tmavé čokolády

- 125 ml smetany
- 200 g bílé / tmavé čokolády

Zahřejeme smetanu, nalámeme do ní na kousky čokoládu a rozmícháme do hladké hmoty. Přiklopíme, necháme vychladnout, a pak zachladit.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama