Mrkvový dort podle Dity

4. února 2013 v 22:53 | Teeda |  Chutě
Když jsem to slyšela, zaťukala jsem si na čelo. Cha cha cha. Prej mrkvovej.. jste upadli ne? Ale pak jsem otevřela Ditu P. a on s tou mrkvičkou nahoře vypadal na obrázku tak krásně. A tak jsem do toho šla. A světe div se, úplně jsem se zmrkvila. :)



Co je na to potřeba:

Na těsto

- 85 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 3/4 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky drceného hřebíčku
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/4 lžičky drceného nového koření
- 1/4 lžičky soli
- 160 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 140 g vlašských ořechů, nasekaných
- 80 g okapaného ananasu, nasekaného
- 125 g mrkve, nastrouhané najemno

Na krém

- 125 g másla, změklého
- 200 g smetanového sýra (třeba čistá lučina)
- 100 g moučkového cukru

Mrkvičky

- marcipán
- pár kapek vodky
- potravinářské barvivo žluté, červené a zelené
- moučkový cukr

Jak z toho umíchat dort:

Troubu si předehřejeme na 180°C. V míse smícháme mouku, krupicový cukr, jedlou sodu, kypřící prášek, koření (drtit nejlépe v moždíři) a sůl. Směs prosejeme přes husté síto, aby v těstě nebylo větších kousků koření.
V menší misce ušleháme olej a vejce. Směs vmícháme k ostatnímu.
Vmícháme ořechy, ananas a mrkev.
Připravené těsto jsem nalila do formy o průměru 20 cm, kterou jsem lehce mázla máslem, aby mi na ní držel pečící papír.
Pečeme na 180°C asi 40 - 50 minut, aby vytažená špejle byla čistá.
Hotový korpus necháme vychladnout.

Na krém ve velké míse ušleháme máslo a přidáme lučinu (nebo něco podobného) a šleháme dál. Pak přisypeme moučkový cukr a šleháme ještě 10 minut, aby vznikl hladký a hlavně nadýchaný krém.


Marcipán můžete koupit hotový a obarvený. Pokud budete kupovat (jako já) klasický bílý, budete potřebovat potravinářské barvy. Pytlíček obyčejné sypké směsi koupíte v každém větším supermarketu za pár korun. Připravte si dvě misky. Do jedné nasypte na špičku nože zelené a do druhé na špičku nože žluté a červené, aby vznikla oranžová. Připravený prášek zakápněte maličkým množstvím vodky (půl lžičky) aby vznikla barevná tekutina. Můžete použít vodu, ale vodka později vyprchá a zbude jen barva, což je ideální, aby se nerozmočil marcipán. Do každé misky si rozdělte část marcipánu a ručně důkladně propracovávejte. Zasypte malou trochou moučkového cukru, aby se vám marcipán nezředil a zůstal pevný. Skutečně doporučuji zpracovávat v miskách, pokud nechcete mít navěky věků barevnou kuchyňskou linku. Když budete mít obě várky důkladně probarvené, vytvarujte podle své fantazie mrkvičky. :)


Tak tedy - sláva a zdar mrkvičkovému dortíku! :)

______________________________

Další dorty:









 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mikolog Mikolog | Web | 5. února 2013 v 10:18 | Reagovat

Mrkvový dort je dobrota! Měla jsem ho v Anglii a mohla jsem se po něm utlouct :-)

2 Teeda Teeda | E-mail | Web | 5. února 2013 v 11:08 | Reagovat

[1]: Hrozně mě to překvapilo, nedávala jsem mu velké šance, ale byl skutečně mňamózní :-)

3 Mar Mar | Web | 10. února 2013 v 20:50 | Reagovat

My děláme pravidelně vánoční mrkvové cukroví...

4 Olga Olga | 11. února 2015 v 21:17 | Reagovat

Viděla jsem už mraky receptů, jsou prakticky totožné, ale tady...nechybí tu mouka....všude je bna stejné množství cukru a dokonce méně oleje min. 125g mouky....

5 Teeda Teeda | Web | 29. března 2015 v 18:54 | Reagovat

[4]: Píšu to tu podle Dity. Jak to má v knize, tak jsem to napsala. A musím říct, že byl vážně výborný, takže ty poměry budou jistě v pořádku. :)

6 jinka jinka | E-mail | 9. května 2016 v 19:46 | Reagovat

Dobrý den, chystám se ho zrovna vyzkoušet. Jako smetanový sýr je možné použít mascarpone? Nezkoušel někdo? Děkuji :-)

7 Teeda Teeda | Web | 12. května 2016 v 23:54 | Reagovat

[6]: Myslím, že by to jít mělo. Akorát mascarpone se celkem nerado šlehá.
Dejte vědět, jak to dopadlo. :)

8 Jinka Jinka | 16. května 2016 v 12:57 | Reagovat

[7]: hodně mi na tom záleželo a dělala jsem hned 3 dorty najednou, takže jsem nechtěla riskovat a použila Lučinu. Akorát, když už jsem to mascarpone měla doma, rozdělila jsem ho do těch 3 dortů a když už byla Lučina s mášlem prošlejaná, krátce jsem zašlehala mascarpone :-). Výsledek naprosto senzační! :-)

9 Teeda Teeda | Web | 16. května 2016 v 21:29 | Reagovat

[8]: No tak príma! Kombinace možná nejlepší způsob. :)

10 Lenka Lenka | 15. ledna 2017 v 20:47 | Reagovat

Chystam se na nej zitra a neni mi jasne -ten ananas ma byt cerstvy nebo kompot? Dekuji

11 Teeda Teeda | Web | 15. ledna 2017 v 20:52 | Reagovat

[10]: Dita tam tohle neuvádí, píše prostě okapaného. Já jsem použila kompotový, protože čerstvý nebyl po ruce a vše fungovalo, tak jak mělo. Takže myslím, že je to jedno a použila bych ten, se kterým se vám bude dobře pracovat. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama