Studentský baretík

25. února 2013 v 23:38 | Teeda |  Chutě

Dort plněný bílou čokoládou

Řeknu to na rovinu. Bílou čokoládu moc nemusím. Je na mě moc sladká a mám radši hořkou. Ale! Jsou lidé, jako moje mamča, kteří se po téhle sněhově-smetanově-krémové lahůdce mohou utlouct. A přesně pro takové lidi je tenhle elegantní dortík. Já ho výročně pekla k velkému životnímu datu, ale jak s ním tvarově či záměrově naložíte vy, to je jen na vás a vašich fantaziích. .)





Co je potřeba mít a jak se to musí umíchat, aby vzniknul dort:

Sachrův korpus z dvojité dávky

- 300 g krupicového cukru
- 160 g hladké mouky
- 40 g hrubé mouky
- 8 velkých vajec
- 100 g oleje
- 60 g kakaa

Těsto umíchejte podle návodu, který popisuji zde.
Na sníh buďte opatrní. Když si ho shodíte, nic vám nevyběhne a budete mít místo nadýchlého křehkého těsta hutnou placku.
Těsto rozdělte ne tři díly a upečte tři stejně vysoké korpusy. Pokud děláte malý dort, můžete udělat jeden velký a prořezat ho. Pokud ale děláte větší dort, budou vám zvlášť upečené korpusy lépe držet váhu a stabilitu.

Ganache z bílé čokolády

- 300 ml smetany (33%)
- 350 g bílé čokolády
- 60 g másla

Rozehřejeme v rendlíčku smetanu a rozpustíme v ní čokoládu a máslo. Vymícháme do zchladnutí a pak uložíme DO DRUHÉHO DNE do lednice.
Další den pak vyšleháme tu tuhého nadýchaného krému.


Co jsem s tím dělala navíc:

Povrch jsem pokryla tmavou a bílou čokoládou. Na vrchní desku baretu jsem na pečící papír nalila rozehřátou čokoládu a stěrkou jsem ji rozetřela. Po vychladnutí jsem pokračovala vždy v další vrstvě a střídala jsem bílou a hořkou čokoládu. Nakonec jsem si připravila misku s horkou vodou a s pravidelným nahříváním nože jsem opatrně vykrojila čtverec. Ten jsem na dort připevnila rozehřátou čokoládou. Pak už jen zbývalo dodělat střapeček z bílé čokolády. Část jsem namalovala čokoládou na baret. Druhou část jsem si odlila z čokolády, nechala zatuhnout a pak opatrně přilepila.


Co vám na to mám říct, no.. jen se po něm zaprášilo. :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 mengano mengano | E-mail | Web | 25. února 2013 v 23:55 | Reagovat

Tak to musela být vážně dobrota, i když já bílou čokoládu taky nemusím. A musel dát dost práce. Jsi šikula.:)

2 pavel pavel | Web | 26. února 2013 v 0:57 | Reagovat

To je přímo umělecký dílo. :)

3 Ježurka Ježurka | Web | 26. února 2013 v 14:03 | Reagovat

Teda, pracné to bylo, ale ten výsledek jak je vidět stál zato! Opravdu je to umělecké dílo, jak říkal Pavel!

4 Teeda Teeda | Web | 26. února 2013 v 14:12 | Reagovat

[2]: [3]:
Musím říct, že už jsem dělala těžší věci. Třeba oproti tomuhle byl baretík dávačka :)
http://schamte.blog.cz/1302/dort-red-velvet-a-sachruv-korpus

5 Pukína Pukína | E-mail | Web | 26. února 2013 v 15:04 | Reagovat

Hmm, mňamka, mlask,...k tomu fakt není co dodat:)

6 Lenin Lenin | Web | 26. února 2013 v 18:45 | Reagovat

Je/byl překrásný! A určitě byl i hrozně moc dobrý! :) Já bílou čokoládu můžu, naopak moc nemusím hořkou.

Škoda, že jsem nepečec a s dorty a tak dále se nekamarádím. :D

7 Joina Joina | Web | 27. února 2013 v 5:55 | Reagovat

Já čokoládu mohu, jakoukoliv, ale nesmí být zase jí hodně. Dort vypadá lákavě :)

8 dadulka dadulka | Web | 27. února 2013 v 8:01 | Reagovat

MŇAM :-) Ani já nepatřím  mezi milovníky bílé čokolády, ale při pohledu na toto skvostné dílo si snad půjdu nějakou koupit... pak mne taky zaujal mrkvový dort - pro farmáře ideální :-)

9 Nat Nat | Web | 27. února 2013 v 9:26 | Reagovat

Páni je moc povedený, hned si vytisknu recept :) ....

10 Síma Síma | E-mail | Web | 1. dubna 2016 v 9:28 | Reagovat

Ty jo! Ten vypadá luxusně!! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama