Hobití nora

8. března 2013 v 16:21 | Teeda |  Chutě

Banánový dort s kousky čokolády

Tak. Chtěla bych vám povědět o tom, jak jsem na podzim pekla dort na narozeninovou oslavu ve stylu "Pána prstenů". Nechtěla jsem, aby to byl jen tak ledajaký dort, a tak jsem vsadila na banány a čokoládu v hobitím stylu. A musím vám říct, všichni se olizovali až za ušima. :)




Co je potřeba a jak to umíchat:

Šlehačkovo-banánový krém

- 2x smetana (33%)
- 2x banánový puding
- 2x smetafix
- 0,5 l mléka
- 2 lžíce cukru
- dvě čokolády na vaření

Z půl litru mléka a cukru uděláme oba pudingy. Šlehačku a smetafix vyšleháme do tuha. Ztuhlý puding projedeme tyčovým mixérem, aby z něj byl hladký krém bez hrudek a opatrně smícháme s ušlehanou šlehačkou a čokoládou, kterou jsme pokrájeli na drobné kostičky. Než s ním budeme pracovat, dáme do chladu.

Korpus najdete tady. Napište si ale suroviny dvakrát, neboť korpusy jsou potřeba dva. .)


Fondán z marshmalow

Obrňte se nekonečnou trpělivostí.

Na 180 g marshmalow potřebujete
- 600 g práškového cukru
- dvě lžíce vody
- troška kyseliny citronové (rozmíchaná v trošce vody)
- proužek tuku (Omega)
- barvivo podle vašich představ

Všechno tohle hoďte do misky a dejte do mikrovlnky. Vždycky zapněte, napočítejte si do deseti, a pak misku vyndejte a zamíchejte s hmotou. Když jsou všechny bonbony rozpuštěné, přimícháme dvě třetiny cukru. Po důkladném smíchání si hmotu vyndáme na zbytek cukru a ručně tak dlouho propracováváme, dokud nevznikne hladký a tvárný fondán.

- připravíme si banány nakrájené na kolečka


Co dál:

Oba korpusy prokrojíme na půl. Vzniknou nám tedy 4 pláty. Na první natřeme vrstvu krému a poklademe kolečky banánů. Potřeme ještě trochou krému a přiklopíme. Totéž zopakujeme ještě jednou. Poslední plát rozkrojíme na půl a promažeme krémem a proložíme banány jen na jedné půlce dortu, zopakujeme a přiklopíme poslední polovinou.
Na kulatém dortu nám tedy na vrcholku vznikne schod přesně v půli dortu. Nožem vyřežeme dort do požadované podoby a odřezky smícháme s trochou krému a použijeme jako modelovací materiál k dotvoření tvaru.

Fondánem potáhněte připravený vytvarovaný dort. Spodní část dortu jsem nechala a pak polila čokoládou, aby vypadala jako vyříznutá z hlíny.

Na zdobení:
Půlku tabulky čokolády zapravte do vytvarovaného důlku jako dveře. Ze zbylého fondánu vyrobte ozdoby. Já jsem chtěla dort barevnější, tak jsem ještě s trochou vodky rozdělala potravinářské barvy a dort pomalovala, aby měl lesk a jas. Nakonec jsem posypala cestičku čokoládovou rýží a do zeleně vsadila pár květin z jedlého papíru.

A je to. Tak co, dali byste si kousek? :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 8. března 2013 v 20:53 | Reagovat

Vypadá krásně a smlsl bych ji i s tou slečnou.
To jsi ty na fotce?

2 Teeda Teeda | Web | 8. března 2013 v 20:57 | Reagovat

[1]: jsem :)

3 Radka Radka | E-mail | Web | 9. března 2013 v 14:15 | Reagovat

I když žena, konstatuji: hmm, obojí stojí za to - to jako že se Pavlovi nedivím :D

Ten dort vypadá báječně, budu muset promyslet, jestli to půjde v bezlepkové a bezlaktózové formě

4 Sinai Sinai | Web | 9. března 2013 v 19:25 | Reagovat

Určite nevyzerá na zahodenie...:D

5 Succuba Succuba | Web | 9. března 2013 v 19:40 | Reagovat

Řeknu ti, to je ale pěkně složitý dort! Strašně ráda bych to někdy zkusila utéct, ale už se vidím jak by to dopadlo totální katastrofou a výbuchem v kuchyni. Pečení není moje parketa. :D Souhlasím ale už s komentáři nedamnou, že ti to moc sluší s že se dort opravdu povedl. :) Možná ho přece jen zkusím utéct abych ochutnala :D

6 Mary-Ane Mary-Ane | E-mail | Web | 9. března 2013 v 22:33 | Reagovat

Že já sem lezu... Jsme prostě nepoučitelná a brzy si budu muset pořídit vodotěsnou klávesnici, jinak zlikviduju notebook... Opět nádherné, jdi moc talentovaná!!! Jo a ještě ke všemu jsi krásná... Ok, odcházím naprosto závistivě s pusou plnou slin... (obcházet další dobroty, cos vyrobila) :F

7 vencisak vencisak | Web | 10. března 2013 v 16:26 | Reagovat

Super, jde vidět, že kreativitě se meze opravdu nekladou. Kolik hodin trvá výroba takové nory? :)

8 Teeda Teeda | Web | 11. března 2013 v 19:30 | Reagovat

Není to tak složité jak to vypadá. Akorát člověk musí počítat s tím, že jeho představa se postupně mění podle toho, co je možné uskutečnit a to většinou zjistí uprostřed pečení. :D

Nu a já myslím, že jsem ho dělala tak 6-8 hodin. Vůbec nejvíce času mi ale zabral ten Red velvet v podobě foťáku, který tu mám taky. Ten jsem dělala na tři etapy - tři celé dlouhé večery. :D

9 karinga karinga | Web | 13. března 2013 v 11:16 | Reagovat

Ten dort je perfektní a originální :)

10 Zmražená opice Zmražená opice | Web | 15. března 2013 v 20:01 | Reagovat

Tak to vypadá opravdu výborně!
Asi před rokem jsem si pořídila dortovou formu, že taky začnu péct dorty, ale zatím jsem upekla asi tak dva, a to jenom takové jednoduché :D Ale jak tak koukám na ty tvé recepty, asi zase někdy něco upeču :)

11 Nausy Nausy | E-mail | Web | 27. března 2013 v 17:53 | Reagovat

Tak tohle vypadá dobře :D

12 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. května 2013 v 19:43 | Reagovat

Tak se tu tak potuluju tvým blogem, cestou necestou - a najednou, než se naděju, ocitnu se před hobití norou :)...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama