Jahodový čokoládový dort

4. března 2013 v 15:38 | Teeda |  Chutě

Jahody. Zase ty smyslné, krásné jahody, tak šťavnaté a tak sladké. A ta čokoláda. Tak křupavá a hebká. Člověk by se v ní nejradši rozpustil.

Podobný dortík jsem tu už zmiňovala. Tentokrát jsem ho ale dělala velký a trochu vylepšený. Nevydržel ani den. Byl sněden rychle a zběsile. Rvačka o jahody. Rvačka o čokoládové plátky. Rvačka o větší kousek. Však uvidíte. Ale jinak je to skutečně mírumilovný dort! .)




Co je potřeba a jak to umíchat:

Už jsem tu recept na těsto korpusu psala, ale místo odkazování ho vypíšu dnes znovu, ať je to pěkně v celku pohromadě.

Sachrův korpus, jak ho doma děláme podle pradávného receptu

- 150 g krupicového cukru
- 80 g hladké mouky
- 20 g hrubé mouky
- 4 velká vejce
- 50 g oleje
- 30 g kakaa
- něco na vymazání a vysypání formy pokud nemáte teflonovou

Co s tím:
Žloutky rozšleháme v misce za postupného přikapávání oleje, který nesmí být chladný ani horký. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého pak postupně přidáváme cukr, zašleháme ho opět do husta. Lehce vmícháme směs žloutků a oleje. Vmícháváme co nejopatrněji, aby sníh nespadl - nevmíchávejte tedy metlou. Přidáme a vmícháváme postupně prosátou směs mouky a kakaa. Lehce promícháme a nadýchanou směs nalijeme do dortové formy. Tato dávka ideální pro formu 24 cm.
Pečeme na 180°C, asi 40 minut a hotový korpus před dalším zpracováním necháme vychladnout.

Čokoládový krém:

a)
- premium puding Hořká čokoláda (Oetker s 30 % kakaa)
- 250 ml mléka
- lžíce cukru
Puding uvaříme. Dejte pozor a míchejte jako o život. Puding ztuhne dvojnásobně a bude mít připalovací tendence. Po vychladnutí ho rozšleháme tyčovým mixérem.

b)
- 100 g čokoládových čoček (pokud nemáte, tak více procentní čokoláda)
Rozpustíme nad vodní lázní. Rozpuštěnou čokoládu zašleháme do připraveného pudingu.

c)
- 250 ml smetany (33%)
- lžíce cukru
- 2 lžíce kakaa
- smetafix

Z uvedených surovin ušleháme pevnou šlehačku a vmícháme ji do připravené směsi pudingu a čokolády.
Pokud máte radši sladší čokoládu, můžete v nějaké fázi přidat více cukru než píšu, ale myslím, že spolu s dalším krémem se chutě výborně vyváží.

Tvarohový krém:

200 g měkkého tvarohu
250 ml smetany (33%)
lžíce cukru
smetafix

V misce si rozmícháme tvaroh a odložíme stranou. Ze smetany, lžíce cukru a smetafixu ušleháme pevnou šlehačku, kterou přimícháme k tvarohu a důkladně promícháme. Vznikne hladká, ale pevná, nadýchaná hmota.
Pokud by byla málo pevná, nebojte se použít například želatinu v plátcích ( někdy se prostě stane, že se něco málo vyšlehá nebo neodhadnete dávku a krém není tak pevný, jak by měl - není důvod k panice, někdy se takové věci stávají). Mít záchranné řešení je dobré a je to vždy lepší, než si pak nechat spadnout dort. :) Jediný rozdíl tady, při použití želatiny v krizi je to, že na korpus kladete vrstvy ve formě a před finální úpravou necháte v lednici tuhnout. Hlavní je nepanikařit. .)

Co dál:
Korpus prokrojíme napůl a první vrstvu natřeme čokoládovým krémem. Naklademe plátky jahod a potřeme tvarohovým krém. Přiklopíme, zarovnáme čokoládovou hmotou.
Můžete dort prostě jen nechat potřený krémem. Já, hlavně kvůli převozu, mám radši, když je pevnější a taky, když je povrch křupavý - tedy polévám čokoládou.

Dobrá rada nad zlato - Jak na čokoládovou polevu:
Pokud máte čokoládové čočky, ty se rozpustí ve vodní lázni jen tak, ale pokud máte čokoládu na vaření, nezapomeňte mít doma nějaký vhodný tuk. Bez něj budete mít leda tak podivné žmolky. Ideální je třeba omega. Je bez zápachu a chuti, čokoláda se na ní rozpouští (z mé letité zkušenosti) nejlíp. Dodnes si pamatuji mé první rozpouštění čokolády. Byla jsem tehdy bezradná. A nedopadlo to dobře. Tak mě napadlo, že kdyby mi to tenkrát do receptu někdo napsal, byla bych ráda. :)
Buďte opatrní, jak hustou ji uděláte. Když je úplně tekutá, vytvoříte krásně tenkou vrstvu. Hustější se ale zase kartou lépe roztírá a tvaruje do ostrých hran.

Co jsem udělala navíc s tímhle dortem:
Hotový dort jsem polila čokoládou a dala vychladit. Zatím jsem rozehřála tabulku čokolády na vaření. Zmuchlala jsem důkladně pečící papír a pak jsem ho narovnala a položila na prkýnko. Rozetřela jsem na něj rozpuštěnou čokoládu a nechala ztuhnout v chladu. Pak jsem ji nalámala na velké střepy a ty jsem horkou čokoládou nalepilo kolem dortu.
Jahody jsem očistila, ale nechala jim stopky pro krásné barvy. Důkladně osušené jsem nejdřív na každou kápla čokoládu a pak ji přidržela na ploše dortu, aby udržely ostatní jahody a neskutálely se na křehké čokoládové střepy. Vrchní jahody jsem již jen libovolně kladla tak, aby se neskutálely.

A je to! Snad tento dort nezpůsobí hádky. Jak jde o větší kus, nastává totiž skutečně konflikt. :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sydney Sydney | E-mail | Web | 4. března 2013 v 15:44 | Reagovat

To vyzerá úžasne mňam! :) Hneď som dostala chuť na jahody. Zajtra si pôjdem asi nejaké tie kúpiť, takže vďaka za tip :) Jahody zbožňujem v lete, kedy ich máme doslova posiatu záhradu.

Nebol koláčik veľmi sladký? :)

2 Teeda Teeda | Web | 4. března 2013 v 15:49 | Reagovat

[1]: Čokoláda je hořká a v krému je cukru pomálu, tak jediná opravdová sladkst, jsout tam ty jahody. :)

3 Ježurka Ježurka | Web | 4. března 2013 v 16:53 | Reagovat

Tak, a mám poslintanou klávesnici. Tak tohle mi nedělej! Je to úžasné! Pracné, ale určitě výborné!

4 Infinity Infinity | Web | 5. března 2013 v 10:54 | Reagovat

Vypadá to vážně úžasně! :-)

5 Mary-Ane Mary-Ane | E-mail | Web | 7. března 2013 v 19:47 | Reagovat

Teď jsem se fakt zamilovala!!! Už vím, co budu vyrábět příští týden k narozeninám pro kamarádku!!! Teda jestli ho nesním :D
Jinak děkuji za tvůj komentář u mě na blogu, ty holky, jak jsem o nich psala, vlastně ani už za známé nechci, když jsem s nimi, spíš je považuju za vzduch, než cokoliv jiného

6 Teeda Teeda | Web | 8. března 2013 v 2:17 | Reagovat

[5]: Já myslím, že to poznáte časem.. nějak to vykrystalizuje. :)
A s dortem přeju hodně zdaru. Doufám, že s ním pořádně zaboduješ. :)

7 Amber Amber | Web | 8. března 2013 v 21:30 | Reagovat

Takový chutě navečer, to není dobrý :D

8 Jeřabina Jeřabina | Web | 12. března 2013 v 16:55 | Reagovat

Tohle si budu chodit číst, kdykoliv mě přepadne mlsná. Jen tím čtením se člověk nasytí sladkého až až. Úžasné,skvělé, krásné, jednou možná zkusím. Díky za všechny ty tipy a rady ;)

9 karinga karinga | Web | 13. března 2013 v 11:22 | Reagovat

Tak pěkně děkuji za recept a za nezvladatelné nutkání se přecpat jahodami a čokoládou. :) Už vím, co si v létě vykouzlím k narozeninám

10 Magdaléna Magdaléna | Web | 27. května 2014 v 22:33 | Reagovat

Opět hledám inspiraci na dort. Šla bych do tohohle, ale bojím se, že to zítra za večer nezvládnu...

11 Teeda Teeda | Web | 28. května 2014 v 7:53 | Reagovat

[10]: Je hodně věcí, které je lepší dělat dopředu. Korpus je například lepší dělat den před, aby si "lehnul" a když si umícháš, jeden nebo dva krémy den předem, tak alespoň uvidíš, jestli se ti podařilo je vyšlehat dost tuhé a nemusíš do nich ještě použít želatinu. já jí tady nepoužila, ale už se mi to taky stalo, že jsem si třeba ten puding udělala moc řídký, a pak mi nechtěl držet. Doporučila bych ti udělat si krémy a korpus dnes, a zítra ho jen složit a zdobit. .)
Nevzpomínám si, jak dlouho mi to zabralo. Myslím, že jsem měla den volna a za ten den jsem dělala ten čepec z bílé čokolády i tenhle dort. Tak by se to když tak stihnout dalo, ale asi by to byl zbytečný stres. :)

12 Magdaléna Magdaléna | Web | 8. ledna 2015 v 15:50 | Reagovat

Zkoušela jsem ty čokoládové pláty a supr!!! :) Je to bezva věc jak zahladit ne úplně povedené hrany :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama