Velikonoční pečení

30. března 2013 v 18:18 | Teeda |  Chutě

Mám ráda Velikonoce. Člověk se může vyřádit a popustit uzdu fantazii. A navíc, mám ráda, když se u nás sejde rodinka a neví, co mlsat dřív a krmí mě obdivnými slovy.
Nabídnu vám to, co se mi podařilo všechno napéct během jediného dne pátečních příprav, abych stíhala už v sobotu rozvážet výslužku. Za deset hodin stihnete všech těchto pět receptů a mazanec a beránka dvakrát. To víte, jsem spořilka. Jak jednou rozehřeju troubu, tak chci, aby to odsýpalo. :)

o Poctivý hebký mazanec
o Jemný piškotový beránek
o Velikonoční měkké perníčky
o Zaječí sněm
o Piškotová kuřátka





Velikonoční mazanec

Babičky říkávají: "Neutop mlynáře."
To znamená, že mouka nikdy nesmí přijít až po mléce. :)

Co je potřeba:

- 500 g hladké mouky
- 120 g krystalového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce rozpuštěného sádla
- kostka droždí
- 1 vejce a jeden žloutek
- 250 ml vlažného mléka
- ¼ lžičky soli
- rozinky namočené v rumu

- vejce na potření
- mandle na posypání

Jak to umíchat, aby to bylo dobré:

Droždí rozdrobíme do větší misky se lžící cukru, přidáme tři lžíce mléka a 2 lžíce mouky. Rozmícháme a necháme kvásek na teplém místě půl hodiny odpočívat.
Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme sádlo, vejce, sůl, mouku, mléko a vykynutý kvásek. Důkladně smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Je potřeba dát si na čas a hníst alespoň 10 minut. Pokud lepí podsypat moukou, pokud je málo pružné, dá se přidat lžička oleje.
Uděláme bochánek, který vložíme do velké mísy, zaprášíme moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme na teplém místě kynout 3-4 hodiny. Pak prohněteme a zapracujeme odkapané rozinky. Vytvarujeme bochánek, položíme na plech na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a nařízneme na středu křížek. Posypeme plátky mandliček a necháme ještě chvilku odpočinout.

Prvních 5-10 minut pečeme na 220˚C, zbytek do hodiny stáhneme na 150˚C. Když už je špejle čistá, můžeme zvýšit a dopéct jen na barvu. Já během pečení ještě potřu jednou vejcem, abych měla celý mazanec pěkně lesklý a tmavý. :)




Piškotový beránek

Co je potřeba:

Forma 27 cm
- 5 bílků
- 180 g másla
- 240 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 5 žloutků
- 260 ml vlažného mléka
- 350 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva

Forma 20 cm

- 3 bílky
- 120 g másla
- 160 g cukru
- 2/3 vanilkového cukru
- 3 žloutky
- 170 ml vlažného mléka
- 230 g polohrubé mouky
- 2/3 kypřícího prášku do pečiva

Jak to umíchat:

Máslo, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny, po jednou zašleháme žloutky. Přidáme mléko a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do připraveného těsta.
Formu důkladně vymažeme a vysypeme a nalijeme těsto asi do dvou třetin formy (vyběhne) a přiklopíme.
Peču 45 minut na 190˚C. Po upečení necháme mírně zchladnout a opatrně vyklopíme. Pokud nejde vyklopit, může pomoci, když položíme na formu mokrou vyždímanou utěrku.

Hotového beránka můžete zdobit podle svého, já polévám rozpuštěnou čokoládou. :)




Měkké perníčky

Co je potřeba:

- 400 g hladké mouky
- 140 g cukru moučka
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu (ne víc!)
- 1 lžička sody
- 1 lžička perníkového koření
- 2 lžičky kakaa
- žloutek na potření

Jak to umíchat:

Jako první smícháme suché přísady, pak teprve ostatní. Zpracujeme těsto a rozválíme na tloušťku asi 0,5 cm. Pečeme na 180˚C 8-10 minut. Po vytažení z trouby jen chviličku necháme oddychnout a pak ještě horké potřeme žloutkem.
Zdobíme podle fantazie. Třeba polevou z bílku, lžíce citronové šťávy a dvou lžic moučkového cukru, kterou si můžeme obarvit.




Zaječí sněm - čokoládové muffiny s kousky čokolády

Co je potřeba:

Těsto

- 220 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 170 ml mléka
- 125 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce kakaa
- 100 g čokolády na vaření

Krém

- 4 lžíce másla
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 50g rozpuštěné čokolády na vaření

Zajdové

- marcipán
- potravinářské barvy

Jak to umíchat:

Smícháme mouku, prášek do pečiva, mléko a rozpuštění máslo. Umícháme a přidáme vejce. Nakonec přisypeme cukr a kakao. Vymícháme hladkou hmotu a zamícháme do ní čokoládu nakrájenou na drobné kostičky.
Horové těsto plníme do vymazaných a vysypaných důlků na muffinovém plechu. Na dvanáct ďolíčků to vychází dvě lžíce těsta do každého.
Pečeme na 200˚C asi 25 minut - až těsto popraská a udělají se malé kráterky. Na špejli po zapíchnutí neulpí těsto.
Na krém smícháme změklé máslo, kakao, cukr a mléko a vyšleháme do hladkého krému. Přidáme a zašleháme rozpuštěnou čokoládu a necháme na chvilku zachladit. Pak naplníme zdobící sáček a na muffiny naneseme tak aby se nám tam zajíčci dobře posadili.
Marcipán si rozdělíme a jednotlivé části obarvíme podle toho, jak chceme, aby vypadali naši zajíčci. Trošku barvy rozmícháme v pár kapkách vodky a pak zapracujeme do kousku marcipánu a podsypeme si moučkovým cukrem. Z vypracovaného barevného marcipánu tvarujeme zajíčky a ty posadíme na hromádku krému.
Před podáváním necháme zachladit, aby se krém zpevnil.




Velikonoční kuřátka

Co je potřeba:

- piškoty
- čokoládová poleva
- gumové bonbony
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce moučkového cukru
- citronová šťáva

Co s tím:

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a přikapáváme citronovou šťávu.
Krémem slepujeme dva piškoty k sobě a ty pak přilepíme krémem piškot tvořící podstavu.
Z pokrájených gumových bonbonů uděláme hřebínek a zobáček, čokoládovou polevou namalujeme očka a pařátky.



Za jeden den máte napečíno a pak už stačí jen spravedlivě obdarovat koledníky a mlsálky. Budou se olizovat do zamotání jazyků! :)
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helča Helča | Web | 30. března 2013 v 19:03 | Reagovat

Moc se ti to povedlo. S dcerou jsme žasly nad zaječím sněmem. Hmmm, hned by jsme si daly.

2 vencisak vencisak | Web | 30. března 2013 v 19:31 | Reagovat

No krááása. :) Beran je krásnej, taky jsme dneska pekli, ale bylo nějak málo těsta, takže nemá uši. :D

3 Michelle Michelle | Web | 31. března 2013 v 12:31 | Reagovat

super! :) já letos pekla jenom duhové cupcaky a než jsem se tihla nazdobit, zbylo jich asi 5. jsi fakt šikovná, tohle zvládnout za jeden den... :)

4 eazi eazi | Web | 31. března 2013 v 15:48 | Reagovat

Nááádhera. :)
U nás mazanec,beránky a zajíčky peče každoročně babička. :) Takovýhle malinký hračičky jako ty muffiny neděláme, ale je to zajímavý nápad a vypadá to krásně.:)
Recept na perníčky si zapisuju, vyzkoušíme. Ty naše perníčky, co pečeme na Vánoce, jsou totiž z nějakého záhadného důvodu tvrdé jako broky (a dají se jíst akorát máčené v čaji místo piškotů) a měknout začínají až někdy kolem Velikonoc, kdy vyhazujeme zbytky cukroví, co se ukrylo na polici ve špajzu a odolalo nájezdům mlsounů... ;)

5 Ježurka Ježurka | Web | 31. března 2013 v 18:53 | Reagovat

To je ale hostina! Já bych to tedy za den určitě nestihla, ale vidím, že jsi opravdu moc šikovná! Je to nádhera a určitě to i tak dobře chutná, jak to vypadá.

6 Robka Robka | E-mail | Web | 1. dubna 2013 v 20:32 | Reagovat

Nádhera, žasnu. Já letos stihla jenom ten mazanec. Piškotová kuřátka vypadají ale efektně a jednoduše, to bych mohla ještě vyzkoušet. I když už je vlastně po svátcích.

7 Bev Bev | E-mail | Web | 2. dubna 2013 v 8:31 | Reagovat

Vrátím se s papírem a tužkou a opíšu si mazanec i beránka. Recepty jsou zase jiné než jak je znám a beránka jsem nikdy nezkoušela. Jsi opravdu šikovná, máš to všechno moc pěkné. :-)

8 Babeta Babeta | E-mail | Web | 2. dubna 2013 v 13:23 | Reagovat

Babičky říkávaly: "Neutop mlynáře." To protože ještě neměly domácí pekárnu. :))
Zaječí sněm a kuřátka jsou vtipný nápad, líbí se mi to. :)

9 Teeda Teeda | Web | 2. dubna 2013 v 14:35 | Reagovat

[1]:: Není to těžké. Bez zajochů je dělám i během roku a vždycky se po nich jen zapráší. :)

[2]:: Beránci mají duši i bez uší :). Hlavně, že byl k sežrání, ne? :D

[3]:: Ono to možná vypadá jako hodně práce ale není. Třeba mazanec se peče hodinu a za tu dobu si člověk připraví všechna zbylá těsta a pak už to jen hází do trouby. A zatímco se něco peče, vyrobí se kuřátka a zajdové. :) A těch zajdů mi tak nakonec moc nezbylo. :D (ale to je dobře :)

[4]:: Taky už se mi stalo, že mi ztrvrdly. Nesmí se tam dát moc medu a nesmí se péct déle. To by pak byly taky tvrdší. Ale když se to všechno dodrží, jsou vláčné a měkké. :)

[5]:: Jen se po tom zaprášilo. A opravdu není těžké to stihnout, jen si to člověk musí dobře rozvrhnout a zatímco se jedno pěče, nachystá si ostatní a pak to už jen lupe do trouby. :)

[6]:: Piškotová kuřátka jsou rychlostí blesku. Doporučuji. Zatraceně jednoduché a zatraceně rychle také mizí. :) Ale lepší jsou druhý den, když se piškot trochu natáhne a je měkký. :)

[7]:: Děkuji, beránka můžu vřele doporučit, je to nej jemný měkoučký. Začala jsem ho péct, protože doma nikdo nemá rád toho tuhého, co se kupuje a tenhle získal velký ohlas.
Mazanec mi dělá tu neplechu, že se mi v troubě vždycky z elegantního bochníčku rozvine do podivného tvaru. Tak před tím mohu varovat, ale nevím co s tím. Doma to neřeším, líbí se jim to. Podle rodinky je to pak alespoň pravý rustikální, vesnický a poctvivý mazanec. :D

[8]: Já také nemám domácí pekárnu. Všechno si to míchám a peču ručně. Mamka mi jí nabízela k vánocům, ale mám ráda skutečný kontakt s těstem a baví mě to. :)

10 Babeta Babeta | E-mail | Web | 2. dubna 2013 v 14:40 | Reagovat

Tak já míchání těsta už s gustem přenechávám domácí pekárně, protože je to pěkná dřina. :) Pak krásně nakynuté těsto jen vytáhnu a teprve pak nám nastává konrakt. :) Do trouby už si to po dalším zpracování dám sama. :)

11 Teeda Teeda | Web | 2. dubna 2013 v 14:42 | Reagovat

[10]: Je to jako posilovna :). Minimálně deset minut se to musí hnětat, ale jak mi pak voní ruce! :D

12 Bev Bev | E-mail | Web | 2. dubna 2013 v 14:52 | Reagovat

[9]: /7 Tak to znám moc dobře. Vánočka se mi většinou zhroutí ať ji špejluju jak chci a mazanec zase buď pukne, nebo se nějak přetvaruje. Ale ani u nás to nikomu nevadí. Rustikální, to je to správné slovo. :)

13 Iris Iris | Web | 3. dubna 2013 v 14:59 | Reagovat

tak ten Zaječí sněm je dokonalý

14 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 26. března 2016 v 10:23 | Reagovat

[11]: Deset minut to prý dělá robot, říkal Egoped!:) Člověk prý musí hodinu....HODINU!

15 Teeda Teeda | Web | 29. března 2016 v 20:08 | Reagovat

[14]: :D
Já nehňoucám hodinu... 10 - 15 minut mi ručně ke štěstí stačí a vždycky se to zadaří... ale musíš poctivě, žádný lehárko! :) :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama