Lehký jahodový koláč se šlehačkou

17. května 2013 v 16:57 | Teeda |  Chutě


Asi neexistuje jednodušší lehčí letní koláč, který vás nezatíží ničím, než neodbytnou chutí jíst ho stále a stále, dokud úplně nezmizí. Má své klady i zápory. Máte ho hotový hned. Bohužel, stejně rychle ho i sníte…



Co je potřeba:

75 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
2 lžíce vařící vody
2 vejce
kapka vanilkového aroma
jahodová marmeláda
250 ml smetany 33%
250 g nebo více jahod

Jak to umíchat:

Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme polovinu cukru. Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru za postupného přikapávání horké vody do lehoučké pěny. Žloutkovou pěnu zamícháme opatrně do bílkového sněhu spolu s kapkou vanilkové esence a s prosátou moukou. Do hladka vymícháme a nalijeme do menší kulaté formy (já požívám dortovou asi 24 cm). Pokud nemáte teflonovou, nezapomeňte vymazat a vysypat.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180˚C asi 25 minut, dokud špejle není po vytažení čistá.

Hotový a vychladlý korpus potřeme hustou jahodovou marmeládou (používám vlastní domácí, nad ty není :).
Smetanu ušleháme do pevné šlehačky (já ji nesladím, ale pokud chcete, můžete si ji dosladit, nicméně pozor - jahody i marmeláda jsou sladké dost, tak ať to není moc).
Šlehačkou potřeme namazaný korpus a nahoru naklademe omyté a nakrájené jahody.
Můžete ještě posypat hoblinkami čokolády. :)



My ho doma obyčejně jíme ve dvou. Každá si ukrojíme čtvrtku a za deset minut si obě přijdeme pro ten zbytek. Trvanlivost tohoto koláče je tedy bohužel velmi krátká. Nu, vyzkoušejte, uvidíte sami. :)
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 PaPája PaPája | Web | 17. května 2013 v 19:55 | Reagovat

Jak na to koukám, fakt to nebude nic moc těžkého!:) Miluju jahody a jestli nám letos nějaké na zahradě vyrostou, tak bych to mohla zkusit, vypadá to totiž fakt dooobře! :)

2 tardis-blue tardis-blue | E-mail | Web | 18. května 2013 v 11:26 | Reagovat

Tak tenhle určitě zkusím! Jahody miluju a snad se mi podaří nějaké uchránit, aby bylo co dát na koláč :))

3 eazi eazi | Web | 19. května 2013 v 20:24 | Reagovat

Vypadá to senzačně. Než jsem začala číst recept, tak jsem si ale myslela, že ty jahody jsou v tvarohovým krému. ;) Ale i s tou šlehačkou to musí být paráááádní! Už ať jsou jahody a může začít mlsání... :)

4 Argonna Argonna | Web | 20. května 2013 v 23:01 | Reagovat

Vyzera to skvelo! Pri mne je bohuzial kratka trvanlivost jahod, tie by som mala zjedene este predtym ako sa upecie kolacik :D Ale za pokus to stoji :)

5 Ježurka Ježurka | Web | 21. května 2013 v 17:27 | Reagovat

Tak, právě jsem polkla a utřela si pusu. Manžel mi zrovna nese jahody na chuť, sice koupené, ale co. No, s tím koláčem by to určitě bylo mňam!

6 Teeda Teeda | Web | 21. května 2013 v 20:03 | Reagovat

[1]: Není to těžký ani trochu. A chutná to steně jako to vypadá, takže.. :)
[2]: Uchránit jahody je to nejtěžší. Proto jich tam já mám tak málo. :D
[3]: To je dokonalý nápad. Do ušlehané šlehačky zašlehat ještě tvaroh. Příště to udělám! :)
[4]: Také s tím mám problém. Jahůdky mizejí a než je koláč hotový, zbyde jich pár. A to je důvod, proč jich mám na fotce tak málo. :)
[5]: Také mám z koupených, ale voněly krásně, už budou skutečné venkovní. :)

7 eazi eazi | Web | 22. května 2013 v 15:18 | Reagovat

To je dobře, že jsem inspirovala. ;) Mě jako malé chutnal i samotný tvaroh s cukrem a trochou mléka. :) A ty jahody v tom musí být fajn. :)

8 Shizuma Shizuma | Web | 23. května 2013 v 10:51 | Reagovat

Aaaa!! Jahody! Proč mě někdo tak trestá? =D Nejraději bych se hned teď zahryzla do monitoru =D
Přemýšlím, jak by to chutnalo, kdyby se místo té šlehačky tam dalo mascarpone =D

9 Natas Natas | Web | 23. května 2013 v 11:42 | Reagovat

Jejda mane, až jsem z toho článku a fotek dostala "chuť".

10 Mavis E. Strix Mavis E. Strix | E-mail | Web | 23. května 2013 v 13:57 | Reagovat

Určite to skúsim, vyzerá to úžasne! :)
Vďaka za recept ;)

11 Robka Robka | E-mail | Web | 23. května 2013 v 16:08 | Reagovat

Máš to tak krásně nafocené, až se mi sbíhají sliny. Recept vypadá vskutku jednoduše, tak bych ho mohla o víkendu vyzkoušet. A ještě mě napadlo, že by nemuselo být špatné dát pod jahody mírně oslazenou kysanou smetanu.

12 Fido Fido | Web | 23. května 2013 v 16:36 | Reagovat

Hned bych si dala! ^^

13 d-meadow d-meadow | Web | 23. května 2013 v 17:07 | Reagovat

Vypadá to velice dobře. Recept mám zkopírovaný a uložený a můžeš si být jistá, že ho vyzkouším hned, jak nám na zahradě zčervenají jahody.

14 Teeda Teeda | Web | 23. května 2013 v 18:33 | Reagovat

[8]: já už to takhle s mascarpone dělala a nechutná mi to tolik jako jednoduchá šlehačka, dokonce jí ani nesladím :)
[10]: .)
[11]: Co se týče povrchu, pokaždé je to taková spontánní akce. Takže - podle chuti.. :) Taky tu od Eazi padl návrh na tvaroh a myslím, že by také nebylo vůbec špatné. :)
[13]: Taky už se těším na domácí.. :)... dělala jsem z koupených a i když byly prima, bylo jich málo..

15 angel-with-devil-soul angel-with-devil-soul | Web | 24. května 2013 v 6:32 | Reagovat

Já strašně miluji jahody :3 jím je samotné nebo na koláčích či třeba jenom s cukrem, je mi jedno na jaký způsob jsou:3

16 Džejn Džejn | Web | 24. května 2013 v 8:56 | Reagovat

Jednoduchý a pritom určite strašne chutný! Zbiehajú sa mi slinky. Keď nám dozrejú prvé jahody budem ho musieť vyskúšať. To, že má krátku trvanlivosť je len plus, aj tak je väčšinou všetko najchutnejšie čerstvé :)

17 es ef es ef | Web | 24. května 2013 v 12:24 | Reagovat

Ach, ten bych si dala hned!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama