Rebarborový skořicový koláč

25. května 2013 v 21:35 | Teeda |  Chutě

Rheum rhabarbarum je skutečně zvláštní ingredience. Nejen, že se dá konzumovat pouze řapík, a to ještě jen tepelně ošetřený, ale listy dokonce obsahují jedovaté látky, v první řadě kyselinu šťavelovou. Jo. Člověk si říká, proč by proboha tohle někdo někdy jedl. A hele. Jedl. A jak rád. :)




Co je potřeba:

300 g rebarbory
100 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
100 g cukru krupice
vanilkový cukr
kypřící prášek do pečiva
50 g rozpuštěného másla
100 ml mléka
1 vejce
skořice

Drobenka:

70 g hrubé mouky
50 g másla
50 g cukru

Jak to umíchat:

Smícháme všechny suché přísady (kromě skořice), pak přidáme ostatní a vymícháme hladké těsto. Do vymazané a vysypané formy těsto vlijeme (požívám kulatou asi 25 cm). Poklademe oloupanou rebarborou nakrájenou na malé kostičky. Celý kolč zlehka poprášíme skořicí. Z mouky, změklého másla a cukru prsty uhněteme drobenku a koláč posypeme. Peču na 200˚C kolem 45 minut.
Je to ňamka. :)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Rebarbora neboli reveň je:

a) ovoce
b) zelenina

Komentáře

1 tardis-blue tardis-blue | E-mail | Web | 25. května 2013 v 23:22 | Reagovat

Snažím si vzpomenout, s čím jsem rebarborový koláč pekla loni... Asi to byla jablka a jahody, ale ruku do trouby bych za to nedala... Až ji sestra zase letos donese, určitě zkusím tvůj recept :)) Jinak máš krásnou formu, kam se hrabe moje teflonová, ta tvoje má styl ;) :)

2 Amelie Amelie | Web | 26. května 2013 v 2:08 | Reagovat

Ještě jsem ho nedělala, ale už mi o něm říkali dva lidé...

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 26. května 2013 v 11:16 | Reagovat

Jak víš, že se zrovna na rebarboru chystám? :)

4 Teeda Teeda | Web | 26. května 2013 v 11:27 | Reagovat

[1]: Také jsem měla k ruce připravená jablíčka, kdyby mi rebarborka nevyzbyla (měla jsem jen jeden stvol), ale nakonec jí na tu formu bylo až až :)
Tu formu mám ráda, je keramická, ale je hrozně těžká a mám pocit, že se mi to v ní peče vždy o pár minut déle.. ale jo.. hezká je.. ta nejkoláčovatější... nedám na ní dopustit. :)
[3]: Magdalénko, to byla ovšem jasná telepatie. :D  Mimochodem, tvůj geniálně pojmenovaný blog mě pobavil. :)

5 eazi eazi | Web | 26. května 2013 v 17:56 | Reagovat

Zrovna teď jsem kus snědla. Babička ji peče už léta. :)
Ještě tam dává tvaroh. Teď teda nevím, jestli do těsta, nebo až vrstvu na těsto a do toho napíchá kusy rebarbory a zasype skořicí. Taky mňamka. ;)
A parádně nafoceno. ;)

6 alouette alouette | Web | 26. května 2013 v 18:52 | Reagovat

miluji rebarboru, rebarborové koláče, rebarborové kompoty a prostě na všechny způsoby co jen jde :D

7 Ježurka Ježurka | Web | 28. května 2013 v 17:23 | Reagovat

Už jsem koukala, že je na trhu, loni mi koláč moc chutnal, ale z kynutého těsta. Ten tvůj by mi chutnal taky. Zajdu.

8 Teeda Teeda | Web | 28. května 2013 v 22:30 | Reagovat

[5]: děkuji.. recepty s tvarohem jsem viděla taky, ale nějak se mi to v myšlenkách k rebarborce nehodilo :)
[7]: Můžu pohostit jen takhle na dálku a imaginárně. Dobrou chuť. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama