Žemlovka

1. června 2013 v 12:32 | Teeda |  Chutě

Když jí dělali ve školní jídelně, nebyla jsem moc ráda. Obyčejně to byla kejda a sem tam kůrka. U nás doma, když jsem byla malá, se nedělala nikdy. Až mnohem později se jednou stala ta věc, že se doma vyskytla skupina opuštěných rohlíků, ne tvrdých, ale ve stavu, kdy se nám do nich moc nechtělo a bylo nám jich líto. Co s tím? A tak jsme se zhostili té záchrany a mrkli jsme do babičky zápisníku. Je nutno říci, že jsme pak tuto expedici do notesu dělali velmi pravidelně a nějak se stalo, že ta vypečená sladká kráska se zapsala do našich srdcí a chutí navěky věků. Lákavý výsledek těchto výprav, do tajů babiččiny žemlovky, najdete níže.



Co je potřeba:

- 6 rohlíků
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- rozinky
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 - 2 jablka
- skořice
- cukr krystal
- 60 g Hery


Jak to umíchat, aby to bylo dobré:

Rohlíky nakrájíme na kolečka, hodíme do větší misky a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali jedno vejce. Rozinky přelijeme horkou vodou a necháme namočené.
V další misce si smícháme tvaroh, vejce a 3 velké lžíce cukru. Rozmícháme do hladka. Na poslední chvilku přidáme sceděné rozinky. Jablíčka nebo jedno větší si očistíme a nastrouháme na plátky (někdo strouhá na jemno, ale já nemám ráda kejdu, mám radši pevné kousky.)
Zapékací misku vytřeme herou a poklademe celou vrstvou nacucaných rohlíků nejen na dno, ale i do stran. Pak na vrstvu nalijeme připravený tvaroh a navrstvíme na něj plátky jablek. Posypeme skořicí a 2-3 lžícemi cukru.
Nakonec navrstvíme rohlíky tak, aby nic nevykukovalo, a pěkně je vedle sebe upěchujeme. Takto připravenou žemlovku polijeme na povrchu 50g rozpuštěné hery, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme asi 40 minut na 250˚C do zlatavo hnědé barvy.

Nejlepší je ještě horká, ale studená polaská vaše chuťové kornouty také. :)

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Robka Robka | E-mail | Web | 2. června 2013 v 8:45 | Reagovat

Dělávám jen jablkovou a bez tvarohu. A místo hery bych radši dala máslo, kterým ostatně ty jednotlivé vrstvy prokládám. Žemlovku jsem dělávala i ze zbytků vánočky, nebo sladkých rohlíků, je to moc dobré, vděčné a rychlé jídlo.

2 Succuba Succuba | Web | 2. června 2013 v 10:48 | Reagovat

Název této rubriky už víc perverzní být nemůže!!!! :D :D
Žemlovku mám ráda, naše babička ji dělá s toustovým chlebem, ale já se přiznám, že jsi ji nikdy udělat nezkoušela... možná se na to vrhnu :)

3 Teeda Teeda | Web | 2. června 2013 v 13:02 | Reagovat

[1]: My tu heru máme strašně rádi.. ona tak krásně voní... :) A to je jasné, co dům, to jiná žemlovka. Je mnohotvárná a vděčná. .)

[2]: :D nechtěla jsem ty názvy anglicky, tak jsem vymýšlela adaptace.. :) Zkus, je to lahůdka. :)

4 Ježurka Ježurka | Web | 2. června 2013 v 18:08 | Reagovat

Toto určitě brzy vyzkouším. Dělala jsem jen s tvarohem nebo s jablky, ale tohle nemá chybu. Dík za tip.

5 Můj Japonský Dům Můj Japonský Dům | Web | 3. června 2013 v 12:25 | Reagovat

Vypadá to velice lákavě. :) Žemlovka mě docela chutná, jenom mě občas štve když se tam dají rozinky, tak mohou vnich být pecky a potom mi to vůbec nešmakuje.

6 eazi eazi | Web | 3. června 2013 v 22:35 | Reagovat

Hmmmm tak to můžu. A je mi jedno jestli doma, ve školní jídelně nebo na táboře, všude byla jiná, ale ta chuť jablka, skořice a křupavých rohlíků a žemle...Sliny se sbíhají, asi se inspiruju a o víkendu si nacpu břich! :)

7 Teeda Teeda | Web | 4. června 2013 v 10:35 | Reagovat

[4]: Ať chutná. :)

[5]: Tak to se mi asi nestalo.. ale my kupujeme celá léta pořád ty samé, tak jsme asi měli šťastnou ruku.. .)

[6]::D óóó, já sice jsem žemlonadšenec, ale koukám na tebe nemám! :D

8 Vendy Vendy | Web | 4. června 2013 v 20:12 | Reagovat

Tohle je vymazlenější variace, většinou se dělává žemlovka jen s jablky. Ale jablka a tvaroh, to už je luxus a musí to být vážně dobré. I na pohled vypadá žemlovka nadýchnutě a voňavě, jen jen se zakousnout.
Žemlovky jsou prima, že jsou celkem jednoduché a dají se přitom zpracovat zbytky rohlíků nebo pečiva vůbec (takhle se dá zpracovat i stará okoralá vánočka, nebo veka.)
Babiččiny zápisky nejsou vůbec k zahození!

9 Infinity Infinity | Web | 5. června 2013 v 10:34 | Reagovat

Tato žemlovka vypadá moc chutně. :-) Škoda, že mi žemlovky nikdy nechutnaly. :D
Ale fotky vypadají opravdu lákavě. :)

10 eazi eazi | Web | 6. června 2013 v 10:13 | Reagovat

7: No, myslím, že nemáš! :D Ani šišky s mákem nebo palačinky mě nepotěší víc než žemlovka. (i když na pořádnou flákotu masa na grilu žádné sladké jídlo nemá);)

11 Teeda Teeda | E-mail | Web | 6. června 2013 v 12:44 | Reagovat

[8]: Babiččiny zápisky jsou poklad. .) Jen mě mrzí, že mě to už nemůže naučit ona.
[9]: Tak alespoň ty fotky no.. ale tak každý má jiný chutě.

[10]: Óóo.. ty mi mluvíš z duše! Taky jsem převážně masožravec! Moje oblíbené jídlo je, když maso zakusuješ s masem. :D

12 terezka66 terezka66 | Web | 12. června 2013 v 17:52 | Reagovat

Mňam miluju žemlovku, od základky jsem ji neměla, protože ji doma neděláme. Zkusím ji podle tebe :-) Nevadilo by ti, kdybych si tě přidala do oblíbených blogů? Máš tu moc krásné články, které jsou inspirací :-)

13 Teeda Teeda | E-mail | Web | 12. června 2013 v 18:22 | Reagovat

[12]: Jen jí zkus, doufám, že se ti povede a bude chutnat. :)
Óóo, samo sebou že ano, děkuji a je mi velkou ctí. :)

14 Perfektní žemlovka Perfektní žemlovka | Web | 9. prosince 2015 v 16:26 | Reagovat

ahoj, peče se to určitě na 250 stupnu? Me to přijde strasne moc, většinou dělám žemlovku tak na 180-190 stupnů. Děkuji.

15 Perfektní žemlovka Perfektní žemlovka | Web | 9. prosince 2015 v 16:27 | Reagovat

ještě doplním, že to peču na 180 tak 30 minutek.. je to opravdu na 250?

děkuji

16 Teeda Teeda | Web | 9. prosince 2015 v 19:22 | Reagovat

[15]: Tak v klasické elektrické troubě ano, normálně to nechám na plno a nepeču to přesně 40 minut, ale tak nějak přibližně. Prostě dokud není zlatohnědá.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama