Meruňkový džem

18. července 2013 v 10:30 | Teeda |  Chutě


Tahle sezóna ovoce mě vážně zničí. Už jsem zavařila pět kilo třešní a šest kilo meruňek. Rybíz mě čeká za týden. To ovoce bych zakázala. Jenže.. když pak ještě tou horkou meruňkovou marmeládou polijete palačinky… hmm.. zkuste neodolat…



Co je potřeba:

- 2 kg meruňek, vypeckovaných
- 1 kg cukru
- 2 lžičky kyseliny citronové
- 2x gelfix 2:1

Jak to umíchat:

Není nic jednoduššího na světě, než uvařit marmeládu nebo džem. Zásadní je připravit naprosto čisté sklenice, nejlépe s víčky vytřenými alkoholem. Pak se můžete pustit do vaření.

Meruňky dám do velkého hrnce, šťouchadlem na brambory je sem tam šťouchnu, ale nechám dostatek velkých kusů (na marmeládu rozmixujte do hladka). Dám vařit. Přisypu gelfix se dvěma lžícemi cukru a minutu za stálého míchání vařím. Pak přisypu všechen ostatní cukr, kyselinu citronovou a od varu zase pět minut za stálého míchání vařím.

Jakmile čas uplyne, odstavím a naběračkou plním do připravených sklenic. Než je zavíčkuji, pokaždé ubrouskem namočeným ve vodce otřu hrdélko a závit sklenice a teprve pak zavíčkuji. Sklenice stavím na víčko, aby do nich nemohl vniknout vzduch.

A je to. :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Mavis E. Strix Mavis E. Strix | E-mail | Web | 18. července 2013 v 10:43 | Reagovat

Milujem tento lekvár ♥ Áno, máš pravdu, ovocia je tohto roku veľmi veľa, ale ako si napísala - v zime (a nielen v zime) na palacinkách takéto veci chutia nadpozemsky! :)

2 Luné Luné | Web | 18. července 2013 v 11:19 | Reagovat

Kéž bych měla takové krásné starosti.. O domácím džemu můžu jenom snít :(

3 Sm0ker Sm0ker | Web | 18. července 2013 v 11:19 | Reagovat

Pochopil až k tomu "Není nic jednoduššího,".

4 Šíryen Šíryen | E-mail | Web | 18. července 2013 v 11:31 | Reagovat

Pááni=) Takovéto pojetí tématu jsem nečekala=) Milý článek

5 Vendy Vendy | Web | 18. července 2013 v 21:24 | Reagovat

Ale potom ta chuť na palačinkách nebo v buchetkách!
A příprava celkem jednoduchá.
Marmeládka vypadá luxusně!

6 es ef es ef | Web | 19. července 2013 v 14:46 | Reagovat

To musí být výborný - ale asi bych neměla nervy to dělat.

7 Můj Japonský Dům Můj Japonský Dům | Web | 20. července 2013 v 10:05 | Reagovat

Preferuji spíše jahodový džem. Meruňky mi více chutnají utrhlé ze stromu.

8 Čerf Čerf | E-mail | Web | 20. července 2013 v 20:12 | Reagovat

Nejsem velký "marmeládista", moc je nejím a už vůbec je nevařím. Ale držím moc palce, ať jsou skvělé a moc dobře chutnají :-)

9 Mundia Mundia | Web | 20. července 2013 v 20:18 | Reagovat

Ahoj, no neříkej že vy jste měli úrodu. U nás není absolutně nic (Múplný východ Moravy), třešně žádné, meruňky žádné, no prostě bída. A jak já bych si to dala :D

10 Teeda Teeda | Web | 23. července 2013 v 13:00 | Reagovat

[1]: Navíc domácí je nejlepší. :)

[2]: No.. ono to zní hrozně dobře, dělat domácí džem,a le po pár várkách už je to taky pěkná otrava..

[3]: :D ale ono to vážně není těžký :D

[4]: ono se to přímo nabízelo... seděla jsem doma ulepená od džemu, proklínala ovoce a oni si vypíšou takové téma.. :D

[5]: Jednoduchá je, o tom žádná. A ocení to každý, kdo je mlsálek. :)

[6]: Nejotravnější je čištění ovoce. Pak už to jde samo. :)

[7]: Meruněk ze stromu máme co hrdlo ráčí. Když má člověk desetikilovou bedýnku, musí to zpracovat i nějak jinak naž čerstvé a na koláči, s tím se nedá dělat nic. :)

[8]: Všichni si je vychvalují a baští o sto šest. Děkuji. :)

[9]: U nás je to bída s rybízem. Sehnat nějaký, to byla hrůza. Snad nakonec bude. Jinak je ale všeho dost.. to je ten náš úrodný jihočeský kraj. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama