Perník

14. srpna 2013 v 20:26 | Teeda |  Chutě

Klasika. Nemůže doma jednou za čas chybět. Jakmile má někdo mlsnou, tak to naházíte do misky a za chvilku je to upečený. A pak si jen lebedíte spolu se sklenicí mléka. Co je ale zajímavé, neznám snad nikoho, kdo by ho dělal stejně. Zřejmě máme každý doma ten svůj vlastní nejlepší recept. :)



Co je potřeba:

- 500 g hladké mouky
- 300 g cukru
- prášek do perníku
- kypřící prášek do pečiva
- asi 3 lžíce kakaa
- perníkové koření
- 50 g rozpuštěné Hery
- 1 vejce
- lžíce medu
- asi 350 ml mléka (pak dolévám tak, aby těsto bylo tekuté)

Jak to umíchat:

Nejdříve smíchám všechny suché suroviny a proseju si je přes síto, aby tam nemohly být hrudky. Nevím proč, ale mám pocit, že perník je na to zvlášť náchylný. Pak vmíchám Heru, vejce a dolévám postupně mléko, dokud konzistence není tekutá (ale ne řídká!).
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný trochu vyšší plech a dáme do trouby na 200˚C. Pečeme asi 30 minut.

Co s ním potom? Někdy ho promažu rybízovou marmeládou. Občas dělám čokoládovou polevu a sypu jí kokosem. Jindy je to zase citronová, která je u nás hodně oblíbená.
Úplně klidně ho ale můžete baštit jako já, jen tak samotný. :)


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ruthi. ruthi. | Web | 14. srpna 2013 v 20:52 | Reagovat

Jo domácí perníko-buchta! Jelikož samotné mléko nepiju, tak si jej dávám s čajem a  taky je to dobrý, ba ještě víc, je to výborný! :)

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 14. srpna 2013 v 22:11 | Reagovat

Tak máš pravdu, my děláme perník úplně jinak - s olejem a marmeládou... :) a samozřejmě si taky lebedíme. To je vlastně asi krása celého perníku, že si ho každá rodina dělá po svém. A ještě... - já ho taky nejradši samotný bez polevy :)

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 15. srpna 2013 v 0:08 | Reagovat

Co mám říct? Sliním, jak pavlovský pes :-).

4 Teeda Teeda | Web | 15. srpna 2013 v 3:17 | Reagovat

[1]: Perníko-buchta je velmi trefné. :) A s čajíkem je fajn. PPo večerech i lepší, ale když je horký den, tak já na studené mléko nedám dopustit. :)

[2]: Bez polevy vynikne nejvíc perníková chuť. To jsme my fajnšmekři, že. :D Hele ale opravdu. Neznám dva stejné recepty. Každý dělá něco jinak. Je to fajn. Každý má vlastní recept. :)

[3]: To je dobře. Jsem ráda, když se mi podaří vyvolat takový reflex. :)

5 PaPája PaPája | Web | 15. srpna 2013 v 10:54 | Reagovat

Když potřebujeme něco rychle k odpolednímu kafi, perník je první po čem šáhneme. Je to takový "šup do trouby" recept :D.
My do něj doma dáváme marmeládu a hrozinky. Ani jsem nevěděla, že v tom jsou takové rozmanitosti, to je bezva :).
Se skleničkou mléka jsem to ještě nezkoušela, tak snad příště :).

6 Ježurka Ježurka | Web | 15. srpna 2013 v 17:11 | Reagovat

Mňam! Hned bych si dala. Dělám také pomazaný džemem nebo marmeládou a s čokoládovou polevou nejraději. Teď jsi mne nalákala a asi ho brzy udělám. Ale tento týden už je plánovaný štrúdl z jogurtu. Taky jednoduchý a výborný recept, tak snad příště.

7 naty-dreams naty-dreams | Web | 15. srpna 2013 v 21:34 | Reagovat

http://naty-dreams.blog.cz/1308/soutez-o-nejlepsi-fotku   sory za spam :\ ale na blogu mám soutěž tak kdo by chtěl :)

Pečuu :D :)

8 Bev Bev | E-mail | Web | 16. srpna 2013 v 8:18 | Reagovat

Perník dělám podle receptu na prášku do perníku, ale tenhle osvědčený recept je jen na některém druhu pečicího prášku. Jsou tam psané i mleté ořechy a med, ale když je nemám, je dobrý i bez nich. Dřív jsem taky promazávala a polévala čokoládou. Teď mi kdosi poradil dát marmeládu přímo do těsta, prý je pak perník vláčnější, ale ještě jsem to nezkoušela. :)

9 Teeda Teeda | Web | 17. srpna 2013 v 7:41 | Reagovat

[5]: Tak rozinky, to je jedna z mála surovin, kterou si v perníku vůbec nedokážu představit. Ale zato do těsta někdy sypu kokos. Je to legrační. Vážně je to deset lidí, deset receptů na perník. :)

[6]: Tak nezapomeňte napsat pro čtenáře recept. Ještě jsem o takovém štrůdlu neslyšela. :)

[8]: O marmeládě do těsta jsem se dočetla až tady v reakcích a docela mě to překvapilo. tako to chci vyzkoušet. :) A je pravda, že podle receptu ná prášku jsem ho dělala kdysi taky. A pokud si pamatuji, byl úplně stejně dobrý. :)

10 Joina Joina | Web | 22. srpna 2013 v 14:15 | Reagovat

Jé perník mňam :) Hned bych si ho taky udělala.
U nás se trošku  ty suroviny liší, ale ty to můžeš mít o trošku chutnější :)

11 Teeda Teeda | Web | 29. srpna 2013 v 11:24 | Reagovat

[10]: Každému stejně nejvíc chutná ten jeho, domácí. :)

12 osobnivesmir osobnivesmir | Web | 13. prosince 2013 v 20:24 | Reagovat

Právě jsem našla tvůj blog. Koukám na fotky jídel. Krása. Mám chuť si podle toho něco udělat. :)

13 Teeda Teeda | Web | 13. prosince 2013 v 21:11 | Reagovat

[12]: To mě těší ze všeho nejvíc. Ať už se pustíš do čehokoli, určitě dej vědět, až pak budeš (doufám) spokojeně mlsat. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama