Hráškové rizoto po studentsku

4. září 2013 v 22:51 | Teeda |  Chutě

Poslední dobou (týden) chodím domů pozdě, zmožená a hladová. Můj život nabral obrátky a vydal se úplně jiným směrem, než měl původně jít. Pouštím se do něčeho nového, neznámého a není to žádná vyložená odvaha. Podle mě je to prostě jen nejlepší způsob, jak řešit neúspěch. Vrhnout se po hlavě někam dál a těžit z nových možností. Je to tady zase. Jsem student. Ten hladovej a chudej tvor. S trochou sebezapření jsem se sebrala, nakoupila ingredience, které se vejdou do stokoruny a vyrobila si dvoudenní snídani, oběd i večeři. Můj starý dobrý kolejní vynález, který když stvoříte, nic jiného jíst nechcete.




Co je potřeba:

- cibule
- 500 g mletého masa
- pytlík mraženého hrášku
- kolem 500 g rýže
- olej, koření, sůl, pepř
- (sýr)

Jak to dovést k dokonalosti:

Jako první dám vařit rýži. Dělám to obyčejně a barbarsky - nasypu do slané vody, nechám vařit, občas míchnu, a když má měkkou, ale sypkou konzistenci, tak prostě sliji přes cedník.

Cibulku nakrájím na velmi drobno a osmahnu ji na olivovém oleji, aby byla rozvoněná a dobrá. Pak přidám mleté maso a snažím se ho v pánvičce co nejvíce rozdrobit. Když už mám maso propečené a zlatavé je potřeba ho dobře osolit a opepřit. Ochutnávám, dokud to není dokonalé. Pak přisypu mražený hrášek a nechám ho prohřát a zasmahnout. Vytvoří to s masem krásnou směs, která vás bude lákat, abyste ji zbaštili samotnou. Nakonec kořením. Nejčastěji používám oregano, tymián a bazalku. Někdy i rozmarýn nebo majoránku. Sami ale víte, co vám voní nejlépe a je to na vás.

Vezmu horkou masovou směs a zamíchám ji do připravené sceděné rýže. Důkladně promíchávám, dokud to není rovnoměrné. Vrhnete se na to hned, to je jasné. Ale faktem je, že když to necháte třeba dvacet minut uležet, tak se chuť masa a jeho šťáva více nasáknou do rýže a je to tak ještě delikátnější. A pokud vám jde mlsná tlamka vandrem, jistě nepohrdnete nad postrouháním trochou obyčejného eidamu.

No řekněte, existuje snad větší dokonalost, než tahle primitivní kombinace s tak neuvěřitelným potenciálem? :)

Co by se ale mělo říct - nejen že za málo peněz uděláte hodně dobrého jídla. Všeho všudy vám to nezabere víc jak 25 minut. Vyzkoušeno. Bohužel však sežráno s předstihem oproti plánu. :)

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Sentencia Sentencia | Web | 5. září 2013 v 11:26 | Reagovat

rizoto je úžasná věc... člověk ho může dělat pořád dokola a pokaždé jinak, protože těch možností jak ho obměnit, je strašně moc :)
a copak, že ses zase vrhla na studie? Kampak jsi šla? :)

2 Michelle Michelle | Web | 5. září 2013 v 15:39 | Reagovat

píšu si za uši! tohle je jedno z mála jídel, které snad zvládnu :D snad se tvůj život ubírá dobrým směrem, i když ne podle původního plánu, a ty budeš spokojená :)
(byt je nádherný a moc moc super a už se těším, až poznám holky. máš to u mě navěky :))

3 Mavis E. Strix Mavis E. Strix | E-mail | Web | 5. září 2013 v 16:55 | Reagovat

Naozaj dobrý tip na chutný obed. Ryžu ako aj čokoľvek z ryže môžem, preto to určite vyskúšam :) Tiež sa totižto v poslednej dobe vraciam domov úplne hladná, ja to však riešim trochu rýchlejším, no o to nezdravším spôsobom - vifonkami, alebo teda sáčkovými polievkami. Keď je človek naozaj hladný, je mu pomaly úplne jedno, čo vloží do úst, preto sa nutne potrebujem prihlásiť na nejaké obedy alebo niečo také.. Každopádne, chcela som napísať, že je to super tip, ktorý určite niekedy vyskúšam :)

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 5. září 2013 v 19:39 | Reagovat

Rizoto miluju! Ze všeho strašně moc. Jen v něm moc nemusím maso a hrášek :) :)Takže tohle asi zkoušet nebudu (nicméně budeš asi mojí věčnou dortovou inspirací!!)
.
Je mi líto, že život nabral jiný směr, než si chtěla. Mám pocit, že kdysi jsi psala něco o zahraničí, tak to asi nevyšlo... Je to škoda, ale není to přece konec navždy. Navíc co vždycky říká mamka, tak nejlepší kroky u ní byly ty, ke kterým byla okolnostmi přinucena (a to právě hlavně v souvislosti s vysokou školou). Držím palce, s čímkoli.... s čímkoli si přeješ...

5 Čerf Čerf | E-mail | Web | 6. září 2013 v 9:33 | Reagovat

Ač už dávno nestudent, nechám se rád zlákat :-)

6 Emm Emm | Web | 6. září 2013 v 10:37 | Reagovat

Něco podobnýho jsem měla včera.
A vlastně budu mít i dnes.

Jamí jamí :DD

7 Ježurka Ježurka | Web | 7. září 2013 v 18:46 | Reagovat

Aneb - rizoto pokaždé jinak. Já v poslední době dělávám rizoto z kuřecího masa, které oberu z kuřecích kostí a přidávám do něj taky zeleninu - tedy hrášek s mrkví, dcera ještě dává kukuřici, kterou milují. Zkus to někdy, máš-li zeleninu ráda.

8 PaPája PaPája | Web | 7. září 2013 v 21:52 | Reagovat

Já miluju rizoto s kuřecím masem a kukuřicí v tom nepohrdnu :). A nejlíp ještě tak 4 pořádný kopečky a jsem spokojená :D.
Jako jídlo pro studenta to je určitě super-rychlý, zdravý a chutný. Copak teď studuješ, jestli to blogový svět může vědět? :)

9 Super.blog.cz Super.blog.cz | E-mail | Web | 8. září 2013 v 20:40 | Reagovat

Fajn blog. Design i články

BLOGGERSFACTS

10 Bev Bev | E-mail | Web | 10. září 2013 v 14:45 | Reagovat

Zrovna dneska jsem vařila rizoto. Jak říkáš, skrývá se v něm obrovský potenciál, každý si ho může udělat podle své chuti, odvahy a rozpočtu.:D
Já do něj rýži peču a pak smíchám s masem podušeným do měkka jako základ na guláš. Dneska jsem přidala ještě pórek, ten udělá vždycky moc doboru chuť. Ale je fakt, že s masem je to zdlouhavější.
prima recept :)

11 Elena Prescott Elena Prescott | Web | 10. září 2013 v 21:35 | Reagovat

Miluju rizoto!
A hlavně se spoustou, spoustou sýra.
(asi ho taky dělám spíš na barbarský studentský způsob, ale snažím se aspoň o zeleninu - bez kukuřice a mrkve to není ono ;), jinak jsem tedy zvyklá bez masa, ale do rýže se vždycky může hodit kousek něčeho na způsob masoxu, aby to mělo víc nějakou "chuť"...)

12 Teeda Teeda | Web | 10. září 2013 v 22:18 | Reagovat

[1]: Přesně. Je to nejvíc tvůrčí jídlo. :)
Jsem teď v Praze. A uvidí se, co ze mě bude. :)

[2]: Ubírá se až překvapivě skvělým směrem. Děkuju. A jsem ráda, že to všechno klaplo, snad vám to s holkama bude klapat. :)

[3]: No polívky z pytlíku to jistí vždycky. :D

[4]:Něco nevyšlo a něco jo. Jsem spokojená. Uvidí se, jak to půjde. Nicméně rizoto - překvapuje mě, že taková kuchtička nedlabe maso a hrášek. :D

Jinak mám teď dortovou sezónu, tak až najdu čas vyhrabat fotky, tak mám v zásobě pár kousků, co jsem pekla teď naposled. Tak snad ti budu stále dorto-inspirací. :)

[7]: Kukuřici občas dává, ale ono to úplně převáží chuť jinam, takže to musím mít vyloženě chuť. Jinak mrkvičku v rizotu ráda nemám. Nevím ani proč. :)

[8]: Teda mít tam ze zeleniny jen kukuřku, to by se mi do toho asi nechtělo. Jsem hráškovej člověk. :D
Jinak teď studuju v Praze, obor se mi tu na netu pitvat nechce, ale zatraceně mě to baví a jsem z toho docela rozradostněná. :)

[9]: Díky. :)

[10]: Pečenou rýži znám, tu děláme doma. Je pak krásně kyprá a hebká. Ale když právě přijdu hladová a zmožená, tak to dělám takhle barbarsky. :)

[11]:Dokonce jsou i přímo koření na rýži, ale já tam masi mám ráda. To mleté tam udělá jen takové drobečky, že to nejsou velké kousky a to je fajn. Jinak kukuřku dám občas taky, ale mrkev, tu by mi tam nikdo nedostal ani náhodou. :D

13 bludickka bludickka | E-mail | Web | 11. září 2013 v 11:56 | Reagovat

Nejím maso, takže se bohužel neinspiruju :) Ale když vařím rizoto, dělám ho ve vývaru, aby bylo chutnější a přidávám mraženou směs hrášek, kukuřice, mrkev :)

14 PaPája PaPája | Web | 11. září 2013 v 17:20 | Reagovat

[12]: /8
Tak to je hlavní :). Hodně štěstí :).

15 lovitka lovitka | Web | 12. září 2013 v 17:07 | Reagovat

Ano, rýže, kuskus, těstoviny, studentská klasika :)
Vypadá to dobře, ale poctivě bych ti z toho vybrala všechen hrášek :D

16 Strange Strange | Web | 16. září 2013 v 12:30 | Reagovat

Tento recept s malou obměnou pravidelně kuchtím na intru. :D intrácká kuchyně je jedna z nejrozmanitějších. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama