Zapečené bylinkové brambory s cibulkou

20. října 2013 v 13:24 | Teeda |  Chutě

Brambory jsou nesmrtelná věc a dá se z nich vykouzlit mnoho delikátních pochoutek. O mé lásce k bramborám svědčí i to, že moje absolutně neoblíbenější jídlo na světě jsou nejúžasnější smetanové Placaté brambory :). To mi ale nebrání baštit je i na jiné způsoby. Tak třeba tenhle. Kombinace původních 3 receptů, ze kterých vyšel můj. Křupavý, měkký, bylinkový. A pokaždé v nedostatečném množství… :)



Co je potřeba:

(neoznačuji množství - odhad by měl sedět na nádobu, ve které budete zapékat - u mě odhad nikdy nesedí, takže kromě klasické zapékací mísy strkám do trouby ještě tyhle roztomilé malé jednoporcové, které jsou nakonec nejoblíbenější)

- brambory
- cibule
- troška slaniny
- sýr na strouhání nebo plátky
- olivový olej
- máslo
- cukr
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky - oregano, bazalka, tymián

Jak to vyrobit:

Brambory nakrájím na silnější kolečka a dám do osolené vody vařit. Cibuli nakrájím na tenoučká kolečka a hodím na pánev, kde jsem rozpustila lžíci másla a zakapala olivovým olejem (aby se máslo nepřepalovalo). Cibulku smažím na mírném ohni do měkka a pak zasypu lžičkou cukru, promíchám a nechám karamelizovat. Hotovou si ji odložím stranou. Na troše olivového oleje osmahnu na maličké kostičky nakrájenou slaninu, a když je zlatavá, také ji odsypu na misku stranou.
Hotové brambory sliji a hodím na pánev s máslem a olivovým olejem a z obou stran jim nechám udělat vypečenou kůrčičku.
Do zapékací místy vrstvím všechny ingredience - nejprve plátky brambor, osolím, opepřím, posypu nasekanými bylinkami. Pokladu sýrem a nanesu vrstvu cibulky a slaniny. Takhle pokračuji, dokud mám místo (většinou to udělám prostě jen dvakrát, v malé misce dokonce jen jednou). Na závěr přijdou samozřejmě brambory a poházím drobky sýra.
Hotové misky strčím do trouby a nechám zapékat. Po vytažení ještě posypu bylinkami. A dlabu. :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Magdaléna Magdaléna | Web | 20. října 2013 v 14:51 | Reagovat

To zní jednoduše a přitom tak dobře... O prázdninách určitě vyzkouším :)
Můžu se ještě zeptat, odkud máš ty mističky? Viděla jsem je už na různých blozích, ale stále se nemůžu dopátrat původu :)

2 Teeda Teeda | 20. října 2013 v 16:39 | Reagovat

[1]: Nanu Nana v Praze. :)

3 Sentencia Sentencia | Web | 20. října 2013 v 19:31 | Reagovat

taky mám ráda zapékané brambory na různé způsoby. Miluju třeba ty s česnekem, cibulí a zalité smetanou... není to nejdietnější, ale je to mňamka :) tvůj recept vypadá taky dobře. Líbí se mi tam ta karamelizovaná cibulka :)

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 20. října 2013 v 20:13 | Reagovat

[2]: Děkuju :)

5 Ježurka Ježurka | Web | 21. října 2013 v 14:15 | Reagovat

Tak vidíš, škoda, že jsem si to sem nepřišla přečíst dřív. Dnes jsem dělala k obědu zapékané brambory, taky byly dobré. Uvařila jsem normálně brambory ve slupce, pak oloupala a projela sítkem na kostičky, osolila, opepřila. Salám nebo párky, já měla párky, jsem nahrubo nastrouhala zrovna jako eidam, vše smíchala dohromady, přidala i kousek cibulky a pak zalila rozšlehanými vejci se smetanou (té ale jen trošku). Bylo to taky dobrý, ale tu tvoji obměnu bych zkusit mohla. Příště.

6 eazi eazi | Web | 21. října 2013 v 22:40 | Reagovat

Ty ,,bábovičky" jsou vážně parádní. :)
A celkově je to nádherný a určitě ještě lepší na chuť. :)

7 The Wall The Wall | Web | 24. října 2013 v 10:31 | Reagovat

Nesmrtelné brambory útočí...! :D :D.
Podle fotek vypadá recept báječně - jen si ho vzít do ruky a sníst :-).

8 signorina Lily signorina Lily | Web | 28. října 2013 v 16:56 | Reagovat

Vypadá to naprosto úžasně! Miluju brambory, dají se udělat na tisíce způsobů, jednoduše i složitě, ale vždycky jsou výborné. A oblibu jednoporcových zapékacích mističek chápu, je to.. jak říkáš, roztomilé :D

9 Teeda Teeda | Web | 29. října 2013 v 8:46 | Reagovat

[3]: Já mám taky nejradši smetanové, ale bez česneku, ty co na ně odkazuji v úvodu. ňam! :)

[5]: Klasika. Brambory můžeme smíchat intuitivně s tím, co máme rádi a mám pocit, že to vždycky bude fungovat. :)

[6]: Určitě. Jen je toho vždycky tak málo, nedovedu si to vysvětlit. :)

[7]: Na mě útočí neustále. Na moje chuťové kornouty. :D

[8]: Má to kouzlo i praktičnost. Nikdo se nehádá o kůrku na vršku, každý má svojí. :D

10 tardis-blue tardis-blue | E-mail | Web | 29. října 2013 v 10:43 | Reagovat

Konečně koukám na tenhle článek najedená, takže ho můžu i otevřít :D Mňááám, stejně bych si je ale dala... Tu slaninu budu muset doma už zavést, bez ní by to určitě nebylo tak dobré :)) Och a ty bylinky na tom? Neděláš i donáškovou službu do Prahy? :D

Jinak u mně na blogu na tebe čeká překvápko, takže se koukni ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama