Cmunda

29. listopadu 2013 v 21:25 | Teeda |  Chutě

Dneska jsem přišla domů pozdě, hladová, prochladlá a trochu smutná. Matně si pamatuji, že nám na střední škole říkali, že nervy nedorůstají. Na tenhle problém mám tedy jediné řešení. Nervy důkladně obalit. Mám na to hned několik receptů. Jeden z nich je právě na mé milované cmundičky nebo jak asi jiní lidé říkají - bramboráky. Smaží se ve spoustě sádla, jsou křupavé i vláčné a navíc, krásně voní česnekem a majoránkou. Olíznu tedy mastné prstíky a povím vám, jak na ně.



Co je potřeba:

Na první problém jsem narazila hned.
Já nevím kolik čeho, snad se spokojíte s chabou mírou z mých slov.

- mísa oškrábaných brambor
- hrst hladké mouky (možná dvě - záleží na typu brambor)
- dvě vejce
- polovina paličky česneku
- kus měkkého salámu v celku
- sůl, pepř, majoránka
- sádlo
(-troška mléka)

Jak to umíchat, aby to bylo dobré:

Brambory na hrubo nastrouhám na struhadle. Pro lenochy se nabízí varianta s robotem, který umí strouhat (pokud jste však smutní a naštvaní, tak se ale při ručním strouhání můžete velice dobře vyřádit a to včetně pění písní, za které by se nestyděl ani válečný pochod husitů).
Do nastrouhaných brambor zamíchám rozmačkaný česnek, vejce a salám nakrájený na malé kostičky. Osolím, opepřím a zasypu spoustou majoránky. Mlékem jen zakápnu. Všechno důkladně promíchám a podle konzistence přidávám mouku. Čím větší obsah škrobu brambory mají, tím méně mouky bývá potřeba. Poznáte to pak i podle toho, jak cmunda drží na pánvičce tvar, jestli se nerozpadá.
V tuhle chvilku někdo zkouší na pánvičce vzorek na ochutnání, já jsem hrdinka, já ochutnávám syrové (jestli je to dost osolené a očesnekované). Když je dílo dokonalé, začnu sázet placičky do rozehřátého sádla (žádný olej - pravá cmunda jedině na sádle).
Naběračkou si kidnu hroudičku na pánev a lžící jí uhladím do hezké placky a smažím (během pečení si naběračkou z těsta vybírám přebytečnou vodu). Sádla je dobré mít dostatek a vůbec se ho nebojte. V průběhu smažení je potřeba po kouskách stále přidávat. Z obou stran opečené zlaté cmundy skládám na papírové utěrky.

Nu... a pak už jen finále. Křupavé vypečené okraje, uvnitř pak vláčné a měkké. Nezbývá než baštit, baštit, baštit. :)


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Michelle Michelle | Web | 29. listopadu 2013 v 21:58 | Reagovat

proč to vypadá tak moc dobře, že bych si nejradši taky dala? :D jenže nemůžu, po mastných jídlech mi bývá děsně. tak si dej i za mě! :)

2 ones ones | 29. listopadu 2013 v 22:23 | Reagovat

Děláš úžasné fotky jak už jídla tak i ostatních věcí, máš moc fajn články, líbí se mi tady :)) Určitě nějaký ten recept vyskouším ;)

3 Robka Robka | E-mail | Web | 29. listopadu 2013 v 22:33 | Reagovat

A já přemýšlela, co zítra k obědu...:-)

4 christiiinka christiiinka | Web | 29. listopadu 2013 v 22:51 | Reagovat

Cmunda je bramborák, cmunda je bramborák... už si to konečně zapamatuju :D. Když u nás se to používá jako synonymum k úplně jiné věci, teda části těla ehm :-))

5 Guizmo Guizmo | 29. listopadu 2013 v 22:54 | Reagovat

Krásnej vošouch ^^

6 Čerf Čerf | E-mail | Web | 30. listopadu 2013 v 1:10 | Reagovat

Správný a klasický vošouch. Nebo jak říkala jedna moje distinguovaná známá: Ošouch! :-)

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 30. listopadu 2013 v 8:08 | Reagovat

Na tomhle jídle je snad nejlepší to roztodivné množství názvů... :)
(hrdinka co zkouší syrové - jako bych viděla někoho, koho dobře znám :) )

8 eazi eazi | Web | 1. prosince 2013 v 1:07 | Reagovat

[1]: Přidávám se k Michelle, po mastném bramboráku plném česneku mi bývá taky blběě... Ale když ono je to tak dobrý, že člověk aspoň vymýšlí a přemýšlí triky, jak to očurat, aby si to mohl dát. Já osobně bramboráky po usmažení pořádně osušuji papírovým ubrouskem. Jen nevím, jestli to skutečně pomáhá nebo to mám jen vsugerovaný ;D

9 Tunde Tunde | E-mail | Web | 3. prosince 2013 v 14:21 | Reagovat

Dobrý den,

Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/  kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany. Momentálně máme denně 30 000 kliků. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

S pozdravem,
info@vyhledejrecepty.cz

10 signorina Lily signorina Lily | Web | 3. prosince 2013 v 19:53 | Reagovat

Hned bych si šla taky udělat, jenže já taky nikdy nevím kolik čeho a tak to je vždycky tolik, že to smažím dvě hodiny :D

[8]: záleží na ubrousku, samozřejmě, že to pomáhá, to na ubrousku vidíš, kolik mastnoty odsál.. ale většina běžných kuchyňských ubrousků nesaje dostatečně, používám doma pevnější ubrousky co se nerozmáčí, nasají mnohem více a ten rozdíl se znát hodně i na chuti :)

11 PaPája PaPája | Web | 3. prosince 2013 v 20:27 | Reagovat

Ojojoj, to mi připomíná ten úžasný plněný nejmastnější bramborák, který jsem kdy měla. Objednala jsem si ho v jedné roztomilé vísce u Liberce na začátku prázdnin, když jsme byly na výletě. Byl ohromný, ale vynikající.

Schytala jsem z toho pak hodinu a půl trvající škytavku a docela i střevní potíže, ale pochutnala jsem si :D :D.

12 Teeda Teeda | Web | 3. prosince 2013 v 20:35 | Reagovat

[4]: Cože? :D
[8]:[10]:  
Však v receptu píšu - prokládat papírovými utěrkami - jsou tlusté a hodně odsají.  než je uložím, tak je prokládám znovu čistými. Funguje to bezvadně. .)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama