Králík na smetaně podle Dity P.

3. prosince 2013 v 16:09 | Teeda |  Chutě
Králík na smetaně se u nás dělává podle kuchařky, kterou babička darovala svým dcerám někdy po vdavkách. Nemusím tedy asi ani zmiňovat, jak prastarý recept to je a kolikrát jsme ho mlsnými jazýčky všichni prověřili. Den předem se nakládá se zeleninou, která mi připomíná svíčkovou, a pak tu smetanovou dobrotu dlabeme s knedlíkem.
Jenže. Na našeho králíka na smetaně je třeba spousta věcí a více práce. A já zjistila, že ten Ditin je o tolik jednodušší a méně náročný na suroviny, že jsem se nakonec vrhla na její recept.



Ingredience i postup samo sebou najdete u Dity v kuchařce (na straně 30, v části Po babičce), ale i na internetu, mimo jiné i tady v odkazu na díl, kde můžete shlédnout Ditu osobně právě při přípravě tohoto receptu. Pro pořádek ho sem nicméně vypíšu také, ač jsem ho dělala s drobnou obměnou. Dita přidává dvě lžíce dijonské hořčice, jenže protože jsem chudý student, navíc vrcholně líný běžet pro to, co mu v lednici chybí, tak ho mám, jako Ditina babička, jen s tou obyčejnou plnotučnou.

Co je potřeba

- králíka (naporcovaného a umytého)
- půl kostky másla (125g)
- 3 lžíce hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky grilovacího koření
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 smetana ke šlehání
- sůl

Jak to ta Dita dělá:

V rozpuštěném másle smíchá hořčice, koření a papriku a vymíchanou směsí potře osoleného králíka vyskládaného do pekáčku. Zbytkem pak celého králíka zalije a nechá den v chladu odležet.

Všechno jsem udělala, jak bylo psáno, nicméně přiznám, že jsem byla trochu zmatená z konzistence nátěrky. Stále si mi totiž oddělovalo máslo od hořčičné směsky. Tak to zůstalo i v pekáčku.

Zakrytého králíka jsem pekla dlouho a dlouho na nízkou teplotu. V mém případě tedy dvě hodiny. Teprve potom jsem ho vytáhla a zalila smetanou a už odkrytého - šup, zpátky do trouby. Po další hodině, kdy jsem ho průběžně sem tam vytáhla a potřela, jsem ho zhodnotila jako připraveného ke snědení. Sama Dita v pořadu říká, že se dá péct na vyšší teplotu kratší dobu, nicméně delší doba pečení na méně stupňů vám zajistí, že bude křehký a měkký.
Králíka Dita baští s bramborovou kaší, já se na něj vrhla se šťouchanýma bramborama s rozmarýnem. A shledala jsem, že to nemá chybu.

Potřeba říci
Je to úplně něco jiného než klasický králík na smetaně, který se topí v omáčce. Je to vlastně pečeně, kde hlavní chutě přebírá hořčice. Ačkoli je všude uveden název "na smetaně", v pořadu Dita říká "na hořčici a smetaně" což je podle mně mnohem výstižnější. Pokud tedy budete čekat klasiku, budete zklamáni. Pokud jste otevření novým chutím, budete naopak mile překvapeni. :)


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Čerf Čerf | E-mail | Web | 3. prosince 2013 v 20:20 | Reagovat

Vypadá to na další dobrotu. Králíka já rád :-)

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 3. prosince 2013 v 21:32 | Reagovat

:) :) Kvůli tomuhle receptu už půl roku přemlouvám kamarádku, ať mi prodá králíka :D
Občas mě trochu štve, že hořčice u Dity dominuje skoro všude, ale tenhle králík vypadá senzačně :)

3 Strange Strange | Web | 7. prosince 2013 v 18:55 | Reagovat

Kéž by měla Dita slovní projev tak dobrý jako její recepty...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama