Boloňská omáčka podle Florentýny Z.

27. března 2014 v 15:04 | Teeda |  Chutě
Špagety bych mohla baštit třikrát denně. Jako dítě jsem milovala červenou omáčku. Dneska už nemusím "tu sladkou", ale mám radši tu rajčatovější s navinulou typickou chutí. O Florentýně Zatloukalové jsem se poprvé dozvěděla z březnového Apetitu v roce 2013. Bylo tam něco jako souboj tří kuchařů o nejlepší Boloňskou. Florentýny recept se mi líbil. Byl, jak bych tak řekla, lidský. Nepotřebujete nic speciálního. Časopis jsem si založila stranou, abych právě její recept mohla realizovat a… od té doby ho nemůžu najít. O Vánocích jsem ale dostala její kuchařku. A jedním z receptů hned na začátku je… no… přesně. Takže hurá na to. Kdo má knihu Kuchařka pro dceru nalistuje si stranu 34 v kapitole "Udušená etuda".



Co budete potřebovat:

- 400 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 ml rajčatového pyré
- 50 ml červeného vína
- půl lžičky soli

(- špagety / čerstvou bazalku / sýr )

Jak na to:

Na drobno pokrájenou cibuli a česnek na sádle osmahneme do měkka. Pak zvýšíme teplotu a přidáme maso. Když je orestované, přilijeme víno a za míchání necháme vydusit. Nakonec zalijeme rajčatovým pyré, osolíme, promíchneme a ztlumíme teplotu. Přiklopíme a necháme si probublávat alespoň půl hodiny nebo více. Florentýna píše, že klidně i dvě hodiny, ale já jsem vždycky hladová, takže zlatá jedna hodina mi stačí a je to ňamka.
Nic víc složitého s tím nemusíte dělat. Přijde mi to jako kouzlo. Kdo chce, tak posype na talíři parmazánem a přidá čerstvou bazalku. No,… a pak už jen motáte špagety a olizujete se až za ušima. :)

Oproti některým jiným kuchařkám musím navíc Florentýnu pochválit. Všechno je totiž tak, jak píše. A z postutpu je naprosto jasné co a jak. Žádný opar tajemství. Je férová. Za to jí patří můj upřímný dík. .)


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lenin Lenin | 27. března 2014 v 17:19 | Reagovat

Prozraď mi, to vážne dlabeš vrabčí porce nebo to aranžuješ jen pro fotku, a pak vypucuješ celou mísu? :D

Ještě že jdu na véču, mám hlad jak vlk a nad špagetkama slintám jak Pavlovův pes. :)

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 27. března 2014 v 20:08 | Reagovat

:) Tak přece jenom Florentýnu máš!
.
Já jsem dělala tuhle omáčku taky - společně s bešamelem na lasagne :) Na tu od babičky sice nemá, ale špatná vůbec nebyla :)
.
Jak se ti kuchařka líbí celkově? :)

3 Ježurka Ježurka | Web | 28. března 2014 v 14:29 | Reagovat

No hurá! Kuchařku pro dceru jsme kupovaly na Vánoce! Tedy koupila ji moje dcera pro svou dceru, moji vnučku! Jak snadné, u nich doma mají špagety s červenou omáčkou moc rádi, hned jí to doporučím!

4 Sentencia Sentencia | Web | 28. března 2014 v 16:26 | Reagovat

dělám hodně podobnou omáčku na těstoviny. Jen tam ještě občas hodím i nakrájená čerstvá rajčata, když jsou doma :) To je super na těstovinách - těch omáček je spousta a člověk může zkoušet do aleluja a skoro pokaždé je to ňamka :)

5 vencisak vencisak | Web | 29. března 2014 v 22:54 | Reagovat

Moje oblíbené jídlo. Ale furt si nemůžu zvyknout na ty měrné jednotky. 300 ml pyré, není snažší napsat "kydni tam jedno balení pomodora"? :)

S chilli to má říz, česneku a bylinek více a máš o strávníka víc. :)

6 Teeda Teeda | Web | 30. března 2014 v 16:59 | Reagovat

Tak pár věcí je asi potřeba uvést na pravou míru. :D

[1]: Tak tohle hlavně není moje porce. :D Já když si dávám malou, tak si chodím třikrát přidat. Jsem pořádně hladová holka. :)

[2]: Celkově se mi líbí moc. Na rovinu musím říct, že není tak hezká a vystajlovaná jako ta Dity. Zato je ale mnohem upřímnější, jasnější a lidštější. Brala bych ale víc fotek. Vadí mí, když k něčemu nejsou. ALe zase to nápadité rozdřazení. :D
Takže prostě tak. :)

[3]: Já si jí přála a tak jsem ji dostala k narozeninám, jak jinak než od mamky. Ono to k tomu tak svádí. :)

[4]: A hlavně je to raz dva. :)

[5]: Tak protože jsem recept jakože citovala z knihy, opsala jsem ho v původní podobě. Říkala jsem si, že by nebylo dobré sem psát, že stroužků česneku jsem dala 6, že masa bylo půl kila, že navíc ještě hodně pepřím a do své nefotogenické porce bylinky sekám na hrst. :D A ty jednotky, no... 300 ml píše ona.. já dala celé balení, tedy 500 :D. A vína sklenky dvě. Akorát to chilli jsem tam nedala. A když tak na to koukám, brala jsem to dost přiměřeně...:)

7 Vendy Vendy | Web | 30. března 2014 v 20:21 | Reagovat

Stejně myslím, že se to dá uvařit i od oka. Hlavně sladit chutě. Omáčka vypadá skvěle, špagety mám z těstovin nejraději a když vidím tvoje meníčko naaranžované a nafocené, mrzí mě, že je neděle večer a já nemám doma ani špagety, ani mleté hovězí maso. Akorát bych našla to červené víno... :-)

8 Bev Bev | E-mail | Web | 3. dubna 2014 v 7:29 | Reagovat

Špagety mám moc ráda se zeleninou prudce osmaženou na olivovém oleji s kořením na pizzu (dávám ho na všechno) a kečupem, to vše postrouhané hojně sýrem. Taky mám moc ráda zapečené špagety s takovým mišmašem z cibule, salámu a kečupu. :)A sýr nesmí samozřejmě chybět.

9 vencisak vencisak | Web | 4. dubna 2014 v 11:07 | Reagovat

[8]: Mimibazar? O_o

10 Laleh Maro Laleh Maro | E-mail | Web | 4. dubna 2014 v 20:16 | Reagovat

Milujem variť a obdív! Mne sa nikdy nepodarilo tak krásne to naaranžovať, krásne. :-)

11 -MSW- -MSW- | Web | 17. června 2014 v 18:28 | Reagovat

mňáám :D

12 Florentýna Florentýna | Web | 19. června 2014 v 10:53 | Reagovat

Ahoj! Boloňská omáčka vypadá nádherně, úžasná barva, skvělá konzistence, úplně ji cítím až sem. Fotka se taky moc povedla. Děkuju, že jsi ji vyzkoušela a napsala o tom. Neumím dostatečně vyjádřit, jak velkou mi to udělalo radost. Ať se ti v kuchyni i nadále tak dobře daří a vaří! Flo.

13 Teeda Teeda | Web | 22. června 2014 v 22:22 | Reagovat

[12]: Ach, sotva dýchám. Není větší radosti než pochvala od samotné velké autorky. :) Trochu se stydím a velmi se raduji. Děkuji.

14 Florentýna Florentýna | E-mail | Web | 23. srpna 2014 v 21:47 | Reagovat

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama