Jak poznat špatný foodblog

20. května 2014 v 17:52 | Teeda |  Drobky
Opravdu hodně lidí v mém okolí si zakládá foodblogy a já trochu smutně přihlížím. Nemám totiž na to, abych si ho založila také. Ačkoli mě sem tam někdo do škatulky foodblogu přihodí, naprosto s tím nesouhlasím. Mám totiž poměrně jasnou představu o tom, jak by to mělo fungovat a také o tom, co je v mém okolí často špatně. Než mít nekvalitní kopii ostatních, to radši nebudu mít nic. A protože si nejsem jistá vlastními kvalitativními schopnostmi ve všech níže zmíněných kategoriích, tak jen přihlížím a mám plnou tlamku kritických keců.



Dobrý foodblog musí mít hned několik základních věcí. Funkční recepty, dobré fotky, chutný text a musí být živý. A to jsou věci, které se snoubí skutečně jen ve velice vzácných příkladech.

Začala bych tím nejčastějším neduhem současných jakože úspěšných blogerů…
Fotografie.
Ano, skutečně je důležité, aby jídlo skvěle vypadalo. A je i dobré dávat více než jednu fotku. Ale. Je to foodblog a ne galerie. Pokud k jednomu receptu budete mít deset fotek toho samého jen sem tam z jiné strany a s pootočenou kytkou vedle pečeně, tak je to prostě zlý. Co na tom, že fotka je samostatně krásná? Měla by být v symbióze s textem. Protože tyhle dvě věci by se měli vzájemně doplňovat.
(Jen dodám, že když má foodblog špatné fotky, tak je to taktéž zlý, ať jich tam dá kolik chce.)

Text.
Ať chcete nebo ne, je to blog. I blogové psaní je jistý žurnalistický útvar. Ačkoli je to útvar volný a ne tolik svázaný pravidly, je tu prostě potřeba dodržet zásadu publikačního textu. Není to jen kuchařka, návod, recepis. Je to něco, čím chcete oslovit a komunikovat s lidmi. Je to text, který by měl čtenáře bavit. Přehlédnu-li, že by u profesionálního psavce měl být absolutně bez gramatických a stylistických chyb, měl by mít i jiskru, která právě čtenáře přiměje číst. Je to totiž blog. A i když je o jídle, je stále určen ke čtení. Kdyby nešlo o text, jmenovalo by se to foodgalerie nebo tak podobně. A právě texty se často stávají nejslabším článkem těchto blogů. Komentář typu "byla jsem tam a tam, tohle mě zaujalo, nemám teď moc času a tak vařím tohle a tohle", je to většinou suchý a striktně komentářový. Kde je jiskra? Kde je autorova láska k jídlu? A když už jiskru ukázat chce, tak to zase nezvládne stylisticky. Je to zkrátka smůla. Začarovaný kruh.
A jen tak mimochodem, každé jídlo by mělo mít svůj příběh.

Nefungující recepty.
Jsou lidé, kteří mají tendenci se chlubit. Prostě to hezky vyfotí, nahází k tomu ty suché komentáře a přidají seznam surovina postup. Už ale nenapíšou, že tohle se jim během vaření podělalo a támhleto se nakonec muselo udělat jinak. Zkrátka - lžou. Chlubí se tím, jak úžasně to uvařili. Při tom chlubení zapomenou, že když podle nich lidi nebudou moci vařit, tak je to vlastně zase jen galerie.

Mrtvý blog.
Blogový svět má to specifikum a dar, který u žádné tištěné kuchařky nenajdete. Můžete komentovat, chválit, spílat a proklínat, doptávat se. Pokud vám autor neodpoví, je to konečná. Mrtvý blog nemůže být nikdy dobrý. Bez komunikace se z něj stává obyčejná webová stránka. Bezkontaktní. Ať už do textu zachytíte sebevětší nadšení pro jídlo, jste zkrátka zamčení. Další možnost je, že vaše recepty zkrátka nejsou komentované vůbec. Pokud se sem tam objeví jeden komentář typu "hezký, to někdy zkusím", tak je to vlastně taky v kelu. Jednoduše to znamená, že podle vás nikdo nevaří. Jste zase jen tou galerií. Mrknu na obrázky pěknýho jídla a pryč. A tak by to být nemělo.

Dobrý foodblog by měl snoubit krásně upravené jídlo, chuťově skutečné, pravdivé recepty, nadšení pro věc a schopnost motivovat čtenáře k vlastní iniciativě.
Myslím, že se to dá. Je potřeba vládnout kvalitním foťákem, lahodným slovem, vařečkou a vkusem. Pak stačí být přátelský typ. A můžete hostit. .)

(Jen doufám, že jsem vám nesebrala chuť jíst a blogovat .) )



 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 V. V. | E-mail | Web | 20. května 2014 v 18:40 | Reagovat

Souhlasím se všemi uvedenými fakty.
Moc foodblogů neznám, ale sleduji recepty v Gurmánce, na tvém a Madgalénině blogu. A mám ráda fotky http://knizni-pratelstvi.blogspot.cz/ této blogerky, ať už knižní nebo ty s jídlem. :)

2 Natas Natas | Web | 20. května 2014 v 18:45 | Reagovat

Nech řečí a pusť se do práce. Chybí mi tam radost ze psaní blogu, inspirace, fantazie a originalita, jináč to bude tuctový foodblog. Pravidla by se měla porušit, je li to ve prospěch věci :)

3 L L | E-mail | 20. května 2014 v 20:25 | Reagovat

pravda a vo všetkých bodoch obžaloby nutno súhlasiť. :D ešteže mám to šťastie, že sa zameriavam hlavne na vegan blogy,z ktorých väčšina je robená fakt úprimne a od srdca; predsa len, nájsť dobrý, chutný a nie príliš divný recept s neviemakými riasami dá zabrať a autorky to vedia a preto sa podelia o všetko, čo treba vedieť - a možno na toto si v obžalobe zabudla: (food)blog musí byť hlavne od srdca, potom idú feedbacky a úprimné rady a pekný styling takmer automaticky.. (:

4 Velvet Velvet | Web | 20. května 2014 v 20:49 | Reagovat

Bohužel, většina blogů tohoto typu tyto pravidla nedodržuje. Já mám nejraději blogy o jídle vegetrianském nebo veganském, protože tam jsou ty recepty alespoň trochu originální a zajímavé. Ovšem častěji narážím na ty "fotogalerie", kde je recept primitivní, ale je tam tisíc fotek s jídlem uspořádaným do srdíček apod. s hezky oblečenou hlokou v pozadí s našpulenými rty. To je jako bych projížděla instgram.

5 Em Zet Em Zet | E-mail | Web | 20. května 2014 v 21:24 | Reagovat

Tohle je jeden z nejlepších článků, jaké jsem kdy četla. Některé body, hlavně ten o fotografiích a textu, rozhodně nesouvisí jen s foodblogy, ale celkově se všemi blogy. Nechápu ty typy článků, kde bloger nahází pár fotek a k tomu ani žádný popis. Mnohdy ani nadpis není ucházející. :D Nedejbože je článek á la "kusovka", tedy jeden obrázek a dost. :D Ale tento trend už, naštěstí, ustupuje.
Já na svém blogu mám zatím dva recepty. Baví mě vaření a když se mi něco povede a je to zajímavé, ráda se o tom podělím se svými čtenáři. :) Ale na foodblog nemám dostatek zkušeností.

6 vencisak vencisak | 20. května 2014 v 21:51 | Reagovat

Ty mas zas hlad, vid? :)No co se da delat, mam spatnej foodblog. Ale myslim si, ze podle foodblogu se moc varit neda. Vsechny me oblibene pouzivaj tak nakladne suroviny, ze me to odradi. Cenim si jen napadu. S fotkama souhlasim jen do urcite miry. Z slichty krasne foto nevykouzlis, profesionalni foceni jidla je pro me kus lzi a zvanec, co davno vychladl. No, zdravim z Izraele, nasycen hummusy a falafely. :)

7 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 20. května 2014 v 22:22 | Reagovat

[6]:Máš foodblog ještě někde jinde než v rubrice I muži mají své kuchařské dny?:)

8 ginger-v ginger-v | Web | 20. května 2014 v 23:04 | Reagovat

Souhlasím ve všech bodech :) Hezký článek.

9 mengano mengano | E-mail | Web | 20. května 2014 v 23:41 | Reagovat

Zlatá slova, do kamene tesat. Foodblogy moc nesleduju, protože mě nějak extrémně nebaví. Chodím k Magdaléně, ale to není tak úplně typický foodblog. Ta holka má jiskru:)

Máš velkou pravdu v tom, že tisíc fotek jednoho talíře není zrovna to pravé ořechové, spíš je to dokonalá nuda. Ale jak už bylo výše řečeno - zdaleka to není problém jen fooblogů

10 Čerf Čerf | E-mail | Web | 21. května 2014 v 1:05 | Reagovat

U tebe na blogu už jsem párkrát našel inspiraci, když jsem si říkal, co si dobrého připravit k snědku. A proti špatným foodblogům se bráním tím, že na ně nechodím :-)

11 Smithc110 Smithc110 | E-mail | Web | 21. května 2014 v 5:17 | Reagovat

I relish, cause I discovered just what I used to be taking a look for. You've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye ebagdfdddebbkecd

12 Pharme656 Pharme656 | E-mail | Web | 21. května 2014 v 19:31 | Reagovat

Very nice site! <a href="http://oixypea2.com/qxqsrqq/1.html">cheap goods</a>

13 PaPája PaPája | Web | 22. května 2014 v 18:35 | Reagovat

Líbí se mi, jak si pojmenovala blogování jako žánr. Vlastně máš pravdu, má to svá nepsaná specifika. :-)

To, co si psala, že by pravý foodblog neměl postrádat... tak by to podle mě mělo být i u "psacího" blogu. Vtáhnout do děje, dát si záležet (fotky) a komunikovat - což u mě někdy vázne :D.

Jaký je pro tebe ten "pravý" foodblog z české sféry? :-)

14 eazi eazi | Web | 23. května 2014 v 19:16 | Reagovat

Já se musím přiznat... Já tvé recepty, co sem sem tam přidáš většinou nečtu, proto, že by mě to jídlo zajímalo a chtěla jsem vařit, ale proto, že mě baví tvoje zážitky...
Například, jak jsi pekla dort (tuším Sachr) pro umělce. ;)
A fotky. :)

15 Teeda Teeda | Web | 23. května 2014 v 23:22 | Reagovat

[2]: Originalita podle mě spadá do psaní a i fotek. Pokud říkám dobrá fotka, musí být i originální. Pokud říkám zajímavý text, tak pokud nebude nápaditý, nikdo to nebude číst... .)

[5]: Také přidávám recepty, ale na foodblog nemám. A je to fakt, prolíná se to i s ostatními druhy blogu. Přesto, to jídlo vyžaduje ještě trochu specifičtější způsob. Není to lehké.

[6]: :) Tak vychladnout to nemusí, pokud se s tím focením nepytlíš až tak nějak moc. Cvak, cvak a jde se baštit. :) Ale suroviny, to je fakt, taky se mi to stává. Je to tak super speciální foodblog na vysoké úrovni, že není možné za lidskou cenu ty ingredience sehnat.

[10]: No a co máš ozkoušené? Hernajs, musíte mi to k těm receptům psát. Já pak smutním, že všichni jen koukají a já ty ingredience vypisuju zbytečně. :D Mno, doufám, že všechno bez komplikací vyšlo jak mělo. .)

[13]: Věř nebo ne, já žádný oblíbený nemám. :D Na všech mi něco vadí. :D

[14]: Jééé.. no jo... Obraz pro malíře Edíka, na to já úplně zapomněla. Ale to je hezký, že si to takhle někdo třeba i pamatuje. :D

16 Magdaléna Magdaléna | Web | 24. května 2014 v 9:48 | Reagovat

Tenhle článek si beru trochu osobně :-) ale to je správný. Vlastně se vším tebou zmíněným souhlasím, jen asi nejsem tak náročná. Baví mě spousta blogů, kterým dokážu odpouštět prohřešky v různých kategorií (snad kromě nefunkčních receptů:-)) a vlastně jsem teď ve fází, kdy mi přijde pro mě zbytečné kupovat různé časopisy, když na netu je tolik inspirace.
Text, recepty a živost beru jako základ, nicméně ty fotky jsou pak z velké části i o foťáku, a tam už je pak ten blogový svět takový nevyrovnaný... Sama pro sebe se do čisté kategorie foodblogů nezařazuju, nicméně fotoslabosti jsem si vědoma a občas jsem z toho krapet smutná, protože, ruku na srdce... fotku vidí všichni, ale vaří to už pak málokdo :-).
.
Jo a co se týče vzpomínání, jsi jedna z malá, podle které se nebojím péct dorty :-).
.
Nelíbil by se ti třeba blog Call mě cupcake ??? :-)

17 Magdaléna Magdaléna | Web | 24. května 2014 v 9:49 | Reagovat

* Call me cupcake

18 Teeda Teeda | Web | 24. května 2014 v 19:28 | Reagovat

[16]: Jee... to mě mrzí, ale, no, jak to říct, tebe já beru stejně jako sebe. Podle mě zkrátka nemáš foodblog. :D Těší mě, že dotům důvěřuješ. Já se taky doteď kopu, že ti tehdy zbyl ten krém! A s tím foťákem máš pravdu, je to taky jeden z důvodů, proč si to já nelajznu, chce to zkrátka zrcadlovku a nějaký prostor s denním světlem. Je to kříž. Ale víš co? Hlavně že nám chutná. :)
Na ten blog mrknu. .)

19 stuprum stuprum | Web | 25. května 2014 v 17:42 | Reagovat

Z té fotky se mi chce...vyžrat samoobsluhu. :) Takže bod pro tebe.

20 vencisak vencisak | Web | 25. května 2014 v 18:11 | Reagovat

[7]: jinde už ne :)

[15]: ale těm profesionálním fotografům jídla to trvá hodinu, než něco vůbec začnou fotit :D

21 bev bev | Web | 26. května 2014 v 14:31 | Reagovat

Footblogy nenavštěvuji, ani vlastně žádný neznám, když tedy ty ten svůj mezi ně nepočítáš. :) Recepty čtu pravidelně jen u tebe, neb to máš krásně nafocené a tvé recepty se čtou jako básně. Jináč nevařím moc ráda, právě proto, že musím vařit každý den. Ale u tebe mě to baví. :)

22 Lokusta Lokusta | Web | 27. května 2014 v 11:26 | Reagovat

V podstate ťa chápem. Mám podobný problém s tzv. knižnými blogmi, pričom som to vyriešila tak, že som si ho založila, pretože sa snažiť vysvetliť niečo takej obrovskej skupine, akú tvoria, je syzifovská práca. Beriem to tak, že je to len ich hobby, ktoré ich teší, ale dvakrát vážne to brať netreba. Možno aj ty by si k tomu tak mohla pristupovať. Aspoň by si mala o pár vrások menej. :)

23 karlaprazakova karlaprazakova | Web | 27. května 2014 v 16:05 | Reagovat

Nejsem znalec, ale k tobě chodím ráda :-)

24 Strange Strange | Web | 3. června 2014 v 15:24 | Reagovat

Je to moda...Těžko říct, jestli mi vadí nebo ne. Vadí mi spíš ona nekvalita, proto foodblogů navštěvuji pouze pár, těch vyvolených.

25 Vendy Vendy | Web | 7. června 2014 v 15:52 | Reagovat

Moc footblogů neznám, nebo spíš jen podle názvu. Po tomto článku je půjdu prozkoumat.
Nejčastěji chodím k Magdaleně, která se tomuto trendu nejvíc podobá, už tím, že o jídle, které vaří, píše i zábavně a občas upozorní na chybu, která se může přihodit. Navíc má dobré recepty a opravdu krásné fotky, Magdalenin blog je hodně příjemný a vlastně se mi líbí, že píše i o dalších věcech, i když jídlo má jako hlavní téma. Mám raději žánrovou pestrost, jednostranné blogy mi moc neladí (i když vyjímky existují)

26 Vendy Vendy | Web | 7. června 2014 v 15:54 | Reagovat

P.S. ještě k článku samotnému - bezvadně napsaný, vychytané asi největší prohřešky, včetně komunikace autora blogu s návštěvníky. Taky mi vadí, když na žádný komentář nemám reakci, i na svém blogu se snažím lidem nějak odpovídat, i když ne vždycky se mi to daří.

27 Bels Bels | E-mail | Web | 8. června 2014 v 11:28 | Reagovat

Foodblogy mě v poslední době baví víc a víc, nejspíš proto, že mě nebaví na krásné jídlo pouze koukat (i když i to má něco do sebe:3), ale občas mám potřebu jít a něco snadného a efektivního si v té kuchyni taky k obědu upatlat, i když mě nikdy předtím kuchyně nebavila. Asi proto, že mě nebaví kuře a dušený maso s rejží a knedlíky se zelím a vařená zelenina. Teda když mi to někdo naháže na talíř, tak o víš, že si dám, ale vařit mě to prostě nebaví a neláká.
Proto mi jsou foodblogy velkou inspirací, najdu tam věci, které mi k přípravě zaberou tak 20 minut, když hodně, potřebuju k tomu pár položek a nakonec to chutná opravdu skvěle.
Ale souhlasím s tebou ve všech bodech. Foodblogů je hodně a spousta z nich mě třeba vůbec nezaujme. Takový blog musí mít na pohled hezký a úhledný design, jasně pojmenované rubriky, působivé fotky a vtipný doprovodný text. A něco o autorovi blogu by asi taktéž nemělo chybět, protože když mě to všechno dohromady zaujme, chci se dopídit, kdo že to ten blogoskvost vytvořil, jak si říká, jak vypadá a o co se zajímá mimo vaření a focení svých výtvorů. :)

28 Corculum Corculum | E-mail | Web | 7. června 2015 v 12:59 | Reagovat

Ahoj,
po přečtení tvého článku uvažuju, že skončím s blogováním... :D Corculum foodblog není má první stránka. Už od zhruba třinácti jsem měla pořád touhu mít vlastní blog a dlouho mi trvalo, než jsem objevila, o čem vlastně chci psát. Teď se mi zdá, že jsem se trochu odklonila od prvotního účelu - bavit lidi. Postupně jsem se dopracovala spíš k "nahánění kliků", za což se docela stydím. Teď ale nevím, jak dál. Můžeš mi říct svůj názor a popřípadě poradit, co vylepšit a na čem ještě zapracovat? Vím, že tohle není žádná poradna, ale moc by mi to pomohlo. :) Děkuju! :) Mějte se krásně a užívejte si sluníčka... :)

www.corculum.blogspot.cz

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama