Karbanátky a nej (!) šťouchané brambory

29. června 2014 v 18:57 | Teeda |  Chutě
Deštivé ťukání, vrtkavá lednice a ti pánové, co pracují v tramvajovém kolejišti do úmoru za každého počasí a dokonce i v neděli. Celá tahle kakofonie se mísí s pocitem toho, že mám práci a měla bych něco dělat. Místo toho uvažuji o vlivu nelibozvučnosti okolního studeného světa na mé chutě. Zkrátka a dobře, chce to "karboše". A když, tak s těma nejlepšíma bramborama na světě. .)




Karbanátky

Je to další jídlo, které dělá každý po svém a neexistuje na něj jediný správný recept. Můj je zase směsí několika různých a za léta nabývám dojmu, že karbanátky jsou vlastně ukoulené mleté maso s tím, co máte nejraději.

Co je potřeba:

500 g mletého masa
houska
trocha mléka
1 vejce
1 cibule (půl červené, půl klasické)
lžička hořčice
dva stroužky česneku
hrst čerstvých oblíbených bylinek (tymián, rozmarýn, oregano, majoránka)
sůl, pepř
hladká mouka (nebo trojobal)
olej
(strouhanka)

Co s tím:

Housku nechám nasáknout trochou mléka. Maso osolím, opepřím, přidám nasekané bylinky, nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, hořčici, vejce, housku promačkám a také přihodím. Všechno rukou propracuju. Masové těstíčko by se mělo dát snadno tvarovat. Kdyby se nedařilo, může se dosypat na zahuštění strouhankou. Vykoulím a udělám placičky, které obaluji v mouce a sázím do rozpáleného oleje. Smažím do zlatova nebo tmava, když zapomínám otáčet. :)


Co k tomu:

Už je to nějaká doba, co jsem si zašla na pstruha do Rybářské bašty. Je to maličký podnik v areálu výstaviště v Českých Budějovicích. Zcela nenápadný. S klidným svědomím vám povím, že jsem nikdy nikde nejedla lepší rybu (možná jen ty maličké okouny, co jsme pytlačili a pekli na prutu nad ohněm, když jsme jeli Lužnici, ale to zase bylo o něčem jiném .) ). Je to venkovní sezení s malým rybníčkem, kde si buď rybu ulovíte sami a oni vám ji připraví, a nebo se musíte objednat den předem, aby měli dost živých a tedy čerstvých kousků. Jenže já dneska nechci mluvit o vynikající rybí kuchyni, ale o tom, jakou přílohu mi k ní tenkrát donesli. Byly to šťouchané brambory. Byly šťavnaté, sladké po cibulce a voňavé a svěží s nasekanou petrželkou. A víte, jak to mám. Chci to pak doma pořád. A tak jsem je tak začala dělat. A myslím, že lepší už být nemohou.

Šťouchané brambory s cibulkou

Co je potřeba:

Množství je ošemetná věc. Beru to na velikost mého hrnce a podle toho jakou chuť mám. Tak si to přeberte na vlastní chuťové míry. .)

- mísa oškrábaných brambor, hádám 3/4 - 1kg
- polovina libovolné cibule, nakrájené na drobno (+ několik koleček na ozdobu)
- máslo
- mléko
- olivový olej
- med / cukr
- velká hrst čerstvé petrželky
- sůl, pepř

Co s tím:

Brambory na větší kusy uvařím do měkka, aby hrany byly oblé a při nápichu se rozpadaly. Sliji je a do hrnce k nim přidám trochu teplého mléka a několik větších kousků másla. Zlehka pomačkám, tak aby nebyly úplně rozšťouchané. Jen tak, aby se mléko i rozpuštěné máslo vsáklo.
Cibulku osmahnu na másle s kapkou olivového oleje a s trochou cukru nebo medu. Když je zlatavá, přidám jí do brambor. Pak stejným způsobem ještě osmahnu cibulku nakrájenou na kolečka a dám stranou. Do brambor nakonec přidám sůl, pepř a nasekanou petrželku a promíchám.
Před podáváním navrch pokladu osmahlými sladkými kroužky cibulky, posypu ještě petrželkou a pokapu horkým máslem.
A je to. Jedli byste je i samotné. Tehdy jsem se do nich zbláznila, a kdybyste je ochutnali, stalo by se vám jistě to samé. :)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Belinda Belinda | Web | 29. června 2014 v 19:10 | Reagovat

Do háje! Ještě jsem nevečeřela :D a z těch fotek se mi sbíhají sliny :))

2 Sentencia Sentencia | Web | 29. června 2014 v 19:44 | Reagovat

a mám hlad... :) a vařit budu až zítra... tak děkuju za poblázněné chuťové buňky :) šťouchané brambory dělám hodně podobně a máš pravdu, že je to prostě neskutečná bašta :)

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. června 2014 v 20:18 | Reagovat

Karbanátky jím, když je nutnost, ale ty brambory! Těch bych snědla celou tu mísu! Nikdy jsem do nich nedávala cibulku, že bych vyzkoušela už zítra? :) (sakra, nevyzkouším, mám jízdy... tak pozítří :))

4 Čerf Čerf | E-mail | Web | 29. června 2014 v 22:06 | Reagovat

To vypadá báječně. Nejspíš si "tvoje" brambory udělám poslední víkend před odjezdem za japonskou kuchyní :-)

5 Teeda Teeda | Web | 29. června 2014 v 22:55 | Reagovat

[2]: Je, viď? :)

[3]: Věř mi, už nikdy je nebudeš chtít jinak, - suché nebo bez té cibulkové sladkosti... :)

[4]: Ach, tak to mi bude ctí. :) Je otázkou, jestli po těch máslových, hladkých a sladkých bramborkách ještě vůbec kdy budeš toužit po jiné kuchyni včetně té japonské... :)

6 Tunde Tunde | E-mail | Web | 1. července 2014 v 12:16 | Reagovat

Dobrý den,

Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku www.vyhledejrecepty.cz kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 100 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

S pozdravem,
Tunde
info@vyhledejrecepty.cz

7 Michelle Michelle | Web | 1. července 2014 v 12:24 | Reagovat

Ty brambory vypadají děsně zajímavě. Kaše je jediná forma brambor, kterou mám fakt ráda a jím ji nejen proto, abych neměla hlad. Tahle vylepšená verze se mi líbí, zatím jsem tam dávala akorát tak osolené brambory, nějaké to máslo a mléka dokud nebyly jemné. Hned zítra to zkusím O:-)

8 V. V. | E-mail | Web | 4. července 2014 v 13:59 | Reagovat

Mmmm, me oblibene jidlo! :)

9 Berry Berry | Web | 4. července 2014 v 20:07 | Reagovat

Karbanátky klasika, každý po svém, my si pomáháme doma vločkami :-)Překvapila mě ta kaše - s cibulkou znám, u babičky jsme to mívávali jako melšpajs, ale pořád si nedovedu představit s cibulí med/cukr...

10 PaPája PaPája | Web | 5. července 2014 v 21:33 | Reagovat

Zrovna tenhle týden jsem u babičky jedla nejlepšího pstruha v mém životě! Čerstvého, na másle, a oblizovala jsem se až za ušima. Babi je prostě klasa! :-)

Měli jsme k tomu domácí chléb, ještě docela teplý. Šťouchané brambory k tomu babi sice nenaservírovala, ale za to vím, že těch bych se mohla ujíst. Vždycky dojídám velké zbytky z hrnce, protože u jiných členů naší rodiny brambory moc nejedou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama