Dýňová polévka

28. srpna 2014 v 18:24 | Teeda |  Chutě
Ještě včera jsem si říkala, že za oknem jakoby se už dostavil podzim. Září skutečně klepe na dveře a plískanice pomalu začínají studit za krkem. V obchodech už se zase objevují krásné těžké dýně. A ty jsou na uplakané vlezlé počasí úplně nejlepší. Hřejivá a hustá polévka se špetkou čilli vás zahřeje až do morku kostí a sytá barva potěší v šedém pošmournu.



Co je potřeba:

- menší dýně Hokkaido (1 - 1 a ½ kg) (může být i jiná, ale tahle se nemusí loupat)
- máslo a troška olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru (pokud nemáte po ruce, klidně z bujonové kostky)
- 2 cibule
- bobkový list
- 1-2 lžičky mletého zázvoru
- trocha mletého čilli
- lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- smetana (250ml)

Jak to umíchat, aby to bylo dobré:

Nejprve si nakrájíme cibulku na drobno a na másle s trochou olivového oleje ji osmahneme do měkka. Dýni umyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, které vhodíme k cibuli a ještě tak 3 minutky smahneme spolu s cibulkou. Pak vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a necháme 20 - 30 minut vařit, dokud dýně není měkká.

Hrnec stáhneme z plamene, vylovíme bobkový list a tyčovým mixérem důkladně a do hladka rozmixujeme. Pak vrátíme nad plamen a necháme probublávat. Přilijeme smetanu a dochutíme - zázvor, citrónová šťáva, sůl, pepř a čilli. Podle chuti přidáme čeho nám libo, já třeba dávám více zázvoru a čilli, protože to mám ráda trochu ostřejší. Necháme ještě pět minut pobublávat a pak se do ní můžeme pustit.

Na talíři jí ještě můžete zakápnout maličko smetanou a já zase přidávám drcené čilli, je to ňamka. A pak už jen ta hustá, krémová a krásně oranžová dobrota, která vám hladí bříško. Nevím jak vy, ale já tu mističku vždycky vylížu. :)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 zkusebni zkusebni | Web | 28. srpna 2014 v 18:42 | Reagovat

tu umím taky.

2 Lokusta Lokusta | Web | 28. srpna 2014 v 18:50 | Reagovat

Variť neviem, ale jesť áno. Škoda, že sa k tomu nemôžem dostať cez ten monitor. Polievku si u sestry rozkázať tiež nemôžem, lebo mi sľúbila, že mi zajtra z hokaida urobí puding. *-*

3 without-problem without-problem | Web | 28. srpna 2014 v 19:14 | Reagovat

Dýňovou jsem nikdy nejedla, ale už se na ní doma strašně dlouho chystáme. A tohle zní dost dobře! :)

4 Teeda Teeda | Web | 28. srpna 2014 v 19:30 | Reagovat

[1]: A je prima, co? :)
:D

[2]: Tak o pudingu z dýně jsem ještě neslyšela. :-O

[3]: Je nejúžasnější, doporučuju se na ní v klidu vrhnout. Je i docela dost jednoduchá na přípravu - nakrájet - uvařit - rozmichovat - dochutit. Jako nic, je to hned. :)

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 28. srpna 2014 v 19:59 | Reagovat

Haha, koukám,  že máme úplně stejné myšlenky. Já tuhle dýňovku v týdnu taky dělala - a úplně jako ty jsem si říkala, že podzim už je tu :)

6 bludickka bludickka | E-mail | Web | 29. srpna 2014 v 21:57 | Reagovat

Vypadá nádherně! Asi použiju svou oblíbenou výmluvu, proč se nemůžu inspirovat - Nemám mixér :)

7 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 30. srpna 2014 v 11:05 | Reagovat

[4]: Z tekvice, môžeš spraviť prakticky všetko. Klasický recept, ktorý použivaš môžeš ešte nekonečne kombinovať. Napríklad aj pár zemiakov na kocky, mrkvu a tak, k tej tekvici, korenie veľmi vhodné je curry každého druhu a cayenne korenie, dobrú chuť a pekný víkend...

8 Robka Robka | E-mail | Web | 30. srpna 2014 v 18:52 | Reagovat

Díky za recept, syn mě na ni láká už nějakou dobu, ale ještě jsem ji nevařila. Přitom vůbec nevím proč, zeleninové krémové polévky mám ráda.

9 lovitka lovitka | 30. srpna 2014 v 20:14 | Reagovat

Juj, dýňovou jsem vždycky milovala a nikdy neuměla! Tvoje vypadá nádherně.

10 Teeda Teeda | Web | 30. srpna 2014 v 22:48 | Reagovat

[5]: To je podle mě totiý haloweenská asociace. Dýně = Halowenn = podzim = zima = polévka = dýně. Smyčka. :)

[6]: Ale to stačí ten malej, tyčovej. :D

[7]: Hmm a klidně ještě ta s kokosovým mlékem! Taje taky prímová. :)

[8]: Doporučuji se na ní úplně s klidem vrhnout. Je výborná a není s tím ani žádná moc velká práce. Jak už jsem psala, je to jen rychlé nakrájet - uvařit - rozmixovat - dochutit. A zbaštit, to už není vůbec žádná fuška. :)

11 PaPája PaPája | Web | 31. srpna 2014 v 16:26 | Reagovat

Tak přesně tuhle z hokkaida děláme doma! :-) Zázvor, cibuli a chilli, ale na pár dtailů je to ona. Tuhle polévku miluju, nejenom že je fakt lehká, ale i chuťově prostě eňoňuňo.♥ Ještě do toho opékáme houstičku - a pak mi to sakra připomíná rybí polévku, nevím proč. :D

Na podzim vážně skvělá věc. :-)

12 PaPája PaPája | Web | 31. srpna 2014 v 16:29 | Reagovat

[11]: *Zázvor, cibuli a chilli tam nedáváme, ale na těch pár detailů je to ona.

Píšu jako po flámu. :D

13 Kiwi Zelená Kiwi Zelená | Web | 31. srpna 2014 v 20:37 | Reagovat

Dýňovou polívku už jsem letos měla několikrát, ale s chilli nikdy. Musím nutně vyzkoušet, díky za tip.. :D

14 Michelle Michelle | Web | 1. září 2014 v 9:33 | Reagovat

Dýňová polévka jse pro takhle smutné dny jako stvořená :) Loni jsem ji jedla poprvé, nevím proč ji u nás do té doby nikdo nedělal, protože je výborná. Zkusím ji udělat i podle tvého receptu, chilli jsme do ní ještě nedávali :)
(ty stejné výrazy modelek... taky mě to štve, bohužel když se s některou domluvím, nikdy předem nevím, jak moc schopná bude s výrazem. a taky na to musím já víc myslet, což jsem se teď při posledním focení snažila :) )

15 eazi eazi | Web | 1. září 2014 v 18:46 | Reagovat

Kamarádky maminka tomu říká sluníčková polévka. :)
Vypadá krásně, ale ještě jsem k ní nedospěla. Nejsem moc na krémové polévky. Možná časem.

16 Joina Joina | Web | 15. září 2014 v 5:51 | Reagovat

No téda, tahle vypadá slibně :) Nikdy jsem jí neměla a nelákala. Tohle složení je dobré polévky je dobré a tahle by mi i možná zachutnala.

17 Teeda Teeda | Web | 24. září 2014 v 12:12 | Reagovat

[11]: Asi tou konzistencí. :) Nebo tou houstičkou. :)

[13]: Jen do toho. Má to pak větší říz. :)

[14]: :) Mě je úplně jasný, že za ten výraz nemůžeš. Jen mě to tak vždycky napadne, když se na ně dívám. Vždycky očekávám od fotky určitou emoci a nemám ráda, když v je v tomhle typu fotek ta emoce stejná a neměnná. Potom ztrácí význam. Ale jinak máš ty fotky vždycky krásný, o tom žádná. .)

[15]: Jo, já jsem také nebyla. Ale tahle je navzdory té smetaně i taková lehoučká. :)

[16]: Zachutnala a už nikdy nepustila ze svých polévkových spárů. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama