Nejlepší domácí housky

4. srpna 2014 v 17:49 | Teeda |  Chutě
4 verze housek + 1 den pečení + 1 den snídání = vítězný recept - aneb ty nejplepší si upečte taky :)

Měla jsem velký plán. Sepsat to všechno velmi pečlivě a udělat detailní analýzu s porovnáním fotek. Celé se mi to ale vymklo z rukou. Nebyl čas, tak jsem to odložila. Pak jsem nemohla najít ty dokumentační fotky jednotlivých receptů. Pak zase ten papírek s recepty a postřehy. Pak jsem našla papírek. Doma, vedle pudingů v prášku. Pak jsem si ho založila, abych ho měla příště při ruce. Pak jsem ho zase nemohla najít. A dneska jsem ho zase náhodou našla a šla znovu hledat fotky. Nenašla. Ale odkládat už to nebudu. Na ty nejlepší housky byste totiž jinak čekali věčně.



Vyzkoušela jsem čtyři recepty. Housky jsem dělala všechny najednou, hned za sebou a přesně dodržela předepsaný postup i suroviny. Do puntíku. A byla jsem překvapená. Tedy - žádné housky nebyly úplně špatné, ale suverénně bylo poznat, které jsou nejlepší. Taky tedy do toho.
(Pokud to chcete realizovat jako já, nechte si na to volný celý víkend. Budete potřebovat celý den péct a potom jeden celý den snídat…) :)

1) První recept byl z obyčejných stránek o vaření. Má hodnocení 4,6 z možných 5 a hlasovalo tam více než 120 lidí. To do receptu od "maminy" vkládá důvěru, ať už stránka vypadá jakkoli. Najdete jej ZDE.

2) Druhý recept byl ze stránek blogerky Terezy Sychrové. Její recept vypadá moc hezky, všechno z milionu úhlů nafotila, abychom viděli, jaké mají housky pěknou barvu a co si budeme povídat, vypadají na obrázku vážně dobře. Najdete TADY.

3) Třetí recept je podle Dity P. a dělala jsem ho se špetkou sebezapření, neboť mě poslední dobou její recepty štvou. Množství a ingredience v knize neodpovídají skutečnosti a pro dobrý výsledek musím poměry často měnit. Recept najdete v její kuchařce na straně 266, v sekci "Vlakem" nebo TU.

4) Čtvrtý recept je ze stránek časopisu Apetit. Tenhle portál má sklon být trochu neosobní a nezacílený a o tom vypovídá i recept. Najdete ho na stránkách - dejte se TUDY.

A teď. Co je základem dobrých housek? Nebo spíš co není? Kde jsou rozdíly?

Maminy recept obsahuje nejvíce vajec (3) a celkem velké množství oleje. Housky nebyly tak vláčné, ale nebyly špatné. Snad kdyby neměly takovou konkurenci.
Recepty Terezy z Foodloveru byl velkým zklamáním. Nepoužívejte sušené droždí, pokud máte možnost použít čerstvé. Věřte mi, je to poznat. Co se týče vajec, dává do receptu jen žloutek. Nedává olej ani sádlo, ale máslo. Myslím, že máslo možná lépe voní, ale neplní tu to, co by mělo.
Recept z Apetitu má problém. Neumí se rozhodnout. Nelze napsat do surovin, ať si vyberu máslo nebo sádlo. Je to ústupek těm, co se sádla bojí. Je to pro kuchtičky nekuchtičky. Jenže víme jak to je. S poctivostí nejdál dojdeš. Dávají jedno vejce a jeden žloutek. Kompromis? Jako by to poskládali ze třech receptů a nezkusili, co je lepší, tak to nechali na nás. Jediní používají polohrubou mouku.
Zvítězil recept Dity. Jo, překvapilo mě to. Vejce nedává žádné, ale zato přidává bílý jogurt. A sádlo.


Důkladně jsem to probrala horem dolem a vyšlo mi, že pro dobré housky je fajn použít čerstvé droždí (nenahrazovat sušeným) a skutečně sádlo (nenahrazovat olejem ani máslem). Do bílku na potírání zakápnout troškou mléka. Lepší housky peču v troubě elektrické než plynové. Možná je to mnou nebo je to možná fakt. Zkuste a uvidíte.

Vítězný recept je ten, který teď peču pořád pryč. Tak vám nabízím, jak jsem z něj dělala minihoustičky. Piknikové. .)


Housky podle Dity P. - vítěz testu housek

- 500 g hladké mouky
- půl kostky droždí
- lžička cukru
- 200 - 230 ml mléka
- 3 pořádné a vrchovaté lžíce bílého jogurtu
- tři lžíce měkkého sádla
- lžička soli
- bílek na potření / mák či hrubá sůl na posyp

Z trochy mouky, cukru, nadrobeného droždí a teplého mléka zadělám kvásek. Nechám asi půl hodiny na teplém místě vybíhat.
Do mísy dám prosátou mouku, jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko, přidám kvásek a vypracuji těsto. To pak uložím do mísy, popráším zlehka moukou a nechám pod utěrkou na teplém místě hodinu (lépe dvě) kynout.
Vykynuté těsto vyklopím a prohnětu a dám se do pletení housek. Na velké housky vám to vyjde na dvanáct kusů, na malé píďalky jsem jich z jedné várky udělala 25. Housky jsou hezčí, když je pleteme od středu ke krajům a tam zahneme konce pod. Je také lepší si neválet válečky stejně tlusté, ale mít je uprostřed silnější než na krajích. Houstičky pak mají hezčí tvar.
Na plechu na pečícím papíře je necháme ještě chvilku odpočívat, a pak teprve potřeme, posypeme a šoupneme do středně vyhřáté trouby. Pečeme půl hodinky. Já jsem teplotu někdy střídala, na konci jsem přidávala pro barvičku.

Jsou výborné. Uvnitř vláčné, s křupavou kůrkou, voňavé. A když je naplníte šunkou, sýrem, zeleninou a karamelovou cibulkou… hmm… Chcete je... .)



 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Em Zet Em Zet | Web | 4. srpna 2014 v 18:52 | Reagovat

Ty vypadají bezvadně! Housky jsem ještě nikdy nezkoušela, vlastně jsem nikdy nedělala toto těsto... :)
Ale pamatuju si, jak máma dělala pivní rohlíky a ty byly skvělé! :D

2 shariony shariony | E-mail | Web | 4. srpna 2014 v 19:48 | Reagovat

Tedy, to je dobrý tip, taky bych se mohla pustit do pečení housek, vypadají báječně!! :-)

3 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 4. srpna 2014 v 20:25 | Reagovat

To je nejvíc miska! Bude reportáž ze srazu?:)

4 Robka Robka | E-mail | Web | 4. srpna 2014 v 20:39 | Reagovat

Housky jsem pekla - dávala jsem do nich olej i čerstvé droždí a teď nevím, jestli vejce nebo jen žloutky - a měly vždycky úspěch. Teď už jsem je dlouho nedělala, tak bych mohla zkusit tenhle recept se sádlem, asi budou voňavější i křupavější. Vypadají opravdu nádherně!

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 4. srpna 2014 v 21:03 | Reagovat

Haha, ty jseš dobrej blázen :) a já si připadám divně, když dělám občas 3 verze jednoho jídla, abych zjistila, které je nejlepší.
.
Já housky od Dity pekla a byla jsem z nich nadšená neméně. Za málo času a peněz hodně  muziky, fakt špičkový, i když to nikdy nemůže nahradit měkkost kypřidel ze supermarketu.
Docela by mě zajímalo, co ti od Dity nesedělo. Mě nesedly ty její minibábovky  (moc drahý, moc máslový, málo jablečný) a taky králík a cibulovej dip. Zatím ale můžu říct, že 80 - 90% vychází OK (je fakt, že klasiku jako zelí, fleky atd dělám od oka s přihlédnutí k našim chutím)
Jinak Terku Sychrovou beru s rezevou už delší dobu. Vše krásně fotí, poeticky popisuje, ale recepty jsou takový na mě dost obyčejný (na to, jak profláklý ty stránky má). Pamatuju si,jak jsem dělala  zapečenej květák (taky asi tři verze) a svůj podle oka jsem vyhodnotila jako jednodušší a chutnější. Ale je to asi subjektivní.
.
Co se týče sušeného droždí, mám z něj dost rozporuplný pocit. Nikdy mi nevykynulo, ale zase mi to těsto vždycky chutnalo víc pečivově. Jakmile dám droždí čerstvé, hned mi všecko připomíná buchty. Jenže sraženou nevykynulou bagetu s dokonalou chutí jsem ochotná jíst asi jen já :D

6 Vendy Vendy | Web | 5. srpna 2014 v 20:24 | Reagovat

Oceňuji, že sis dala práci a vyzkoušela všechny čtyři recepty.
Sušené versus čerstvé? Tady nechápu, v čem je rozdíl, ale třeba u chleba všude doporučují sušené droždí. Třeba má jinou chuť.
Tvoje houstičky vypadají parádně a náramně.
Možná jednou zkusím housky, které najdu ve staré kuchařce. Bez ohledu na Ditu P., Apetit a tucty foodblogů. Dám vědět, jak to dopadlo!

7 Jitka S. Jitka S. | Web | 11. srpna 2014 v 12:33 | Reagovat

Koukám, že vyhrál ten nejpodobnější mému receptu na rohlíky. Sádlo prostě nemá chybu a máslo ani olej ho nemůžou nahradit - pak se to chuťově podobá víc koláči než rohlíkům. Taky jsem totiž pár receptů vyzkoušela.

8 Michelle Michelle | Web | 11. srpna 2014 v 13:24 | Reagovat

Inspirovala jsi mě k další snídaní. Jsem líná jít před snídaní do obchodu, ještě jsem ale nikdy nebyla líná si ke snídaní buď něco upéct, nebo třeba usmažit palačinky. Tohle je skvělá ranní varianta. Asi dám ale rovnou na tebe a zkusím ty od Dity, možná jednou, až budu mít dost času a dobré nálady zkusíme i test :)

9 Teeda Teeda | Web | 11. srpna 2014 v 22:17 | Reagovat

[3]: Popravdě nevím moc co napsat. Bylo nás tam hodně a hodně známých blogerů, ale někdo tam psal seznam a někdo tam ještě fotil společnou fotku, takže článek bych čekala od nich. Já navíc přišla pozdě a přišla jsem o představování, takže jsem byla jedna z mála nezasvěcená. :)

[5]: No... ty věci nejsou takový, že by nebyly dobrý, ale chce to zkrátka upravit. Ale jinak tu Dituš pořád beru. :) Terezu Sychrovou sleduju abych se podívala na to, jestli bude nějaká z fotek konečně jiná. Jinak nic moc. Je to spíš design, než blog. Ale tvoje zkušenost s droždím je pro mě dost rozporuplná. :D

10 Teeda Teeda | Web | 11. srpna 2014 v 22:19 | Reagovat

[6]: Popravdě myslím, že Dita je z nějaké takové staré kuchařky obšehla. .)

[7]: Je dobré je vyzkoušet. Člověk pak víc docení ty pravé. A na sádlo si nedám sáhnout. :)

11 Romca Romca | Web | 14. srpna 2014 v 13:17 | Reagovat

Sbíhají se mi sliny:) vyzkouším.

12 Lillen A. Blake Lillen A. Blake | Web | 15. srpna 2014 v 15:12 | Reagovat

Vypadají opravdu hezky. Já jsem spíš ta kuchtička nekuchtička, co by se sádla bála, ale... hmmm :D Vypadá to skvěle.

13 PaPája PaPája | Web | 17. srpna 2014 v 20:15 | Reagovat

Týjo, to je mazec. V jeden den 4 druhy housek. Ale pravda, pak další celý den snídat by mi nevadilo, ještě takovouhle dobrotu. :D

Jednou bych chtěla taky upéct nějaké pečivo - akorát já teď nějak moc nepeču. :D Ale první na pečivovém seznamu mám criossanty!

A k tomu droždí, tuhle jsem přeci jenom pekla z hromady mirabelek, co máme na zahrádce, kynutý koláč. Doma bylo jenom suché droždí, tak do toho - no, vykynulo to téměř vůbec. :D :D

14 Teeda Teeda | Web | 17. srpna 2014 v 21:21 | Reagovat

[12]: Věř mi, je tam důležité. Nebát se ho, se vyplatí. :)

[13]: Mě sice vykynulo i suché, ale je to s ním ošemetné. Funguje trošku jinak a mě třeba normální droždí i moc voní. Ráda ho drobím do misky. :)

15 Káč Káč | 25. července 2016 v 8:05 | Reagovat

dobrý jsou určitě, takhle poctivý. Ale myslim, že se daj udělat skvělý, vláčný a křupavý i z másla, případně oleje. Vegetarian nebo vegan si prostě bez sádla poradí, jen to chce se ještě o něco víc snažit, aby byly fakt výborný. Já je teda vždycky pekla v peci a to je asi taky dost rozdíl, než v troubě. ikdyž domácí kváskovej chleba z vlastního "nachytanýho" kvásku je v troubě naprosto super. moc nechápu, proč jsou lidi tak uchvácený těma domácíma pekárnama..možná to nechápu proto, že mám tu pec a troubu..:))..teď jsem v cizině, tak musím péct ze sušenýho droždí. Na druhou stranu když se mu dá co chce a nechá se dostatečně dlouho, tak se mi nestalo, že by krásně nevyběhlo...prostě to všechno chce akorát cit a mlsnej jazyk..) mimochodem zlatý český pečivo. Na druhý straně světa je to v tomhle směru dost zoufalý.

16 Zdenka Zdenka | E-mail | 17. září 2016 v 12:36 | Reagovat

No tak konecne jsem nasla recept, ktery bych rada vyzkousela...akorat zrovna sadlo jsem v Norsku zatim nikde nesehnala a to uz jsem se tesila, ze si dam konecne poradne pecivo, protoze co si budeme povidat, z chleba a ostatnich zdejsich pekarenskych vyrobku moc odvazana nejsem...tak asi zkusim buchtoidni verzi s maslem a uvidime.

17 Teeda Teeda | 19. září 2016 v 1:34 | Reagovat

[16]: Doporučila bych skočit do řeznictví, tam by ho měli mít určitě i v cizině. :)
Nebo já ho občas tady v Čechách najdu zařazené v sekci masa, což je samozřejmě místo, kde ho ve velkých obchodech nikdy nehledám (tak nějak ho čekám vždycky vedle másla a hery... :D).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama