Zázvorový čaj

24. září 2014 v 16:11 | Teeda |  Chutě
Pokud ho uděláte dobře, pochutnáte si. Pokud ne, shoříte jak papír, protože zázvor umí být pěkně ostrý. Já jsem si ho zamilovala pro ten moment, kdy se napijete a cítíte horkost v každém místě, jakého se čaj dotýká. Zahřeje vás a ochrání před nachlazením. Za podzimních plískanic by se snad ani nic jiného pít nemělo. U Magdalény jsem si všimla jejího sirupu. Recept máme velmi podobný, liší se jen nepatrně. Ten můj voní po hřebíčku a skořici, pije se silný a hlavně horký. :)



Co je potřeba:

- 3 zarovnané lžíce čerstvého oloupaného nastrouhaného zázvoru
- 1 opravdu velký citron nebo 2 opravdu malé
- 2 lžíce medu
- 2 vrchovaté lžíce cukru
- 1 a půl litru vody (trochu více ano, méňe ale ne)
- celá skořice a hřebíček
(- kdo to rád ovocné, přidá vymčkanou šťávu z jednoho pomeranče .) )

Jak to uvařit:

Uvaříme 1,5 litru vody a odstavíme, aby se už nevařila. Teprve pak přidáme nastrouhaný zázvor a necháme 15 minut louhovat spolu s hřebíčkem a skořicí (dneska jsem přihodila i jeden badyán). Čaj přelijeme přes sítko, aby tam nic z nastrouhaných kousků nezůstalo, ze sítka ješte vylovím skořici a hřebíček, očistím je a vrátím zpátky do čaje, a začneme ochucovat. Vymačkáme a přidáme šťávu z citronu, přidáme cukr, medem sladíme až když není čaj vařící.
Čaj by měl mít při dobrém poměru pikantní chuť, ale ne hořkou a nepříjemnou. Citron, med a cukr dohromady potlačí štiplavost, kterou zázvor umí a chutě se hezky vyrovnají. Pijte čaj horký. Tak chutná nejlépe.

Dobrému léčení zdar. :)

P.S.: Vojta je všude! :)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Magdaléna Magdaléna | Web | 24. září 2014 v 17:18 | Reagovat

:) Tvůj recept je strašně príma! Už jenom pro to, že je opravdu přesný a píše, kolik se má čeho kam dát.
.
Sirup jsem dělala, protože momentálně potřebuju spíš instantní a rychlé věci a taky jsem potřebovala vyléčit kluky, kteří i s uděláním čaje měli problém. Čaj jsem taky zkoušela, ale moc mi nechutnal. Dneska jsem ale dostala pytlík nových "kořínků", tak prubnu tvojí voňavou verzi :)

2 Sugr Sugr | E-mail | Web | 24. září 2014 v 18:18 | Reagovat

Jak chutnal zázvorový čaj Vojtovi? :-)

3 Xerodoth Sigmius Xerodoth Sigmius | E-mail | Web | 24. září 2014 v 18:30 | Reagovat

Super ^^ čaje já můžu v období, kdy nekafařím a po zázvorovém určitě sáhnu, abych vybočil z earlgrayového a snowbundsového stereotypu ^^

4 PaPája PaPája | Web | 25. září 2014 v 16:27 | Reagovat

Za poslední dny jsem jaksi přezázvorovaná - pila jsem ho pořád. :D Ale vyléčil, to se musí nechat. ;)

Vypadá fakt skvěle! Jo a poslední dobou máš mnohem lepší fotky - řekni, nemáš nějaký nový fotopřístroj? :-)

5 Teeda Teeda | Web | 25. září 2014 v 22:49 | Reagovat

[1]: No protože mě ty gramy v tomhle případě moc neříkaj. Mám tady v praze tu starou komunistiskou váhu na závaží a tam třeba 30 gramů těžko navážíš. Je pro mě lepší napsat "zarovnaná lžíce". :D Takže je to z nouze. :)

[2]: Vojťas to prozkoumal a pak vyhodnotil, že to nebude kocouří záležitost. :)

[4]: Áno, to mám. Ale ještě s ním neumím, není čas. Ani jsem nepročetla návod, tak to tak patlám všelijak. Je to Nikon D5100, ale mám na to blbej objektiv, tak šetřím dál... .) Ale že sis tho všimla, týjo. :)

6 lovitka lovitka | Web | 28. září 2014 v 11:41 | Reagovat

Ano, zázvorový čaj, další z mých oblíbených :) Výhodou toho mého je, že mi ho nikdo neupíjí, protože tam toho zázvoru nacpu tak pětkrát tolik, haha :D

7 Bev Bev | Web | 9. října 2014 v 7:16 | Reagovat

Koukám, že Vojtíšek rád kuchtí s tebou. :D

8 Yasminn Yasminn | E-mail | Web | 15. října 2014 v 11:28 | Reagovat

Díky za inspiraci, až dorazí nový med, možná ho zkusím. :) Škoda, že letos moc medu nemám a všichni mí oblíbení včelaři doprodávají poslední zásoby.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama