Podzimní mandlový blumový koláč

26. října 2014 v 17:30 | Teeda |  Chutě
Ono tak vlastně vůbec být nemělo. Původně to měly být tartaletky. Ale než já bych ty formičky sehnala, tak by byl podzim fuč. A s podzimem i tenhle koláč nasáklý hustou blumovou vypečenou šťávou, křupavý po mandlích a jemný po másle, a že tam toho všeho je...




Recept mám z Apetitu 9/2014 a původně byl psán na čtyři tartaletkové formičky o průměru asi 12 cm. Já jsem si vystačila s malou koláčovou formou velikosti A4 a víte co? Šlo to jako nic. .)

Co je potřeba:

Na těsto
- 110 g hladké mouky
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 115 g másla na kousky, vychlazeného
- ½ lžičky vanilkového extraktu

Na náplň
- 100 g změklého másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 velké vejce
- 100 g mandlí
- 10 - 12 velkých blum
- plátky mandlí na posypání

Drobenka
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce mletých mandlí (když nezbude, může být i hrubá mouka, ale víte co...)
- 3 lžíce krupicového cukru


Jak to umíchat, aby to bylo dobrý:

Největší problém mi dělalo těsto. Víte, jedna věc je napsat "promixujte mouku, cukr, sůl a přidejte máslo" a druhá věc je, co z toho teda bude. Vy to samo sebou udělejte. Všechny zmíněné suroviny umixujte, ale pak pozor. Přidejte dvě lžíce ledové vody a vanilku a nemixujte, ale prohněťte na pomoučeném válu (kdybyste dál mixovali, řešili byste stejné potíže jako já, ale o tom zase jindy ... ). Z těstíčka udělejte kuličku, zabalte do fóĺie a šup s ní na půl hodiny do lednice.
Mandle kupuji celé se slupkou, takže je nejdříve spařím a sloupnu slupičku, pak je důkladně osuším a rozmixuji. Pokud se vám tohle absolvovat nechce, prodávají se i namleté. Do vejce, másla a cukru zašleháme mleté mandle. Náplň je připravená. Blumy umyji, rozkrojím na plky a vyloupnu pecky. A jde se na plech...

Z lednice vyndám těsto a vyválím ho na tenoučkou placičku, kterou rozprostřu do formy vyložené pečícím papírem. Na těsto rozetřu náplň a na ní vysázím celé půlky blum, na těsno, jednu vedle druhé. Z másla, mletých mandlí a cukru prsty uhňoucám drobenku a podrobím s ní celý koláč. Nakonec pěkně posypu celou plochu plátky mandliček.

Peču zvolna. Keramická forma v plynové formě je atypická záležitost, takže jsem na velmi velmi zvolna pekla dobrou hodinku, možná i víc. V klasické troubě a normální formě to máte za dvacet minut. Náplň vystoupá a slije povrch těsta a blum a koláč by měl být celý zlatavý. Šťávy i máslo by se měly spojit a vybulat. Pak je hotovo.





 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Danielle Danielle | E-mail | Web | 26. října 2014 v 19:01 | Reagovat

Vypadá to nádherně a nepochybuji, že to i nádherně chutnalo :) Kdo ví, třeba to taky zkusím :)
Fotky jsou pěkné, moc hezky fotíš ;)

2 Yasminn Yasminn | E-mail | Web | 26. října 2014 v 19:10 | Reagovat

Tak to vypadá krásně :)

3 Kika Kika | E-mail | Web | 26. října 2014 v 19:56 | Reagovat

Páni, to se musí rozpadat na jazyku! Opravdu, nejraději bych snědla monitor i s tou fotkou :-)

4 Infinity Infinity | Web | 26. října 2014 v 20:15 | Reagovat

Vypadá to prostě božsky!

5 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 26. října 2014 v 20:48 | Reagovat

:-slint, to by teda šlo!

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 27. října 2014 v 8:38 | Reagovat

:) mňam! Nepřidávala jsi něco podobnýho už loni? Pamatuju si, že jsem ti tenkrát něco záviděla a něco mi říká, že to byla zásoba švestek :)

7 Inalyn Inalyn | E-mail | Web | 27. října 2014 v 17:29 | Reagovat

Vyzerá naozaj chutne, raz musím vyskúšať. Vyskúšala by som aj teraz, ale nemáme rúru :D Takže odpisujem recept :)

8 Čerf Čerf | E-mail | Web | 27. října 2014 v 18:08 | Reagovat

Vynikající dobrota pro blumové oligarchy, podle kterých by nejspíš Anton Pavlovič napsal Švestkový sad :-).

9 Teeda Teeda | Web | 29. října 2014 v 13:30 | Reagovat

[6]: Ano! :) Byl to švestkový se zakysanou smetanou. Ten jsem měla z Albert magazínu. Ale musím říct, že tenhle byl zatraceně větší fuška. Ale zase, uf uf, stálo to za to. :)

[8]: To je tak vtipně postavený komentář, že já nemám slov. :)

10 Lenin Lenin | Web | 31. října 2014 v 10:49 | Reagovat

A to mi děláš pár dní před glukózovym testem?! Už jen z fotek mám těhotenskou cukrovku! :D

11 Michelle Michelle | Web | 2. listopadu 2014 v 15:22 | Reagovat

to vypadá tak děsivě dobře, až mám sto chutí si to upéct! ale neupeču. nemám kdy a ani ovoce není. třeba se zadaří příští podzim. nebo jaro s jiným ovocem... :)

12 Bev Bev | E-mail | Web | 3. listopadu 2014 v 6:21 | Reagovat

Píšeš o pečení a vaření s takovou láskou a poezií, že je to radost číst. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama