Nakládaný hermelín / jedlé dárky

9. prosince 2014 v 14:02 | Teeda |  Chutě
Můj kamarád, který je vyhlášeným kuchařem a vaří v jedné luxusní restauraci v Pařížské v Praze, je zmlsanej čumák. Kamarádí s těmi nejlepšími olivovými oleji na světě, s lanýži a vůbec s chutěmi, které jsou mým financím naprosto nedostupné. Ale přesto jsem ho dostala. O mém nakládaném hermelínu prohlásil, že "v životě snad nejedl tak výbornej". Že "je to neuvěřitelný". A "co že tam v tom všechno je"? Druhý den po tom, co ho ochutnal, mi volal, že na něj musí pořád myslet. Že ten hermelín ho dostal. A přesně na tenhle hermelín, já vám teď povím recept. Protože se blíží Vánoce. A protože taková sklenice nakládaného hermelínu je naprosto báječnej dárek. :)




Co budete potřebovat:

(množství záměrně nepíšu - je totiž potřeba operovat s velikostí sklenice a počtem sýrů / držte se zásady přiměřeně :) )
- smetanový hermelín (používám Sedlčanský smetanový - je jemnější, není tak slaný)
- sušená rajčata nakládaná v oleji
- červená cibule
- trocha cukru
- bazalkové pesto
- mletá paprika, červená, sladká
- drcené čilli (klidně z mlýnku)
- čerstvý tymián
- barevný kuličkový pepř
- kuličky nového koření
- bobkový list
- slunečnicový olej
- česnek

- sklenice (já tenhle typ kupuji v Ikee nebo v Nanu nana, ale můžete použít jakoukoli vzduchotěsně uzavíratelnou, klidně vhodně velkou zavařovačku)


Co s tím vším:

Jako první si pokrájím cibuli na velmi tenká kolečka. Necelou polovinu cibule si dám stranou (spíše ta krásnější kolečka, která se budou vyjímat na pohled). Druhou, větší polovinu cibule, na troše oleje zvolna osmahnu do měkka, přidám malou lžičku cukru a nechám zkaramelizovat. Stáhnu z plotny a nechám, ať si chladne. Tahle cibulka přijde dovnitř mezi hermelíny.

Hermelíny si podélně prokrojím, takže mi vzniknou z každého dvě kola. Dělám to, protože vnitřní měkká hmota mnohem více saje chutě. Kolečka si rozložím na prkýnko a začnu ochucovat. Popráším paprikou, přidám čilli, lístky tymiánu. Jednu polovinu potírám pestem, druhou trochou prolisovaného česneku. Kladu karamelovou cibulku. Vkládám sušená rajčata pokrájená na tenké proužky a ostatní česnek nakrájený na plátky. Ještě kolečka syrové cibule a sem tam kuličku pepře, nového koření a bobkové lístky.

Na dno sklenice naliju trochu oleje a přihodím pár kuliček koření, bobkový list, snítku tymiánu, proužky rajčat a cibuli. Začnu skládat hermelíny. Všechno musí být zalité olejem, takže vždy sýr přitlačím a snažím se poklepáním a vidličkou vyprostit všechny vzduchové bubliny. Slunečnicový olej prokládám i olejem z naložených rajčat. Sýry skládám na sebe. Mezi ně přidávám koření, rajčata i cibuli. Do stran vkládám koření, bobkové lístky, plátky česneku, rajčat a snítky tymiánu. Pamatujte, že to, co dáváte do stran je vidět a tvoří to vizuál celé sklenice.

Ideální doba na uležení je asi deset dní. Pokud tedy naložíte hermelín pár dní před Vánoci, může si ho váš šťastlivec otevřít třeba na Silvestra. Sýr je naložený v oleji a je proto zajištěna trvanlivost. Nicméně čím déle bude sýr ležet, tím bude měkčí. Nejlepší stav - tedy aby byl příjemně měkký, ale ne blemcavý a aby byl dostatečně nasáklý chutěmi, je skutečně po těch deseti dnech. Skladujte ho v chladu, ideálně v temnu. Já ho nechávám v lednici a funguje to jak má. :)

Na co dát pozor - pokud máte stejně uzavíratelnou nádobu jako já - kovové stažení - ujistěte se nejprve, že sklenice naprosto těsní. Když do ní pak dáváte sýry a zaléváte olejem, neplňte až po okraj. Víko vám totiž část oleje vytlačí a není nic otravnějšího, než mít všechno mastné.

Tak do toho. A udělejte si i pro sebe. Jsou totiž skvělý! :)


 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Terka Terka | E-mail | Web | 9. prosince 2014 v 14:42 | Reagovat

Taťka dělává nákladaný hermelín. Já ho zbožňuji. Vlastně celkově hermelín jím moc ráda. A když je naložený s červenou cibulí, je excelentní. Obyčejná cibule se k nákladanému hermelínu nehodí tak, jako červená. :)

Při pohledu na tu fotku se mí přímo sbíhají sliny. Určitě je moc dobrý. :)

2 Kiwi Zelená Kiwi Zelená | Web | 9. prosince 2014 v 15:50 | Reagovat

Nakládaný hermelín moc nemusím,zato ten grilovaný, to je něco jiného... :)
Kdybych ale nevymyslela nic jiného, budu na tenhle recept myslet pro mamku k Vánocům. Ta totiž nakládané hermelíny zbožňuje.. :)

3 Gwendolyn Gwendolyn | E-mail | Web | 9. prosince 2014 v 15:59 | Reagovat

Teraz ma už nebude trápiť čo dám tatovi na Vianoce, ale skôr si zlomím hlavu na tom, kde zoženiem nejakú peknú sklenenú nádobu. U nás v meste takú totiž nedostať. :/ No čo už, možno ma nakoniec zachráni obyčajný pohár na zaváranie. :D

4 Teeda Teeda | Web | 9. prosince 2014 v 16:03 | Reagovat

[2]: Já ti hermelíny nejedla nikdy. Ani grilované ani nakládané. Pak jsem jednou ochutnala jeden dobře ugrilovaný a zachutnalo mi to. A oak jsem od někoho ochutnala po letech i nakládaný který mi zachutnal a rozhodla jsem se to zjoušet sama, vyloženě jako dárky, ne pro mě. Jenže když jsem vynalezla tenhle recept, tak jsem při ochutnání zjistila, že je to šíleně dobrý. A tak od té doby tenhle jím. :)

[3]: Abyčejná zavařovačka bude taky fajn. Když dáš přes uzávěr kousek plátýnka a převážeš režným provázkem nebo stuhou, tak to bude stejně tak skvostný. :)

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 9. prosince 2014 v 19:10 | Reagovat

Hm! Pekelníku těš se! :D A vůbec všichni chlapi doma i nedoma!!!! :D
.
Díky, jsi skvělá! :)

6 Čerf Čerf | E-mail | Web | 10. prosince 2014 v 1:21 | Reagovat

Tedy, namlsalas mě. Nejspíš do toho půjdu, protože mám prostě na tvůj hermelín chuť! :-) Já zase neměl třeba rád červenou řepu a pak jsem ochutnal v Řecku salát s červené řepy ve speciálním nálevu s trochou česneku a olivovým olejem a můžu se po něčem takovém doslova utlouct! :-)

7 Bev Bev | E-mail | Web | 10. prosince 2014 v 7:47 | Reagovat

To je krásný tip na dárek, slintám a žasnu nad lákavým popisem. Ty i z prostého popisu postupu dokážeš udělat delikátní záležitost.:)

8 mengano mengano | E-mail | Web | 10. prosince 2014 v 12:09 | Reagovat

Mé žravosti by takový dárek vskutku konvenoval:)

9 Lenin Lenin | Web | 10. prosince 2014 v 17:10 | Reagovat

Dárek přímo jak dělanej pro Muže, jenže on ten darebák je pořád doma, a to je pak těžký mu takový věci vyrábět. I balíčky s dárky si musím nechat posílat na poštu k rodičům, aby mu je pošťačka náhodou nevrazila do náruče a čau. Takže pokud chci hermelínovat, tak asi jedině taky u maminky v kuchyni... :D

10 Kiwi Zelená Kiwi Zelená | Web | 10. prosince 2014 v 17:35 | Reagovat

[4]: Tak bych mu mohla dát ještě jednu šanci a vyzkoušet ho, až ho budu dělat, že? :) Ony se ty chutě mění, to je pravda..

11 PaPája PaPája | Web | 12. prosince 2014 v 17:24 | Reagovat

Hah, to je dobrý. :D A nechceš tomu svému kamarádovi (nebo tomu podniku, kde pracuje) ten recept třeba prodat? Lidé občas přijdou k balíku u věcí, u kterých by to ani nečekali. :D :)

12 Viallen Viallen | Web | 12. prosince 2014 v 18:23 | Reagovat

Zbiehajú sa mi slinky len keď to vidím!

13 eazi eazi | Web | 15. prosince 2014 v 21:21 | Reagovat

Aaaa, zrovna dneska jsem na podobnou sklenici (menší) koukala na Lanovce a říkala si, že bych ji vzala a doma nějak hezky vysypala různě barevnou čočkou, fazolema a tak, udělala z toho ornamenty, a dala to někam na polici jako dekoraci... Ale tohle zní mnohem líp! :) Děkuji za super recept a inspiraci!

14 Magdaléna Magdaléna | Web | 22. prosince 2014 v 14:41 | Reagovat

Tak jsem naložila 5 hermošů... a řeknu ti, nebýt to dárek, tak jsem uzobávala už při. :) Škoda, že jsem jich nekoupila radši 10, takhle na mě nezbyde :D

15 Teeda Teeda | Web | 23. prosince 2014 v 2:24 | Reagovat

[14]: No, já si nakládám i pro sebe abych ověřila, že je to dobré, než to někomu dám. :D A pak je vždycky už nechci dát... :D

16 Tucka Tucka | E-mail | Web | 27. února 2015 v 20:32 | Reagovat

Hermelín zbožňuju, vlastně každý sýr a skoro v každé podobě (kromě takových těch trojúhelníčkových tavených sýrů) Z těch fotek se mi brutálně sbíhají sliny :( :D

17 Magdaléna Magdaléna | 11. ledna 2017 v 13:25 | Reagovat

Jdu ho dělat znova. :-D po 2 letech na něj myslím úplně jako ten tvůj kamarád

18 Teeda Teeda | Web | 11. ledna 2017 v 14:49 | Reagovat

[17]:  

Jůůů ♥️ :)

19 Kiwi Zelená Kiwi Zelená | 12. února 2017 v 18:12 | Reagovat

Ahoj, oznamuju, že před těmi dvěma lety mi to nevyšlo, když teď ale plánujeme dělat hermelíny na oslavu, okamžitě jsem si vzpomněla na ten tvůj. Suroviny nakoupeny, jde se na to. :D

20 Teeda Teeda | Web | 22. března 2017 v 10:25 | Reagovat

[19]: Jak to dopadlo? :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama