Nejlepší vanilkové rohlíčky

11. prosince 2014 v 15:22 | Teeda |  Chutě
Je to tady. Peču cukroví. A všechno vám chci dát okusit. Jistě že postupně. A začnu tím nejklasičtějším, čím vůbec můžu. Protože je mám stejně nejradši. Babiččinými rohlíčky. Těmi pravými. Nejlepšími na světě. Žádná vejce, žádné mandle. Prostě ty pravé, jak se dělávají, a jak je nespíš děláte doma taky, jestli máte babiččiny recepty. :)




Co je potřeba:

- 80 g mletých vlašských ořechů (ne lískových, ne mandlí)
- 280 g hladké mouky
- 200 g másla
- 80 g cukru moučka
- vanilka (esence, cukr)
+ vanilkový a moučkový cukr na obalení

Jak na to:

Smícháme vše sypké a zapracujeme na kostičky nakrájené máslo. Vypracujeme pěkné těsto a dáme ho ve fólii na chvilku do ledničky. Potom z něj tvarujeme rohlíčky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Tahle dávka těsta vyjde přibližně na 3 plechy (záleží ovšem na velikosti rohlíčků, plechů, rozestupech...). Rohlíčkům kolem sebe necháme trochu místa, protože se na plechu pečením skoro o třetinu zvětší.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Říká se, že do růžova. Nikdy jsem to nevychytala, takže jak vidím, že mi zespodu zlátnou, už je vytahuji. A první plech mám vždycky tmavší než ostatní, protože zapomenu hlídat. Stává se z toho tradice. :D Tak pozor na to, jde to rychle.

A teď fígl s cukrem.
Pokud chcete rohlíčky skutečně vanilkové, je potřeba je obalit ve vanilkovém cukru. Ale chce to moučkový. Pokud si tedy neděláte vlastní a ani nekupujete hotový, dá se udělat poměrně jednoduše. Do mixéru nasypete dva pytlíčky vanilkového cukru a rozmichujete na jemný moučkový prášek. Pak přisypete trochu čistého moučkového cukru a promixujete celé spolu. A je to. Vanilkový moučkový cukr je na světě. Ještě horké rohlíčky s ním zasypte a nechte zachladnout a vsakovat. Pak vyskládávám do krabiček a cukruji znovu.

Následuje období tajného ujídání ze spíže a strach, že do Vánoc nezbude nic. :) ❄


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Gwendolyn Gwendolyn | E-mail | Web | 11. prosince 2014 v 16:18 | Reagovat

My doma vanilkové rožteky nepečieme, ale možno tentoraz nejaké ukuchtím. I keď už máme plnú špajzu lineckých koláčikov a troch druhov medovníkov (od starkej, od susedy a tie naše domáce). :)

2 sarush ef sarush ef | Web | 11. prosince 2014 v 17:13 | Reagovat

Boží, boží a boží!

3 PaPája PaPája | Web | 12. prosince 2014 v 17:25 | Reagovat

Víš, co bych někdy chtěla? Ochutnat tvoje cukroví a jídlo od tebe celkově, protože to prostě vypadá úplně nejlíp!♥

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 12. prosince 2014 v 23:30 | Reagovat

Ty jo, ty je máš baculaté a zahnuté jako z časopisu :) My děláme asi podobný recept, nevím, mamka s babičkou mě k tomu nikdy moc nepouštějí :)
.
Jinak se mi líbí box. Není náhodou z NANU NANA? :)
.
Vanilková esence.... není to to chemické, co si myslím, že to je, viď že ne? :)

5 Čerf Čerf | E-mail | Web | 12. prosince 2014 v 23:49 | Reagovat

Vypadá to moc pěkně. A taky ti jelínci na škatuli... :-)

6 Lukáš Lukáš | Web | 13. prosince 2014 v 8:58 | Reagovat

já sice moc sladkého nemůžu, ale toto alespoň za vyzkoušení rozhodně stojí

7 Kiwi Zelená Kiwi Zelená | Web | 15. prosince 2014 v 20:41 | Reagovat

Áno, ujídání.. :) Před Vánoci chutnají nejlépe. :D Ty tvoje vypadají pěkně, docela jinak než ty naše. A ten trik s cukrem...hm, někdy jsem si říkala, proč se jim vlastně říká vanilkové, když jdou nejvíc cítit po ořechách. :) Řekla bych,že to vyzkouším, ale už je máme hotové v krabici... ;)

8 Robka Robka | E-mail | Web | 16. prosince 2014 v 22:16 | Reagovat

Děláme podobné, jen ořechy mícháme napůl s mandlemi. A s vanilkovým cukrem pozor, v obchodech se většinou dostane vanilinový, což je cukr s umělou esencí, pravý vanilkový cukr je nejlépe udělat z moučkového, do kterého se přidá vanilkový lusk. A nebo se už dá koupit, ale je dražší. A jinak - vanilkové rohlíčky u nás vždy pečeme jako první cukroví, nikdy nechybí a osobně patří k mým nejoblíbenějším. Máš je krásně pravidelné, jeden jako druhý.:-)

9 Teeda Teeda | Web | 17. prosince 2014 v 23:13 | Reagovat

[3]: Přijeď a já napeču. :)

[4]: Trefila si. Je z Nanu. :)
Tak když máš, tak můžeš použít vylouhovaný lusk v olejíčku, ale když nemám, tak to aroma normálně v klidu používám. Je to jen vůně, nic víc, tak mě to skutečně žílu netrhá. Chuť to stejně nezmění. :)
Jinak k tomu tvaru... pořád nejsou takové, jako je měla babička. To ti byl jeden jako druhej, přesně na milimetry. Toho já asi nikdy nedosáhnu. Nemám na to trpělivost.:D

[8]: Tak ono to na nich musí už být uvedeno, takže jsou už vanilínové a vanilkové zvlášť. Ale narovinu říkám, že v tomhle nejsem poctivá kuchařinka. Cukr sice používám vanilkový, ale klidně použiju i onu umělou esenci a nevadí mi to. Holt jsem lajdák, no.. :D
Jedne jako druhý se jen zdají, taky mi tam párkrát ujela ruka. Ty jsem ale, pravda, ještě za čerstva s chutí zlikvidovala, abych zametla stopy. :D

[5]: To jsou sobíci. A taky se mi líbí. :) :)

10 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 21. prosince 2015 v 17:16 | Reagovat

Ty tvoje rohlíčky! Bojím se, bojím...že do čtvrtka nevydrží!

11 Teeda Teeda | Web | 22. prosince 2015 v 2:03 | Reagovat

[10]: Jsou nejkřejčí a nejjemnější, viď. :)
Je potřeba dělat trojtou várku. Jedna nikdy nestačí.. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama