Pistáciový dort

22. ledna 2015 v 9:39 | Teeda |  Chutě
Je to stejný typ dortu, jako dělávám vždycky. Můj oblíbený sachrův korpus a ten nejvděčnější lehoučký šlehačkovo pudingový krém. Jenže tentokrát tu hlavní roli hrají pistácie. Nevím proč, ale když jsem se chystala péct dort na vernisáž k výstavě Place and Taste, zdálo se mi, že se žádná jiná chuť ke skupině umělců nehodí tolik jako tahle.




Kdo už někdy četl nějaký můj návod na dortový krém, může klidně postupovat intuitivně. Ti ostatní si mohou přečíst, co je uvnitř. Mějte na paměti, že jsem dělala dort jako hrom, pro skutečně velký počet lidí. Vám bude hravě stačit, pokud budete chtít dělat velikost jako mám na prvním obrázku, poloviční množství surovin. Popisuju výrobu dortu klasicky i pro tuhle speciální událost. :)

Co je potřeba - dvojnásobná várka na velký dort
(na klasický kulatý dělte dvěma):

- 500 ml smetany ke šlehání
- 2x pistáciový puding premium
- želatina v plátcích (množství na 800 ml tekutiny)
- 400 ml mléka
- dvě lžíce cukru
- pistácie (množství podle chuti, čím více, tím lépe)

Na povrch dortu:
- čokoláda (čočky nebo na čoko na vaření a tuk)
X nebo
- potahovací fondán
- cukrová poleva (bílek, cukr, citronová šťáva)

+ pistácie na ozdobu

Recept na KORPUS TADY. .) Na tenhle dort jsem pekla dva, na kulatou klasiku stačí upéct jeden a proříznout ho.


Co s tím:

Korpusy jsem pekla den předem, aby si stihly sednout. Krém, jako vždy, jednoduše. Vyšlehám šlehačku, z malého množství mléka a cukru uvařím puding a ten vymíchám do studena. Pak šlehačku i puding smíchám v krém a připravím si želatinu podle návodu na obalu. Důkladně ji vmíchám a do krému a ještě zamíchám pistácie. Ty jsem předtím spařila horkou vodou, oloupala a krásně zelené rozdrtila na menší kousky (část si jich ještě nechám stranou na ozdobu).

V tomto případě byl trochu problém s ohraničením dortu. Nemám takovou dortovou formu a i korpusy jsem pekla na klasickém plechu. Vypomohla jsem si tedy krabicí, pečícím papírem a potravinářskou fólií. Jeden korpus jsem dala dospod a nalila jsem na něj všechen pistáciový krém. Celé jsem to přiklopila druhým korpusem. Protože jsem měla strach, abych měla povrch dortu rovný, udělal jsem ještě jednu věc navíc. Rozehřála jsem čokoládu na vaření a zalila s ní celý vršek dortu, tak jak byl uzavřený v mém krabicovém systému. Nechala jsem pár hodin chladit a vrátila se k dortu až před zdobením. Pokud pečete kulatý klasický dort, tyhle potíže odpadají.

Zdobení - potahování versus čokoláda

A) Potahování dortu

Opatrně jsem sundala obal, který mi měl pomoci udržet tvar, a dala se do potahování dortu. Fondán se dá koupit černý. Já měla tentokrát jen bílý, a tak jsem si ho barvila (gelové barvy Wilton). Povrch jsem potřebovala černý, protože jsem vršek dortu chtěla přesně přiblížit k plakátu, který na akci byl. Právě z toho plakátu jsem taky vystřihla šablonu pro text, který jsem pak na fondán nanesla. Posloužila mi na to klasická cukrová poleva, na kterou jsem ještě nakladla zbylé pistácie.

B) Čokoláda
Pokud se vám nechce do potahování, nechat vykukovat zelenkavé pruhy je celkem hezké a stačí dát čokoládu navrch. Trochu tuku omega a čokolády na vaření si rozpustím, a pak nechám odstát, aby byla tak správně hustá, že teče, ale není úplně tekutá. Dort poliju jen nahoře a nožem svedu kapičky čokolády, aby byly hezké a pravidelné kolem dokola. Pak posypu trochou pistácií.



Tak. Všichni se olizovali až za ušima a dort se celý zbaštil. Jsem si poměrně jistá, že to byla jedna z nejlepších příchutí, kterou jsem kdy udělala (a pro veliký úspěch jí teď dělám opakovaně). Jediný háček, a to vás varuji dopředu, je to loupání pistácií ze slupiček. Je to zaručeně největší otrava na světě. A jak jsou tam pak skvělé! :)





 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Maru Maru | E-mail | Web | 22. ledna 2015 v 10:33 | Reagovat

Co je potřeba: někoho, kdo ho za vás upeče a vy ho sníte :D
Aááá, hrozně moc mi teče slina a chci ho, jsi úžasná! Pistácie jsou nejvíc, hlavně to louskání, bez něj nemám pocit, že jsem si ho zasloužila :D  A s čokoládou! Asi si rozpusím nějakou hořkou a poliju s ní pistácie, jo, to bude ono :D :D

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 22. ledna 2015 v 17:34 | Reagovat

Miluju tvoje dorty, ale to ty asi víš! Tohle by bylo přesně pro mamku - miluje pistácie. Akorát bych množství zmenšila asi tak 10x :)
.
Zrovna před týdnem jsem pekla Black forest od Dity a je teda taky skvělej (až na pár mušek :) ... Chci být jako ty a mít komu péct :)

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 22. ledna 2015 v 20:44 | Reagovat

Vypadá to jako veliká dobrota. Asi budu muset uspořádat zase nějakou vernisáž :-)

4 Cleo Cleo | Web | 23. ledna 2015 v 9:39 | Reagovat

Vypadá to vážně nádherné. Proč já mám taková hlad...

5 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 23. ledna 2015 v 11:52 | Reagovat

Máš stejnou váhu jako já, jen úchyt měřidla mám červený. Říkala jsem si, proč píše dort a fotí knížku:-) :-) :-) Je to prostě nádherné! :-)

6 David David | E-mail | Web | 27. ledna 2015 v 11:31 | Reagovat

Ten musí být luxusní. :3

7 Teeda Teeda | 27. ledna 2015 v 22:56 | Reagovat

[1]: To louskání je ještě dobrý, ale ty slupičky, to je vrchol všeho zasloužení! :D

[2]:
Však jo, množství reálně poloviční a je to pak na klasickou dortovou formu. :)

Tak ten jsem už pekla taky a nebyla jsem tak úplně spokojená. Všichni si teda mlaskali a fotili a tak, ale na to jak krásnej byl, jsem čekala zase víc. Jsem děsná. Nic mi není dost dobrý. :D

[3]: Výborný nápad. Upeču! Jsem naprosto jasně pro. Ale na takovou vernisáž by to samo sebou zase chtělo něco originálního. :)

[5]: Jé, děkuju. No já už dostala i novou vlastní digitální váhu, ale tahle má jednu základní nedocenitelnou výhodu. Nikdy jí nedojdou baterky. :)

[6]: Mno.. nezbylo. :D

8 Iris Iris | E-mail | Web | 19. března 2015 v 7:58 | Reagovat

Už jen ten název.....pistácivou miluji :-)

9 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 12. června 2016 v 21:50 | Reagovat

Dostali jsme od maminky dva sáčky pistáciových oříšků a že nevíš, na co jsem si vzpomněla!:)

...ale teď jsme zjistili, že jsou solený...bude to ve výsledku dobrý jako je třeba slaný karamel?:)

10 Teeda Teeda | Web | 12. června 2016 v 22:07 | Reagovat

[9]: Jůůů :)
No popravdě, já jsem taky používala solené. Ono to moc nevadí, protože abys je mohla oloupat ze slupiček, tak je stejně přeliješ horkou vodou a ta sůl se smyje. :)

11 Timo Timo | 3. května 2017 v 11:24 | Reagovat

přírodní Balení oříšků podle vašich vlastnich představ

http://www.zobshop.cz/vyberte-si/nakup-na-vahu/orechy-a-seminka/prirodni

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama