Velikonoční jidášky

3. dubna 2015 v 10:47 | Teeda |  Chutě
Bylo to právě na Zelený čtvrtek. Ve čtvrtek před Velikonocemi zradil Jidáš Iškariotský Ježíše, a pak se oběsil. A v tento den by se také jidášky měly péct a na Velký pátek jíst. Sladké, kynuté, s medem, symbolicky ve tvaru provazu. V mých představách to bývalo zbožné tajemné jídlo. Až minulý rok jsem narazila na recept s fotkou a nestačila jsem se divit.




Jidášky jsou vlastně takové sladké kynuté buchtičky ve stočených tvarech. Tenhle recept je od Kateřiny Winterové, nebo abych byla přesnější, uvádí ho jako recept své babičky.

Co je potřeba:

500 g polohrubé mouky
100 g cukru
100 g másla
2 žloutky + vejce na potření
jemně nastrouhanou citronovou kůru
špetka soli
kostka droždí (42 g)
250 ml mléka

Jak na to:

Nejdřív si zaděláme kvásek - trocha mouky, cukru, vlažného mléka a do toho rozdrobit droždí. Promícháme a dáme na teplé místo vyběhnout.
Máslo, cukr a žloutky utřeme a přidáme spolu s vykynutým kváskem k ostatním surovinám. Než dáme těsto kynout, důkladně ho na válu uhněteme. Dáme ho zpět do mísy, poprášíme moukou a na teplém místě necháme dvě hodiny kynout.
Vykynuté těsto propracujeme a vyválíme si z něj asi jako prst silné válečky. Ty pak podle svého stáčíme na plech vyložený pečícím papírem. Než dáme do trouby, potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka. Potřeme i v průběhu pečení, aby byly jidášky celé zlaté, i když na plechu vykynou. Proto je také dobré mezi nimi nechávat rozestupy.
Tradičně se jidášky baští s medem. Nevím, jestli to má také nějakou symboliku, ale ať je to jak chce, jsou s medem naprosto skvělé. Budete sladcí, ulepení a bude vás to bavit. :)


Jen tak mimochodem, těm bystrým jistě došlo, proč je recept na jidášky přidán k tématu "I ty, Brute?" .)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bloud. Well Bloud Bloud. Well Bloud | E-mail | Web | 3. dubna 2015 v 11:47 | Reagovat

Ta Winterová z The Ecstasy Of Saint Theresa? Multifunkční to žena!:) Vypadají nebezpečně sexy...

2 Teeda Teeda | Web | 3. dubna 2015 v 12:46 | Reagovat

[1]: To je přesně ona! :)

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 3. dubna 2015 v 13:24 | Reagovat

Ach jo :D Jsem ve skluzu - letos plánuju s babičkou nafotit mazance, ale strašně si drbu hlavu za to, že jsem nestihla Irish Soda Bread na St. Partick's Day a že už nestíhám Hot Cross Buns... A to mám recepty přímo od Ira.
.
Jidášky vypadají nádherně - nikdy jsem je nejedla, ale myslím že tuším, jak to chutná... Podobné medem olepené pečivo je dost populární v severní Africe pro turisty a řeknu ti - po 2 dnech jsem toho měla dost :)
... Ale jo, jednou je zkusím - jen to možná nebude na Velký pátek.
.
Souvislost s Brutem tuším, i když Ježíš to asi čekal víc než Caesar :)

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 3. dubna 2015 v 13:25 | Reagovat

Btw: A skvělý prkýnko! :)

5 stuprum stuprum | Web | 3. dubna 2015 v 13:37 | Reagovat

Jidáš měl svědomí. Ostatní zrádci ho nemají. :D

6 Čerf Čerf | E-mail | Web | 3. dubna 2015 v 20:42 | Reagovat

Jidášky sice nedělám, ale občas jsem je ochutnal. Hlupák, bez medu! Poučení pro příště! :-)

7 Charlotte Charlotte | Web | 6. dubna 2015 v 13:46 | Reagovat

Vypadají vážně chutně :)

8 terezka66 terezka66 | Web | 7. dubna 2015 v 12:20 | Reagovat

děkuji za úžasný recept, dlouho jsem se k nim odhodlávala :-)

9 Teeda Teeda | Web | 8. dubna 2015 v 21:43 | Reagovat

[4]: To mám po babičce. Taky se mi líbí. Je správně starý a jetý. :)

10 Cleo Cleo | Web | 8. července 2015 v 9:12 | Reagovat

Vypadají naprosto fantasticky!

11 Cleo Cleo | Web | 8. července 2015 v 9:12 | Reagovat

[9]: Je to pravda, hlavně na těch fotkách vypadá moc pěkně!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama