Květáková polévka

6. července 2015 v 12:59 | Teeda |  Chutě
Je obyčejná. Levná. Trochu nepovšimnutá. A podceňovaná. To je ale vážně škoda. Venku panuje nedýchatelný horký vzduch. Není to úplně obědové počasí. Člověk nemá chuť k jídlu. Jím teď všechno na studeno. Těstoviny, když vychladnou. Ovoce, akorát vyndané z lednice. Jenže něco teplého do bříška prostě potřeba sem tam je. Takže! - Polévka! Lehká, zasytí, ale nepřetíží. A ještě něco... když se vrátíte z letní grilovačky a budete ráno potřeba napravit večerní opileckou škodu, bude na vás čekat v lednici. K nezaplacení. ,)





Co je potřeba:

- květák
- vývar nebo zeleninového bujón
- mléko / nebo smetanu
- kousek másla
- kmín (v mém případě drcený)
- sůl, pepř, petrželka

Jak na to:

Květák omyju a odkrojím nežádoucí části - ovadlé listy, kus tvrdého košťálu. Rozkrojím na menší kusy a vložím do hrnce. Nechám vařit do změknutí.

Vytáhnu si část do měkka uvařených růžiček květáku stranou a zbytek rozmixuju. Do krému přidám vývar a nechám provařit. Dochutím podle libosti - kmín, sůl a pepř, jak kdo má rád. Na zjemnění se většinou používá smetana, ale venku je velké horko a polévka se dá odlehčit tím, že místo smetany ji zjemním jen mlékem. Nechám probublat, přidám kousek másla a rozdělené uvařené růžičky květáku. Úplně nakonec posypu nasekanou petrželkou.

Kdyby nebylo takové horko, a já chtěla jen o pět minut déle trávit u sporáku, můžu vám vřele doporučit pokrájenou slaninu orestovat do křupava, a pak s ní polévku posypat. To je pak teprve krása. :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 sarushef sarushef | Web | 6. července 2015 v 14:54 | Reagovat

Normálně jsem na ni díky tomuhle článku dostala chuť! :)

2 Bels Bels | E-mail | Web | 6. července 2015 v 15:59 | Reagovat

On i ten krém bývá neskutečně dobrý! Ale i já slintám, fotka krásná, recept že bych ho zvládla i já - no takovéhle mě lákají nejvíce. :D

3 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 6. července 2015 v 20:29 | Reagovat

Tu mám ráda! Já jsem od maminky odkoukala s rozmíchaným vajíčkem namísto smetany a s troškou muškátovýho oříšku :)

4 Čerf Čerf | E-mail | Web | 7. července 2015 v 8:30 | Reagovat

Co zbývá po přečtení takového článku jiného než jít pro květák? :-)

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 7. července 2015 v 10:13 | Reagovat

Jé, květák miluju, ale květáková polévka mi nikdy nijak zvlášť k srdci nepřirostla. Měla bych to někdy napravit :)

6 Cleo Cleo | Web | 8. července 2015 v 8:49 | Reagovat

Vypadá nádherně! :)

7 Cleo Cleo | Web | 8. července 2015 v 9:23 | Reagovat

Asi jsem se zamilovala do tvého blogu! Jsem fakt ráda, že jsem na tebe na Googlu narazila. Skvělá práce, jen tak dál! :)

8 Teeda Teeda | Web | 10. července 2015 v 2:19 | Reagovat

[3]: A to jóó, to by se jistě hodilo příště zapracovat! :)

[4]: Však to je príma. :D

9 Bev Bev | E-mail | Web | 8. září 2015 v 15:37 | Reagovat

Dělám ji trochu jinak, bez vývaru, květákové růžičky vařím s brambory na kostičky jenom ve vodě, nemixuji, ale zahušťuji jíškou, ale ne moc, aby to nebyla kaše. U nás je docela oblíbená, ale nesmí být příliš často.:)

10 Asana Asana | 23. září 2015 v 9:17 | Reagovat

Bezva recept na kapustovou polévku

http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/kapustova-polevka/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama