Portugalské koláčky s pomerančovým karamelem

21. listopadu 2015 v 12:48 | Teeda |  Chutě
Pomerančové a skořicové. Že tedy ten podzim spěchá zimě na proti, alespoň podle kalendáře, tak v obchodech už je u košů s pomeranči cedule "sleva". A všechno to po té kůře voní. Taky v ulicích jsou už první punče u stánků a skořici teď koupíte v pytlíčku s potiskem vloček. Blíží se to! Přesto pomeranč a skořice nemusí nutně znamenat zimní čas. Může to být třeba prosluněný portugalský koláček, který vám ponurý krátký den rozjasní. :)




Tenhle recept jsem ani nevyčetla ani nevymyslela. Úplně obyčejně jsem ho okoukala. Jamie Oliver ve svých třicetiminutovkách dělá v jednom z dílů jako dezert právě tohle (kdyby to někdo hledal, tak je to díl Jamie dělá minutky - kuře Piri Piri). Vypadalo to jednoduše, dobře, proveditelně, takže jsem je udělala. A od té doby znovu a zas. Jedná se vlastně jen o listové těsto prosypané skořicí, naplněné pudingovým krémem a zalité pomerančovým karamelem. Celé to ale božsky voní a je to takové heboučké a pomerančově sladké. Jednotky jsem okoukala taky, a tak vlastně nevím, jestli je někde oficiálně napsáno, kolik čeho a jak. Píšu, jak to dělám já a kolik čeho dávám a funguje to...

Co je potřeba na 12 koláčků:

/Základ/
- listové těsto
- 4 lžičky mleté skořice
/Náplň/
- 2 vejce
- 2 velké lžíce cukru
- smetana 33%
- čerstvá pomerančová kůra
- vanilka (pasta, cukr, lusk, cokoli jste zvyklí používat)
/Navrch/
- 10 lžic cukru
- šťáva z velkého pomeranče (nebo dvou menších)

Jak na to, aby to bylo dobré:

Listové těsto se rozválí na tenký plát a posype se mletou skořicí. Pěkně jí rozetřu, aby byla rovnoměrně po celém těstě. Pak plát otočím a zaroluji do ruličky. Ruličku nakrájím na 12 dílků. Ideální je postupovat po polovinách, aby člověk měl tak nějak všechny kousky stejně velké.

Každý kousek si postavím na výšku a rukou rozplacatím. Vznikne mi placička, ve které je více méně vidět prosypání skořicí do tvaru "šneka". Každou takovou placičku vložím do muffinového plechu a vytvaruji jí podle ďolíku do tvaru kalíšku. Když se bude těsto lepit na prsty, stačí si je posypat skořicí.
Takto připravené kalíšky strčím do trouby asi na deset minut (tak 200°C) a jdu si zatím nachystat náplň...

Na náplň smíchám vejce, cukr, smetanu, vanilku a pomerančovou kůru. Vytáhnu koláčky z trouby a lžičkou je zatlačím nazpět podle formy, aby nebyly tak nafouklé a vešlo se mi tam dost krému. Náplň naliju do každého koláčku a dám asi na pět až deset minut zpět do trouby. Náplň se za tu dobu nafoukne, ale neztuhne. Vytáhnu a nechám vychladnout.

Poslední část receptu vyžaduje trochu opatrnosti. Na pánev nasypu cukr a pomerančovou šťávu. Sem tam tím potřesu a nechám bublat a pěnit. Je potřeba opatrnosti, protože horký karamel, to není zrovna legrace. Než vychytáte správnou dobu vaření, možná to bude trvat. Už se mi stalo, že byl karamel moc tuhý a taky že mi neztuhnul skoro vůbec. Dělám to tak, že si ho lžičkou nakapu vedle na talířek a čekám, jakou konzistenci bude při zchladnutí mít. Ale to je něco, na co už si asi přijde každý sám. Jak je ale karamel hotový, tak s ním opatrně zaliju vršky koláčků. Do pánve napustím vodu a nechám ještě chvilku na plotně (rozpustí se a vy to pak nebudete muset odsekávat...).

Ačkoli je můj popis rozvleklý, je to vážně chvilková záležitost a myslím, že docela efektní, protože díky karamelu koláčky vypadají zatraceně lákavě. Když jsem je navíc teď naposledy dělala, moje spolubydlící chodila bytem sem tam, jak tygr v kleci a častovala mě otázkama jako "Co to voní tak super?" a "Za jak dlouho se to bude moct sníst?". Posléze následovalo "Můžu si dát ještě jeden?" a "Tobě vážně nevadí, že sním i ten poslední?". Takže tak. Směle do toho. :)



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maaya Maaya | Web | 21. listopadu 2015 v 13:00 | Reagovat

bože to vypadá dobře ♥ vyloženě se to hodí k období jaké teď je :) asi to vyzkouším :3

2 Žolanda Žolanda | E-mail | Web | 21. listopadu 2015 v 13:55 | Reagovat

[Smazaný komentář]A jinak seš jako normální.. to si jako myslíš, že tvůj blog je dobrý.. vždyť je ubohej.. a design máš stokrát horší.. tak laskavě nemel

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 21. listopadu 2015 v 14:02 | Reagovat

:-) Myslím, že je v kuchaře do Jamieho mám. Ale nezaujaly mě, nikdy. U tebe působí, že je to hračka :-)

4 Jíťa Jíťa | Web | 21. listopadu 2015 v 16:04 | Reagovat

Není to náhodou něco jako Pasteis de Nata? :) Na dovolené jsem je měla se skořicí a chutnaly skvěle :)

5 Teeda Teeda | Web | 21. listopadu 2015 v 16:52 | Reagovat

[3]: No když koukáš, jak to tam Jamie v telce nahází, tak nemáš pocit, že by to bylo těžký. V knize to možná působí trochu jinak. :) Ale tak chápej - skořice, karamel, pomeranč, celý je to šťavnatý... nechápu, že tě to nelákalo.. :) :)

[4]: Vygooglila jsem to a podle mě je to ono. Podle webu tradiční recept z bůhví jakého století :-O. Tahle verze s pomenrančem bude patrně oblastní nebo Jamieho upgrade. :) Každopádně je to ňamka. :)

6 Tucka Tucka | E-mail | Web | 21. listopadu 2015 v 23:10 | Reagovat

Ježiši, to musím vyzkoušet!! :O Vypadá to fakt dobře! :3

7 Bels Bels | E-mail | Web | 22. listopadu 2015 v 19:13 | Reagovat

Ukládám a až konečně budu mít formu na muffiny, vyzkouším. Vypadá to nádherně a ten pomeranč cítím až sem!

8 Kandee Kandee | 17. prosince 2015 v 16:03 | Reagovat

Taky mě to zaujalo asi to vyzkouším..a máš moc pěkný blog :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama