Švestkové koláčky

8. listopadu 2015 v 10:54 | Teeda |  Chutě
Esence podzimu. Šťavnatý, sladký listopad ukrytý v listovém těstě, vanilkovém cukru a rozpečených švestkách. Možná se mi vysmějete, protože na tenhle recept nepotřebujete skoro nic. A nezabere vám to téměř žádný čas. Možná, že sepsat ten recept na blog, zabere víc času, než příprava těchto primitivních koláčků. Tak se jen nechejte zlákat švestkovou vůní... :)




Co je potřeba:

- švestky
- listové těsto
- vanilkový cukr
- vajíčko na potření

Jak na to:

Listové těsto rozválím do tenka a vložím do formiček na tartaletky (kdo neví co to je nebo kde je vzít tak to najdete ZDE). Vše, co čouhá, okrojím. Švestky vypeckuji a po půlkách vyskládám do formičky na těsto. Vejde se mi tak 4 - 5 půlek, záleží, jak velké švestky máte. Posypu je vanilkovým cukrem a překryju dalším rozváleným těstem, které zase okrojím. Vajíčko rozšlehám (můžete s troškou mléka) a potřu celý vršek. Pak ostrým nožem naříznu uprostřed křížek, ale jen tak, abych těsto neprořízla zkrz. A takhle jak to je to vložím do trouby. Peču zvolna, dokud to není krásně zbarvené, v průběhu pečení ještě jednou potřu vajíčkem.

Po vychladnutí vyklopím a než to zbaštím, tak maličko pocukruji moučkovým cukrem. Ale to už je jen na vás, jak sladký ten podzim chcete... :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 11:41 | Reagovat

No ňam!

Na rozlučku v práci jsem dělala tvůj výborný banánovo amarettový...a když jsem došla do práce, zjistila jsem, že mám prázdné ruce a dort nikde! Naštěstí to dopadlo nejlíp jak mohlo a zůstal v ledničce a ne někde cestou v metru...tak jsem ho musela sníst sama :)

2 Čerf Čerf | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 12:27 | Reagovat

Jauvajs to to vypadá krásně! Rozhodčí, nemělo by se to pískat jako faul, když jsem se dneska chtěl ubránit a nedat si žádné sladké? :-)

3 aves passeri aves passeri | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 12:46 | Reagovat

Jéžiš, ne! To mi nedělejte :-))))

4 Žolanda Žolanda | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 13:27 | Reagovat

Vypadá to skutečně lákavě ;)

5 Kalypsó Kalypsó | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 13:54 | Reagovat

Mňaam! Ke kafíčku jako dělané ^^

6 Egoped Egoped | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 14:28 | Reagovat

Škoda, že zrovna ke švestkám nemám tak vřelý vztah, protože koláček vypadá opravdu apetitlich :)

7 Bels Bels | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 15:29 | Reagovat

Však ty nejjednodušší recepty, na které člověk nic nepotřebuje, jsou beztak nejlepší! :3

[6]: Však já myslím, že fantazii se meze nekladou a listové těsto se dá vytvořit na sto způsobů a chutí. :)

8 Nany Nany | Web | 8. listopadu 2015 v 16:24 | Reagovat

Miluju listové těsto. A ještě je supr, že tenhle recept může být i vegan - většina list. těst na trhu je bez živočišných přísad a potřít to vajíčkem se zas tak nemusí :) Asi do tohoto podzimního receptu v nejbližší době půjdu!

9 Elis Elis | Web | 8. listopadu 2015 v 16:28 | Reagovat

Sakryš, ať už jsem doma z práce, mňam mňam :-)

10 Magdaléna Magdaléna | Web | 9. listopadu 2015 v 15:43 | Reagovat

Páni :-) Hotovej recept na kolej. Dík. Dokonce i formičky jsem si už opatřila (a na převoz jsou o dost snazší neš plechy a všemožné formy :-) )

[1]: Bloude, neříkej mi, že to nebyl prvotní úmysl :P :-)

11 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 9. listopadu 2015 v 19:34 | Reagovat

[10]: Je zvláštní, že s touhle domněnkou přišli i kolegové! A to jsem měla ještě jeden dort a dokoupenou pohotovostní bábovku!:) Ale jsem v tom vážně nevinně...

12 Teeda Teeda | Web | 10. listopadu 2015 v 19:42 | Reagovat

[1]: Já se tedy přikláním k Magdaléně :D
Říkej si co chceš, nějakej ten pátek už víme, co jsi zač. :D

[10]: Jsou perfektní a hlavně z těch formiček všechno vypadá tak hezky... a nikdo se nehádá jak to ukrojit... :D

13 Tucka Tucka | E-mail | Web | 20. listopadu 2015 v 23:01 | Reagovat

Libový, mňam :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama