Nejlepší šunkofleky - vláčné a vypečené

18. května 2016 v 20:45 | Teeda |  Chutě
Můj kamarád má tůze rád šunkofleky. Jednou se dokonce zmínil, že je to jeho nejoblíbenější jídlo. A protože já jsem já, a znělo to jako výzva, napadlo mě, že jako vánoční dárek by taková miska zapečených flíčků mohla být príma. Mělo to jeden háček. Nikdy předtím jsem je nedělala...




Pustila jsem se do toho odhodlaně a vyzkoušela celkem tři recepty (mimo jiné i ten Dity Pecháčkové, který u mě na celé čáře propadl). Nakonec mi zůstal jeden jediný, který je kombinací všeho, co jsem vyzkoušela. Ono se totiž řekne "šunkofleky" a zní to jakoby nic. Ale ona to taková psina není.

Šunkofleky by měly být masité, měkké a vláčné uvnitř a nahoře vypečené a křupavé. Problém je, že dost často jsou naopak buď suché nebo v takové přeměklé dusivé konzistenci. Chvilku to byl boj, ale mám to. Kamarád se oblizoval a od té doby jsem tenhle kus žvance zavedla i doma, protože je to jednoduché, dobré, vděčné i za studena, a vůbec - flíčkům zdar! :)
Dělím se tedy poznatky, jak to vychytat co nejlépe...

Co je potřeba:

(Množství - taková střední zapékací miska,
objemově asi jako když pečete klasický kulatý koláč ,) )

- polovina balení flíčků
- kus uzeného masa
(takový kus do dlaně, abyste z něj měli asi jednu malou misku nakrájených kostiček)
- 3 vejce
- smetana 33%
- máslo
- sůl a pepř

Jak na to, aby to bylo nejlepší:

Začnu masem. Když koupíte klasický kus uzeného, bude to nejspíše vakuově balený hrbolatý útvar s takovou kůrčičkou. Což je přesně to, co potřebujete. Nejdříve okrájím kůrčičku a takové ty nelibové části. Do vroucí vody na těstoviny dám lžičku soli a všechny skrojky z uzeného masa. Pak teprve do vody nasypu i těstoviny, zamíchám, a nechám vařit na skus, tedy ne úplně do měkka.

Zatímco se vaří těstoviny, na pánev si hodím na drobné kostičky pokrájené libové uzené maso a opeču ho na másle do krásné barvičky. Do mísy si naliju smetanu a rozklepnu tři vejce. Osolím, opepřím a důkladně promíchám.
Jakmile jsou těstoviny tak akorát, tak je sliju (vyndám z nich odkrojky) a hned, dokud jsou horké, přidám 2 - 3 lžíce rozpuštěného másla (nebo máslo na plátky, které se na horkých těstovinách rozpustí). Důkladně promíchám a přidám smetanu s vejci a osmahnuté kostičky uzeného masa.

Všechno smíchám, případně ještě dosolím a dopepřím, pokud se mi zdá potřeba. Já sama ještě přidávám trochu majoránky, ale to už je asi na každém. :) Celou směs přendám do máslem vymazaného pekáčku a šoupnu do rozehřáté trouby. Nejdřív peču zvolněji, a když se mi zdá, že by to mohlo být, tak přidám teplotu, aby se udělala barva a kůrčička. Dohromady asi půl hodinky.

Shrnutí - tipy a vychytávky:

* Těstoviny vařit už s masem, aby nasákly vůni a chuť uzeného.
* Kostičky masa osmahnout, aby pustily šťávu, která se vmíchá do těstovin. Navíc jsou pak zlatavě opečené kostičky i uvnitř.
* Přidat do rozmíchaných vajec smetanu, která zajistí vláčné, jemné flíčky a ne žádná "lepidla" či "suchary".


Nu, a každý kdo to má správně srovnaný si k tomu přikousne okurku, protože bez ní by flíčky baštil jen blázen. :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 18. května 2016 v 21:00 | Reagovat

To je dobrej nápad, to společný vaření!

2 Teeda Teeda | Web | 18. května 2016 v 21:12 | Reagovat

[1]: Že jo! :) A to myslím v žádném receptu nebylo. Hledala jsem po diskuzích, jak flíčky udělat, aby nebyly suché a tohle jsem tam někde našla jako babskou radu.
A taky jsem našla, že tam někdo používá bílkový sníh, aby to bylo nadýchlé, ale to jsem zkoušela a moc mi to nejede.

3 Egoped Egoped | E-mail | Web | 18. května 2016 v 21:19 | Reagovat

A kde je cibule?!

4 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 18. května 2016 v 21:22 | Reagovat

[1]: To by musel být super tuhý sníh, aby ho těstoviny neudusaly! :)

Kolegyně je zalévá asi litrem mléka na plech. Původně jsem se toho množství bála, ale nakonec to bylo dobrý :) Ale litr smetany by se docela prodražil :)

Ještě chválím, že tam necpes cibuli jako nejmenovaná osoba :)

5 Teeda Teeda | Web | 18. května 2016 v 21:36 | Reagovat

[3]: Cibule? Do šunkofleků? (!)

[4]: Mléko jsem taky našla, ale to jsem si nedala.

Já bych tam cibuli ani nemohla dát. Kubé nedůvěřuje jídlům, kam přijde víc jak tři druhy chutí. Maso, flíčky a vajíčka zvládne (neřekla jsem mu, že tam je smetana), ale cibule, to už by poznal. :D

6 Egoped Egoped | E-mail | Web | 18. května 2016 v 22:03 | Reagovat

[5]: Cibule? Do guláše? (!)

Můžeš vařit těstoviny s uzeným masem jak chceš, potírat je máslem nebo zalívat 40% smetanou...ale pokud tam nebude křupat cibulka, nikdy to nebude ono! :)

7 Lenin Lenin | 18. května 2016 v 22:35 | Reagovat

Až za 3 roky nebudu na dietě, tak je udělám! Do tý doby nemám to srdce je uvařit rodině, když bych je nemohla zežrat, protože šunkofleky jsou jedním z mých nejoblíbenějších jídel a to by prostě bylo týrání...

A jím je zásadně bez okurky. Fuj! :-D

8 Čerf Čerf | E-mail | Web | 19. května 2016 v 0:54 | Reagovat

No, flíčky tu právě nemám, tak jsem aspoň z té vyvolané chuti zakousnul okurku! :-)

9 Magdaléna Magdaléna | Web | 19. května 2016 v 15:53 | Reagovat

Vypadají skvěle!
.
Podlé mého je kouzlo flíčků největší tehdy, když jsou domácí. A tady to fakt není jenom prázdná foodfráze, ale je to opravdu poznat :-) jen se tím pak částečně ztrácí ta jednoduchost

10 lady Lianna Ellusive lady Lianna Ellusive | Web | 19. května 2016 v 19:40 | Reagovat

Šunkofleky miluju, a ty od tebe vypadají fakt vypečeně :)

11 Teeda Teeda | Web | 23. května 2016 v 22:09 | Reagovat

[9]: Domácí, jakože krájíš a sušíš čtverečky? :)

12 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 30. května 2016 v 20:15 | Reagovat

Tak jsem to teda spolu povařila...a pak zapekla tak moc do křupava, až se to z těch těstovin zase vypařilo!:)

13 Teeda Teeda | Web | 31. května 2016 v 20:39 | Reagovat

[12]: Bloudičko, všeho s mírou... :D

14 Yorii Yorii | E-mail | Web | 19. ledna 2017 v 18:12 | Reagovat

Od té doby, co jsem narazila na tento recept, už jiný na šunkofleky nepoužívám. Myslela jsem si, že na obyčejných šunkoflekách se nedá nic zkazit a že už moc vylepšit nejsou, ale ta majoránka se smetanou to povýší level výš. :-) Děkuji.

15 Teeda Teeda | Web | 20. ledna 2017 v 11:43 | Reagovat

[14]: :) Báječný, jsem moc ráda. A kdybys našla další vychytávky, tak klidně sem s nimi. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama