Kynuté lívance

13. června 2016 v 16:59 | Teeda |  Chutě
Pomalu začíná léto a já ráno co ráno snídám na balkoně. Popíjím kafe a dívám se do zahrad. Balkon má tu výhodu, že přede mnou není automaticky počítač a já se hned nezavrtám na internet. Místo toho se dívám, poslouchám ráno a vychutnávám. Mažu si topinky pestem, vařím krupicovou kaši nebo rozklepávám vejce na křupavou slaninu. Pak venku dlouho jím a teprve potom pospíchám. Jedno z takových ranních snídaňových potěšení jsou i lívanečky...



Lívance se dají i trochu ošulit a udělat s kypřícím práškem. Je to sice ihned, ale má to jednu nevýhodu. Nejsou tak nadýchané, jak by měly být a je to na jazyku cítit. Pokud tedy člověk trochu času má, je to prostě na droždí. I to se dá maličko urychlit, pokud použijete droždí sušené místo čerstvého. Když to tak sečtu - skoro hodinku to zabere. Deset minut než to umícháte, půl hodiny to kyne a pět až deset minut než je všechny osmažíte. Na rovinu říkám, že ráno na takové věci nejsem způsobilá, čili lívanečky jedině večer a ráno přijít již k hotovému, maximálně si v cedníčku nad párou některé ohřát.

Co je potřeba:
(cca 10 lívanečků velikosti jakou má pánvička lívanečník)

350 ml vlažného mléka
200 g polohrubé mouky
10 g droždí (to je půl pytlíčku toho sušeného)
20 g cukru
1 vejce
špetka soli
// + to co máte rádi - cukr se skořicí - horké ovoce - javorový sirup - marmeládu a šlehačku//

Co s tím:

S klasickým droždím se připravuje kvásek a ten se po vykynutí přidá k ostatnímu. Se sušeným se to prostě jen všechno poctivě zamíchá, aby to bylo hladké a bez hrudek. Na teplé místo dáme na půlhodinku vykynout. Těsto znásobí objem a to je znamení, že je všechno správně.

Pokud máte teflonovou pánvičku, nemusíte dávat nic a smažit jen tak. Já smahnu na maličkém množství tuku omega. Je bez chuti i bez vůně a jinak ho používám třeba i do čokoládových polev.

Naběračkou nabírám vždy na jeden lívaneček a opeču z obou stran do zlatova.

Nejklasičtěji baštím jako za dětských let s marmeládou a na to přidávám maličko šlehačky posypané kakaem.:)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 13. června 2016 v 17:32 | Reagovat

Lívanečky jedině k večeři!:)

2 Terez Terez | Web | 13. června 2016 v 17:49 | Reagovat

Ahoooj, pěkný článek :). Pokud tě zajímá zdravé stravování, mrkni na můj blog. Mám tam také recept na lívance, ale bez mouky.  
Přeji pěkný zbytek dne :)

3 Lenin Lenin | 13. června 2016 v 17:55 | Reagovat

Pro lidi na dietě vyloženě provokace! :D

4 Čerf Čerf | E-mail | Web | 13. června 2016 v 18:23 | Reagovat

Souhlasím, že nejlepší je přijít k hotovému. A umím si představit, že bych takovou snídani i pro někoho uspořádal, jenže to bych asi musel vynechat spánek! :-) Nicméně k večeři rád vyzkouším.

5 Teeda Teeda | Web | 13. června 2016 v 19:46 | Reagovat

[1]: a pak taky s svačině a obědu a svačině a předvečeři... :)

[3]: Můžeš si je třeba mazat jenom marmeládou. To je skoro dietní, když šlehačku vynecháš! :D

[4]: Ono by se to i dalo, ale chce to mít nedělní dlouhé ráno a snídat v deset. :)

6 Joina Joina | Web | 13. června 2016 v 20:15 | Reagovat

Jeéé to vypadá mňamozně:)
Se máš že můžeš snídat na balkoně unás bych si to ani neuměla představit.
Recept  určitě vyzkouším :) A vzít si lívance s boruvkovou marmeládou. To je lahodný :)

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 19. června 2016 v 19:28 | Reagovat

Tuze se mi líbí ten tvůj džbánek :)
.
A dobré lívance bez kvasnic se mi povedly jen jednou, takže za mě taky droždí (i když se sušeným to moc neumim)

8 Ter. Ter. | Web | 26. července 2016 v 17:33 | Reagovat

Po dlouhé době si uvědomuji, jakým nedostatkem je neumět žádného slintacího smajlíka jen pomocí symbolů - v tuhle chvíli by perfektně seděl.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama