Kuře po baskicku s divokou rýží

6. listopadu 2016 v 16:40 | Teeda |  Chutě
Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. :)



Co je potřeba:

- 3 celá kuřecí stehna
- sůl, pepř
- čerstvý tymián
- sladká mletá paprika
- uzená mletá paprika
- mleté chilli
- olivový olej
- šalotky
- 8 stroužků česneku
- 2 červené papriky
- hrst černých oliv
- klobáska chorizo
- plechovka celých loupaných rajčat (má 400 g)

/Něco k tomu - za mě divoká rýže a salát/
(pokud uzenou papriku nebo chorizo neseženete, ono se to nezblázní... ,) )

Jak na to:

Stehna si rozdělím mezi kostmi vždy na malé stehýnko a horní kus - po naporcování mám tedy 6 kousků. Ty si v misce osolím a opepřím, posypu paprikou sladkou, uzenou, chilli a tymiánovými lístky. Přidám trochu olivového oleje a propracuji, aby se koření všude vemnulo.

Připravím si širší zapékací mísu, do které začnu přidávat zeleninu. Šalotky oloupu a nakrájím na čtvrtky, k tomu na proužky nakrájím obě červené papriky, přidám oloupané stroužky česneku, na tenká kolečka nakrájenou chorizo a vše to promíchám s plechovkou rajčat. Směs trochu osolím a opepřím.

Na připravenou zeleninu nakladu nachystané maso a posypu snítkami tymiánu pokapaných olivovým olejem (aby pustily vůni, ale nespálily se).


Takhle připravenou zapékací mísu strčím do středně vyhřáté trouby a peču, dokud zelenina není měkká a maso zlatavě vypečené - tak hodinku. Během pečení sem tam povytáhnu - lžící maso přeliju vypečenou šťávou a zase šoupnu zpět do trouby.

Ideální příloha je rýže. Můžete po upečení vyndat kuřecí a zamíchat ji hotovou do zeleninové směsky. Já ji radši zvlášť a líbí se mi k tomu rýže nadivoko (směs klasické a indiánské rýže). Jeden hrnek rýže osmahněte na olivovém oleji a pak zalijte dvěma hrnky horké vody a přidejte trochu soli. Vařte mírně, občas míchněte a až bude rýže zprávně kyprá a voda vyvařená, máte hotovo.

Pečenou zeleninu si klidně můžete doplnit i nějakou svěží pro odlehčení.
Výborný je k tomu salát z polníčku:

Listy polníčku smíchejte s jemně nastrouhanými kousky salátové okurky, pokrájenými rajčátky a nadrobno pokrájenými sušenými rajčátky. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. S kuřetem je to výborná kombinace. :)


Užívejte podzimu a vařte a pečte, ať se zahřejete (i na duši)...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 6. listopadu 2016 v 18:10 | Reagovat

To vypadá skvěle ;-)

2 padesatka padesatka | E-mail | Web | 6. listopadu 2016 v 18:45 | Reagovat

Dostala jsem úplně hlad...

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 7. listopadu 2016 v 7:59 | Reagovat

Mělo by tu být na začátku varování, že takové články by se neměly číst ve vlaku, když člověk ráno nesnídal... :-)

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 12. listopadu 2016 v 11:47 | Reagovat

Za mě dvě hrsti černých oliv <3
.
Až na kuře mám všechno na koleji! A tři porce jsou akorát! Budeme mít hody, díky!

5 Teeda Teeda | E-mail | Web | 14. listopadu 2016 v 21:03 | Reagovat

[3]: Dělám to i sama sobě... píšu najezená, druhý den po sobě čtu hladová... :D

[4]: Tak jsem přihodila troch víc... nikdy jich není dost. :)

6 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 16. prosince 2016 v 21:53 | Reagovat

Co nějaké to cukroví?:)

7 Teeda Teeda | Web | 18. prosince 2016 v 17:33 | Reagovat

[6]: Ha! To bych mohla... letos mám zase deset druhů. :) Zítra na tom zapracuju. :)

8 JB JB | 21. prosince 2016 v 17:05 | Reagovat

Voní to až sem! :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama